Broj 34
Početna > Lepi i zdravi > KAKO SAČUVATI HRANU

Posude za čuvanje namirnica

KAKO SAČUVATI HRANU

Da bi namirnice koje čuvamo u kuhinji ostale sveže, treba ih zaštiti od toplote, vlage, svetlosti i bakterija.

Namirnice koje svakodnevno koristimo u kuhinji su vrlo osetljive. Pošto im smetaju toplota, vlaga, svetlost i različiti mikroorganizmi, treba ih pravilno čuvati. Da bi ostale što duže sveže i hranljive, namirnice se mogu stavljati u različite posude i folije od plastičnih materijala, ali i dobre stare staklene tegle, limenke i korpe.

Čuvanje namirnica na policama
Namirnice poput brašna, šećera, pahuljica i testenine najbolje je držati u dobro zatvorenim staklenim posudama, zaštićenim od svetla i toplote u kuhinjskim elementima. Kafu i kakao najbolje bi bilo da posle otvaranja premestite u posebne limene ili plastične vakuum posude, kako bi se sačuvala njihova aroma i zaštitile ostale namirnice. Najbolje bi bilo da hleb držite zamotan u lanenu krpu, krompir u korpici, paradajz u zemljanoj posudi, a meki sir u aluminijumskoj foliji. Na isti način treba čuvati i čaj koji nije u originalnom pakovanju ili ako u kutiji svaka kesica nije posebno upakovana. Začini takođe moraju biti u dobro zatvorenim posudicama na suvom i tamnom mestu. Ako su u staklenim teglama, obavezno se moraju čuvati u zatvorenom prostoru, dok se na otvorenim policama mogu držati samo u posudama od keramike, porculana ili gline. Čokoladu je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji na hladnom i tamnom mestu, (nikako u frižideru!) zaštićenom od ostalih mirisa. Hleb će najduže ostati svež i ukusan ako se čuva na suvom mestu u posebnoj drvenoj kutiji ili kamenoj posudi ili na način naših baka, u korpici, zamotan u pamučnu ili lanenu krpu. Manje količine povrća i voća kojima nije mesto u frižideru, kao što su paprika, paradajz, krompir, luk, tikvice, banane, pomorandže i limun, najbolje je držati u drvenim kutijama na suvom i tamnom mestu. Važno je znati da različite vrste voća i povrća treba obavezno stavljati odvojeno. Recimo, kako sastojci iz jabuke podstiču dozrevanje, one se ne smeju držati blizu drugog voća i povrća, posebno blizu krompira i paradajza.

Hrana u frižideru
Da bi ostali sveži, prethodno pripremljeni hladni naresci, kuvana hrana ili ostaci hrane moraju se prekriti posebnom folijom ili premestiti u specijalne posude za očuvanje svežine i držati u frižideru, do tri dana, u zavisnosti od vrste. Već isečeno korenasto povrće čuva se u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi, a isečeni krompir ili luk u vakuum posudi ili u plastičnoj kesi iz koje je istisnut vazduh. Neobrađeno, sveže povrće najbolje je čuvati u delu za povrće, neoprano, u plastičnim kesama (da bi ostalo duže sveže, a korenastom povrću treba odstraniti zeleni deo!). Sveže začinsko bilje i salata se osim u plastičnim kesama može čuvati i lagano zamotano u vlažnu pamučnu krpu ili kuhinjski papir. Sveže meso je do upotrebe najbolje držati (oslobođeno ambalaže!) na staklenom ili porculanskom tanjiru ili posudi pokrivenoj krpom ili folijom u najhladnijem delu, odnosno na temperaturi od 0 do 4 stepena Celzijusa. Tako čuvana sveža riba može ostati u frižideru samo jedan dan, meso do dva dana, a mleveno meso najviše osam sati pre upotrebe. Tvrdi sir se čuva u staklenoj posudi ili zamotan u pamučnu ili lanenu krpu, a meki u aluminijumsku foliju. Sir ne treba držati u plastičnim kesama ili plastičnim folijama jer one sadrže male količine štetnih sastojaka koji se otapaju u dodiru s masnoćom. Margarin, puter i mast najbolje je čuvati u originalnom pakovanju, a jaja, s obzirom na to da upijaju mirise, u posebnom odeljku ili u posebnoj kutiji. Usput, za upijanje različitih aroma bake su u frižider stavljale kafenu šoljicu ispunjenu praškom za pecivo.