Broj 34
Početna > Trpeza > NAJPOPULARNIJE JELO NA SVETU

Pica

NAJPOPULARNIJE JELO NA SVETU

Pica je jedno od najomiljenijih jela na svetu i najstariji oblik brze hrane. Toliko je popularna da se slavi i međunarodni dan pice

Popularnosti pice širom sveta pridonele su dve važne činjenice: spoj ukusa koji opija čula i jelo pretvara u zadovoljstvo i prilagodljivost nadeva koji daje veliku slobodu odabira svakom posebno.
 
  ZA
  Malo vremena je potrebno za pripremu ovog jela. Pica se može jesti u brojnim prilikama: u kancelariji na poslu, u prirodi, na plaži, na zabavama, rođendanima, u autu... Ušteda je takođe prednost ako se za nadev upotrebljavaju jeftine namirnice. Budući da je omiljeno dečje jelo, roditeljima otvara mogućnost da izgrade dobre prehrambene navike, nudeći deci nadeve od povrća i drugih namirnica, koje ona, doduše, obično odbijaju. Origano, obavezni začin za picu, podstiče apetit i dobar je u jelovnicima dece i osoba sa smanjenim apetitom. Može se jesti topla, hladna i u kombinaciji s drugim jelima. Pica je jedno od jeftinijih jela i dostupna je u brojnim restoranima.
 
  PROTIV
  Monotona ishrana zasigurno je jedan od vodećih problema u savremenoj ishrani. Zbog nedostatka vremena i navika, jelovnik se svodi na samo nekoliko jela, među kojima visoko mesto zauzima upravo pica. Jelovnik siromašan voćem i povrćem znači i nedovoljan unos hrane potrebne za održanje dobre forme i zdravlja. Visoka kalorijska vrednost može biti upakovana u vrlo dopadljivim nadevima, što može predstavljati problem osobama sklonim gojenju.
 
  Dobro za sportiste
  Neki nutricionisti predlažu picu kao povremeni obrok za sportiste jer sadrži oko 60 posto ugljenih hidrata. Picom u organizam unosimo povrće bogato kalijumom, betakarotenom i vitaminom C. Tradicionalna mocarela zapravo je sir niskog sadržaja masnoće koji je dobar izvor kalcijuma. Pica je vrlo bogata ugljenim hidratima, a o drugim sastojcima odlučujemo sami!
 
  Istorija pice
  Preteča današnje pice je bila okrugla, pljosnata lepinja, iz vremena Vavilona, Egipta i ostalih drevnih kultura. Doduše, tadašnja je pica više ličila na pitu, tradicionalni hleb koji je i danas popularan u Grčkoj i zemljama Srednjeg istoka. U antičkoj Grčkoj, a potom i u Rimu, okrugla lepinja od brašna i vode počinje sve više da liči na današnju picu. U predrenesansi preteča pice popularna je i podno Vezuva u gradu Napulju, u kojem su se odigrali i gotovo svi najvažniji događaji iz istorije najomiljenijeg jela na svetu. Tamo su je prvo jeli siromašni seljaci. U 16. veku, posle otkrića Amerike, zahvaljujući Špancima, Italijani su upoznali paradajz i shvatili da nije otrovan kako se to mislilo. U 18. veku pici počinju da dodaju i sir mocarelu koji se pravi od bivoljeg mleka. U 17. i 18. veku pice su prodavane po ulicama. U 19. veku postaju toliko popularne da se 1830. godine u Napulju otvara i prva picerija na svetu „Antica Pizzeria Port' Alba" koja u istoimenoj ulici broj 18 posluje i danas. Zahvaljujući italijanskim emigrantima, pica dospeva i u Ameriku. Prva picerija otvorena je 1905. godine u Njujorku.
 
  Prva pica Margarita
  U Napulju je 1889. godine prvi put ispečena i najpoznatija pica na svetu, Margarita, koju mnogi Italijani smatraju jedinom pravom picom. Nastala je povodom posete kralja Umberta i kraljice Margarite. Majstor za pečenje pica Rafaele Espozito, koga mnogi nazivaju i ocem pice, osmislio je patriotsku picu koja je i svojim izgledom i ukusom oduševila kraljevski par, a posebno kraljicu koja joj je darovala svoje ime. Na picu je stavio nadeve u bojama zastave, crveni paradajz, svež zelenim bosiljak i beli sir mocarelu.