Broj 33
Početna > Lepi i zdravi > SPREMITE SE ZA BIKINI

Depilacija njenog veličanstva

SPREMITE SE ZA BIKINI

Brazilska depilacija je uklanjanje svih dlačica, Iako je lekari ne preporučuju, mnogim holivudskim zvezdama je ulepšala seksualni život

Brijanje
  Brijanje je i dalje najbrži i najpopularniji metod za uklanjanje dlačica. Dermatolozi ga preporučuju jer najmanje iritira kožu.
  Kreme
  Kremama se svakako najlakše uklanjaju dlake. One se jednostavno nanose na kožu, ne izazivaju nikakve neugodnosti (osim ako osoba nije alergična na neki od sastojaka) i omogućavaju da bar nekoliko dana vaša koža ostane glatka. Na tržištu postoje brojni preparati koji će usporiti rast dlaka, kreme koje će umiriti upaljenu kožu, a one sa ekstraktom soje prorediti dlačice.
  Depilacija voskom
  Uklanjanje dlaka voskom je bolna metoda, ali ipak popularna jer koža ostaje glatka 10-15 dana. S obzirom na to da dlake rastu u različitim smerovima, često se kao posledica depilacije mogu javiti urasle malje. Zato kozmetičari tvrde da se najbolji efekat postiže ako se depilira deo po deo kože. Veoma je važno da se depilacija radi u sterilnim uslovima jer se lako može javiti infekcija ako se istim voskom depilira više mušterija.
  Laser
  Žene se sve češće odlučuju za lasersku depilaciju jer je ona postala finansijski dostupnija. Tretman traje svega 10-15 minuta, manje je bolan od depilacije i veoma efikasan. Laserski snop prodire samo nekoliko milimetara ispod površine kože i da bi se trajno uklonile dlake potrebno je da se u razmaku od dva i po meseca uradi tri do pet tretmana. Inače, laserom se mogu tretirati samo tamne dlake duge bar dva milimetra. Da bi tretman bio uspešan, dlake ne treba izbeljivati niti ih četiri nedelje pre laserske depilacije čupati iz korena. Tretman treba da se radi kada koža nije osunčana. Laserske tretmane moraju da rade dermatolozi jer se nestručnim rukovanjem mogu napraviti opekotine na koži.
 
  PROBLEMI
  Urasle dlake
  Urasle dlake na preponama muče mnoge žene. Izgledaju kao male crne tačke oko kojih se javljaju upaljene bubuljice. Usled pritiska dlake koja raste i prateće infekcije, to mesto može postati bolno. Žene često same pokušavaju da reše nastalu situaciju, ali to uglavnom izazove još gore stanje. Urasla dlaka može da bude duga čak 1,5 centimetar, a ponekad može da bude zamršeno i više dlaka odjednom. To se najčešće događa posle uklanjanja duboko usađenih dlaka koje su imale jak koren položen u suprotnom smeru od prirodnog rasta. Urasle dlake se češće javljaju na koži koja je sklona pojačanoj keratizaciji, tj. orožnjavanju.
  Upala kanala dlake
  Još jedan od problema koji se može javiti posle depilacije je folikulitis, tj. upala kanala dlake. Ovaj problem se češće javlja u leto zbog učestalih agresivnih depilacija, intenzivnijeg znojenja i nošenja veštačkih materijala koji direktno iritiraju kožu. Najčešći izazivač folikulitisa je bakterija Staphylococcus aureus. Folikulitis može biti površinski ili duboki kao posledica fizičke ili hemijske iritacije kože. Osobe često ne mogu da odole pa diraju crvene bubuljice i gnojanice čime se dodatno širi infekcija. Ukoliko zapaljenski proces zahvati i okolno tkivo ili se proširi u dubinu kože mogu se javiti čirevi. Za lečenje upaljenog kanala dlake često nisu dovoljni samo lokalni lekovi, već se moraju pridodati i određene vrste antibiotika koji se koriste duži vremenski period. Posle uklanjanja glavnih simptoma ostaju ružni tragovi koji se neutrališu primenom proizvoda za lečenje akni. 
 
  Od plemena do Pola Gogena
  Žene iz plemena oko Severnog mora su tetoviranjem prepona davale do znanja da su zrele. Ali, ako bi se ona koja nije istetovirana porodila, njeno dete bi odmah bilo žrtvovano jer je smatrano plemenskim otpadnikom. Glatke prepone su bile estetski standard još u antičko doba, pa preko Botičelijevih oblih lepotica sve do vižljastih Barbika! Za velikog umetnika Pola Gogena pričalo se da je imao čudan hobi čuvanja po jedne stidne dlačice od svake svoje ljubavnice. Postoje, međutim, i drastični primeri da je u nekim kulturama preterana dlakavost intimnih delova tela smatrana za smrtni greh, dok se u Japanu manjak intimnih dlaka smatrao kao jasan znak da je osoba sterilna! 
 
  Depilacija kroz istoriju
  U starom veku žene su se depilirale smešom napravljenom od ljuske jajeta ili od krvi slepog miša. Rimljanke su dlake čupkale pincetom dok su Turkinje do glatke kože dolazile nanoseći smešu arsenika i ružine vodice.