Broj 33
Početna > Poznati > MERILIN MONRO

Seks simbol dvadesetog veka

MERILIN MONRO

Legendarna američka glumica Merilin Monro, platinasta plavuša za kojom su uzdisali muškarci širom sveta, posle svih godina, ostala je jedna i neponovljiva

Sa ženstvenim uvojcima, uvek obučena u uske i pripijene haljine koje su izazovno naglašavale njene obline, maznim glasom i podignutom levom obrvom, postala je seks simbol pedesetih, mit koji ni danas nije uspela da sruši nijedna glumica. Više od 30 godina posle smrti proglašena je za najseksepilniju glumicu svih vremena, a sredinom 1999. godine Plejboj ju je proglasio seks zvezdom 20. veka.
 
  Detinjstvo
  Poznata glumica rođena je kao Norma Džin Mortenson 1. juna 1926. godine u Los Anđelesu. Svoje detinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima, jer ju je otac ostavio, a majka joj je, relativno brzo posle porođaja, poslata u bolnicu za mentalno obolele osobe. Od 16. godine ova glumica je koristila majčino prezime Bejker jer je saznala da joj se otac nije prezivao Mortenson. Godine 1942. udaje se za Džejmsa Doertija, radnika u fabrici aviona. Ubrzo se i ona zapošljava u istoj fabrici, ali samo nakratko, jer biva pozvana da radi kao model u lokalnom modnom časopisu. Razvodi se i odlazi u Holivud da bi pokušala da radi kao glumica, jer su je na to nagovarali u časopisu za koji je pozirala. U početku je imala skromne sporedne uloge i nije brzo napredovala. U proleće 1945. postala je poznata kao „san svih fotoreportera" i 33 puta se pojavila na naslovnim stranama velikih magazina. Uskoro ju je otkrila fabrika snova Holivud. Rođena je nova zvezda, a anonimna Norma Džin promenila je ime u Merilin Monro. Ipak, ni tada nije bila srećna: „U Holivudu ti plaćaju hiljadu dolara za poljubac i 50 centi za tvoju dušu". Tek 1950. godine, uloge u dva filma koja su doživela solidan komercijalni uspeh izbacile su je u prvi plan. U periodima kada nije dobijala uloge pozirala je obnažena za kalendare. Merilin Monro je počela filmsku karijeru u kompaniji Twentieth Century Fox, gde je uz pomoć agenata počela da radi na svom glumačkom umeću i na promeni imidža. Uprkos tome, otpustili su je posle uloge u kojoj je imala samo jednu repliku. Njen agent joj je pronašao posao za Columbia pictures, gde je u filmu „Dame iz hora," otpevala dve pesme. Iako kritika nije bila stroga u oceni, Monro je ponovo dobila otkaz. U sledećem filmu Merilin je samo prošetala. „Srećna ljubav" je nastao u saradnji sa braćom Marks, a kritika je bila veoma blagonaklona prema pojavi mlade plavuše.
 
  San svih fotoreportera
  Holivud je počeo da priča o Merilin Monro. Prva značajnija uloga bila joj je u filmu „Džungla na asfaltu" u režiji Džona Hjustona, koji je bio veoma zadovoljan njenom glumom. Uloga Anđele Pinvej donela je Merilin Monro željeni dugogodišnji ugovor sa kompanijom Twentieth Century Fox, posle čega je nastupila kao mis Kasvel u filmu „Sve o Evi", za koji neki kažu da je slika njenog života. Reč je o filmskoj zvezdi, koja je zgodna plavuša, ali samo to i ništa više. Njena karijera je procvetala, a status plave seks bombe potvrdio se posle filma „Muškarci više vole plavuše". Nizao se hit za hitom: „Kako se udati za milionera," „Sedam godina vernosti," „Autobuska stanica," „Neki to vole vruće," koji je pokazao da je Merilin Monro odlična komičarka. Želeći da poboljša svoju glumu, pohađala je i poznati Actors Studio u Njujorku, ali su je i dalje retki doživljavali kao ozbiljnu glumicu.
 
  Najpoznatija žena u Holivudu
  U 26. godini Merilin Monro je bila jedna od najpoznatijih žena u Holivudu, ali i na svetu. Udaje se za čuvenog  igrača bejzbola Džoa Dimađa, ali su se razveli osam meseci kasnije. Džo je bio veoma ljubomoran i nije mu se sviđala njena popularnost među muškarcima širom sveta. „Više od svega želim da budem velika zvezda. To je prava dragocenost. Nisam htela da napustim karijeru, a Džo je to želeo više od svega". U jesen 1954. Merilin i Džo su se razdvojili. Džeri Gisl je 6. oktobra obavestio štampu: „Kao njen advokat, govorim u njeno ime i mogu samo da izjavim da je sukob karijera doveo do ove situacije koja je za žaljenje, ali se nije mogla izbeći". Posle razvoda je počela da uči glumu u profesionalnim školama. Dve najveće uloge u karijeri ostvarila je u filmovima „Autobuska stanica" i „Neki to vole vruće".
 
  Početak kraja
  Godine 1956. udaje se za Artura Milera, tada poznatog scenaristu i režisera, koji joj kasnije daje ulogu u filmu „Neprilagođeni". Već tada se nazirao početak njenog kraja, imala je dva spontana pobačaja i jednu ginekološku operaciju, počela je da pije, a imala je i kratku aferu sa francuskim pevačem Ivom Montanom. Od svih njenih veza najviše je odjeknula ona sa predsednikom Džonom F. Kenedijem. Šta se kasnije događalo, ostaće večna tajna. Od Artura se razvodi 1961. godine, neposredno pred premijeru ovog filma, u periodu kada je imala i velikih problema sa drogama. Posle toga je gubila uloge u filmovima, često je išla u bolnicu na lečenje od opijata i ceo život joj se postepeno raspadao. Njeno zdravlje je počelo da slabi zbog sve veće zavisnosti od tableta. „Neprestano kasnim... nekad i po dva sata. Probala sam da se promenim, ali stvari zbog kojih kasnim su suviše jake i pružaju mnogo zadovoljstva".
 
  Prevelika doza pilula za spavanje
  Iste godine počinje ponovo da se viđa sa Džoom i pristaje da se opet uda za njega. Venčanje je bilo zakazano za 8. avgust 1962, ali 5. avgusta našli su je mrtvu u njenom stanu. Posle opsežne istrage, policija je utvrdila da je glumica izvršila samoubistvo, uzimanjem prekomerene doze pilula za spavanje. U vezi sa tim, pojavile su se brojne teorije zavere koje su samoubistvo dovodile u pitanje i implicirale da su u glumičinu smrt umešani Robert i Džon Kenedi, sa kojima je navodno imala ljubavnu aferu. Govorilo se da je CIA umešana u njenu smrt jer je, navodno, prelepa glumica postala preopasna za predsednikov imidž. Ožalošćeni Džo Dimađo organizovao je sahranu i nije pozvao nikoga iz Holivuda već samo najbliže prijatelje i rođake. „Oni su samo povređivali Merilin", rekao je tada. Godinama je Džo donosio cveće na njen grob. Osim mita o ženi koja je zračila, iza nje je ostala jedna od najlepših balada Eltona Džona ''Good Bye, Norma Jean''.