Broj 34
Početna > Prica > LJUBAV SE NE MOŽE IZMERITI

Desimir - Desko Stanojević

LJUBAV SE NE MOŽE IZMERITI

Glumac Desko Stanojević leto provodi u vikendici u Slankamenu na Dunavu, gde sa suprugom Nadom uživa u društvu ćerki, unuka i zetova

Šta ste prvo pomislili kada ste saznali da ćete postati otac?
Ako očekujete nešto posebno, razočaraću vas. Toliko je normalno da neko ko se oženi postane otac. Bio sam vrlo mlad pa se od mene i nije očekivalo da nešto mislim, što ne znači da nisam umeo da mislim. U to vreme živelo se mirnije. Nisam imao stan, ali je bilo normalno da ga jednog dana dobijem, imao sam posao, moja Nada nije radila, ali je bilo normalno da će brzo da se zaposli. Nije mi ni padalo na pamet da može neko da pripuca kad sam sa bebom u kolicima sedeo sa društvom u bašti omiljene niške kafane „Galija".
Imate dve ćerke, da li ste potajno priželjkivali sinove?
Moja prva ćerka pre rođenja je dobila ime Vuk, a druga Rastko. Toliko sam bio siguran da je prvo pa muško, da sam dva puta zvao porodilište da provere, a treći put sam nagovorio kuma pa je i on proverio. Kod drugog deteta, opečen prethodnim iskustvom, nisam se mnogo izjašnjavao osim što sam, zajedno sa ženom, odlučio da se dete zove Rastko. Postoji i jedna anegdota iz tog perioda. Ponesen i prilično siguran da će ovoga puta biti muško mnogo pre nego što se Nada porodila, napisao sam na vratima stana: Desimir, Nada, Nina, Rastko. Komšinka iznad nas je požurila da donese „kravaj" za bebu, kako se to na jugu kaže, a predsednik kućnog saveta je uredno izračunao da platimo potrošnju vode za četiri člana. Kad je došao da naplati i video moju Nadu onako krupnu, umalo se nije onesvestio. Kad bolje razmislim, možda mu je pripalo teško kad je pomislio koliko mu treba da prepravi obračun.
Koliko Vas je očinstvo promenilo?
Ne mnogo, biti otac nije bauk, pogotovo kad si mlad i kad ti je sve zabavno. Prva igračka koju sam kupio mojoj ćerki Nini bila je stoni fudbal. Slatko sam se izigrao i uporno pokušavao da i nju „navučem", ali nije uspelo. Moj i njen prvi stoni fudbal završio je na kazančetu WC-a, a ja sam prešao na domaće životinje. Doneo sam kući gavrana koji je leteo od stonog fudbala do lustera i vrha regala. Ni gavran, a bogami ni mi, nismo dugo izdržali.
Da li ste strog otac?

Mislim da nisam. Možda zato što su ženska deca, bilo je dovoljno da podviknem i da sve dođe na svoje. Toliko sam strog da je Sanja prvo meni telefonom rekla „mi smo trudni".
Kako biste opisali vaš odnos sa ćerkama?
Pravio sam drugarski odnos u kome se zna ko je stariji. Koliko mi je to uspelo, ne znam.
Na šta ste posebno ponosni kada su vaše ćerke u pitanju?
Što pred sobom vidim zrele, pametne i vredne ljude. Nina je završila Muzičku akademiju, odsek oboa i sa 35 godina ima već više od 10 godina radnog iskustva i veoma je uspešna u svom poslu. Deset godina je u braku, ima sina Jevrema, koji je završio prvi razred, i četvorogodišnju ćerku Nataliju. Sanja se na četvrtoj godini veterine odlučila za udaju. Fakultet je i dalje tamo gde jeste, ali ga ona ne obilazi. Ima četvorogodišnjeg Branka i Kalinu, koja ovih dana puni sedam meseci.
Kako ste reagovali kada su vas ćerke upoznale sa momcima?
Imao sam sreću da je moj prvi zet, Ninin muž, Zoran Ćosić moj kolega glumac. Od prvog dana imali smo o čemu da pričamo, a da ja ne budem strogi otac, a on uplašeni zet. Moje iskustvo sa tastom, koji je bio strog i poslovan, a ja mlad i zelen učinio je da budem drugačiji. Moj tast je i dva dana pred svadbu tražio da Nada dođe kući u devet uveče. Prvih dvadeset pet godina našeg braka proteklo je kao ozbiljan tast i neozbiljan zet. Sada, posle 36 godina braka, došli smo do dobrih familijarnih odnosa. Između Nine i Zorana je čak u jednom trenutku i došlo do prekida zabavljanja. U to vreme nam je bila slava pa sam Ćoleta, kao svog kolegu, pozvao na slavu. Nina za to nije znala. Nije prošlo ni pet dana, a oni su se pomirili, a za dva meseca već su počeli da žive zajedno.
Sanja je izabrala Marka Kanačkog čija su interesovanja i privatno i poslovno vezana za tehniku, računare i ostale uređaje koji meni nisu bliski. Dobio sam odgovornu osobu koja može da mi, bez mnogo ubeđivanja da to mogu sam da naučim, sredi računar, mobilni...
Da li je tačno ono što mnogi tvrde da se unuci vole više od dece? Koja je to sprava koja može da izmeri ljubav?
Za unuke imaš više vremena jer si stariji i znaš kako sve brzo prođe, a što je glavno, njima se baviš kad ti hoćeš i možeš. Glavnu brigu o njima vode njihovi roditelji. Deda ima zaduženje za zabavu i igru, što bi Nada rekla, priroda da je htela baba i deda bi imali svoju decu.
Jeste li strog deda?
Taman posla, moj drugi unuk bi rekao: „A kako to može biti?" Gde u igri postoji strogoća? Više mi se sviđa ono „dede i babe kvare decu", to je tačnije, a šta bi drugo radili nego kvarili decu. Glavni zadatak za babe i dede jeste da kvare decu, a roditelja da ih uče.
Kako provodite slobodno vreme sa unucima?
Luna park kod hotela „Jugoslavija" je „naš". Srećom po mene vlasnici su Dule i Desa, moji drugovi, pa se često vozići, zmajevi, ringišpil i automobilčići pale samo za moje unuke. Skoro se mojoj unuki Nataliji zavrtelo u glavi od neobično dugog kruga na voziću. Od proleća do jeseni najčešće se ide u vikendicu u Slankamenu. Deca obožavaju ribarenje, pravljenje luka i strela, loženje vatre za pečeni kukuruz. Leti je tu instaliran bazen pa ih jedva izvučem iz vode. Jevremovo prvo pecanje je bilo uspešno. Baš u to vreme je „radila" riba pa smo kući doneli više od 30 komada. Svakoj koju je upecao dao je ime. Poneo je ribe kod mame i tate i sutradan su ručali njegov ulov pa je bio sav važan. Sada je i Branko dovoljno porastao da traži da svi idemo na pecanje. Kad ih vodim, biram dan da ima i ulova da bi njima bilo lepše.
Da li je po vama tačna izreka - malo dete mala briga, veliko dete velika briga?
Zavisi koliko je to veliko dete. Jer, moje ćerke su i dalje moja deca, ali je i moja briga prešla na njihovu decu.
S obzirom na to da ste tata sa iskustvom, koji je vaš savet mladim očevima?
Ko danas sluša savete. I ja ih nisam slušao kad sam bio mlad. Svako mora da prođe svoj put sam. Mudrovanje ničemu ne služi. Budite i otac i deda, to ništa ne boli. Ženite se dok ste mladi, pravite decu dok ste mladi i imaćete drugare i u deci i u unucima. Često sretnem moje drugove koji šetaju malu decu, a ja velike unuke.

Autor: Milica Stojanović