Broj 34
Početna > Zanimljivosti > ELVIS JOŠ UVEK ŽIVI

Trideset godina od smrti Elvisa Prislija

ELVIS JOŠ UVEK ŽIVI

Priličan broj Amerikanaca uveren je da je kralj rokenrola - koji bi danas imao 72 godine - živ. Kako god bilo, Elvis Prisli svojim pesmama živi i danas

Anketa Si-Bi-Esa pokazala je da sedam odsto ispitanika ne veruje da je Elvis umro, a to je skoro 20 miliona Amerikanaca. Pristalice teorije zavere imaju sijaset teorija zašto je pevač simulirao sopstvenu smrt: jedna je da je u programu zaštićenog svedoka i da radi za američku agenciju za borbu protiv droge. U tom svojstvu, uvereni su, putuje po svetu, pa otud biva povremeno „viđen" na raznim krajevima planete.
Kao nepobitne dokaze manipulacije navode da je njegovo puno ime pogrešno napisano na grobu (Aaron umesto Aron), da je kovčeg bio pretežak (ili previše lak, u zavisnosti od verzije priče), da je malo pre nestanka, usred leta pevao pesmu Blue Christmas (Tužni Božić), kako bi obavestio obožavaoce šta ih čeka. Ekscentrični Elvisovi poklonici tvrde da su ga oteli vanzemaljci, a ima i onih koji prepuštaju mašti na volju.

Prisli u brojkama
Sa više od milijardu prodatih ploča, Elvis Prisli je najuspešniji solo pevač u istoriji.

- 150 broj albuma i singlova koji su od zvaničnog udruženja diskografske industrije dobili sertifikat „zlatna ploča", „platinasta ploča" i „višestruko platinasta ploča".
- 149 broj Elvisovih ploča koje su bile među prvih 100 na američkim top-listama.
- 31 broj filmova u kojima je Elvis igrao glavnu ulogu.
- 40 broj zemalja u kojima je koncert „Elvis - Aloha from Hawaii" prenošen putem satelita. Koncert je gledan u više američkih domaćinstava nego prenos spuštanja prvog čoveka na Mesec. Procenjuje se da je Elvisa tada u svetu gledalo milijardu i po ljudi.
- 625 broj klubova njegovih obožavalaca u 45 zemalja.
- 85.000 procenjeni broj Elvisovih imitatora u svetu.
- 600.000 broj ljudi koji svake godine dolazi na „hodočašće" u Grejslend, Elvisovu kuću u kojoj je živeo 20 godina i koja je 2006. svrstana u istorijske spomenike.
- 500.000.000 broj komemorativnih maraka s Elvisovim likom koje je štampala američka pošta.