Broj 33
Početna > Zanimljivosti > KAKO DA VAŠE DETE ZAVOLI VODU

Bebe su rođeni plivači

KAKO DA VAŠE DETE ZAVOLI VODU

Postoje brojni načini kojima se lako od bebe-plivača, kojoj je to urođeno, može stvoriti plašljivo dete koje više neće želeti da kroči nogom u vodu. Zato pažljivo i strpljivo...

Sve bebe su rođeni plivači! Još od boravka u maminom stomaku, bebe plivaju u plodovoj vodi i po dolasku na ovaj svet one ne zaboravljaju tu stečenu veštinu. Sa bebom starom svega nekoliko nedelja možete zajedno da se brčkate, plutate, pa i ronite na moru ili bazenu, ali se nijednog trenutka ne smete opustiti i ostaviti dete da bude samo u vodi.
Malo šta može da se meri sa zadovoljstvom koje beba oseti dok u roditeljskom naručju pluta u mlakoj vodi. Topla klima, voda koja nežno masira telo i pre svega dodir mame ili tate pričiniće detetu neizmernu radost, ali i izuzetno povoljno uticati na njegovo zdravlje i razvoj. Tako pritisak vode pozitivno deluje na bebin krvotok, redovnim vežbanjem u vodi se jača njeno srce, a usled brzih pokreta ruku i nogu u vodi podstiče se jačanje kostiju. Dokazano je takođe i da vežbe u vodi pomažu da se kod beba starih nekoliko nedelja kičma brže razvije u pravilan oblik. Usled razlike koja postoji između temperature vode i tela, poboljšaće se sposobnost deteta za termoregulaciju i njegova otpornost organizma. Kretanjem kroz vodu ravnomerno će se oblikovati svi dečji mišići, posebno leđa i rameni pojas, što je osnova za buduće pravilno držanje tela. Uz to, pritisak vode tokom plivanja podstiče dete da snažnije diše, ubrzanim disanjem povećava se broj plućnih alveola, a samim tim i vitalni kapacitet pluća.

Šta treba da znaju roditelji?
Koliko puta ste prisustvovali nemilim scenama gde se beba ili malo starije dete plačući otima dok roditelj pokušava da ga približi vodi? Postoje brojni razlozi koji će lako od urođene bebe-plivača stvoriti plašljivo dete koje više neće želeti da kroči nogom u vodu. Za početak, roditelj mora da zna da, dok je u vodi, njegov telesni kontakt na bebu deluje umirujuće i ohrabrujuće. Zato mora da bude obazriv jer se i najmanjom greškom može prokockati ukazano poverenje i dugoročno kod bebe stvoriti strah od vode.

- Osnovno pravilo je da roditelji uvek drže bebu u rukama i ne odvajaju se od nje u vodi.
- Nikada nemojte biti nestrpljivi u želji da vaše dete uvedete u vodu. Često se događa da se dete opire i plače dajući jasno do znanja da ne želi da uđe u vodu. Nemojte ga prisiljavati na to, već poštujte njegovu volju.
- Detetu svakako neće prijati da prve zajedničke plivačke pokušaje napravite dok je ono gladno ili umorno. Takođe, vodite računa da dete ne uvodite u vodu odmah posle jela.
- Kao što postoje odrasli koji obožavaju da se kupaju ali ipak postepeno ulaze u more ili bazen, tako je i nekim bebama potrebno vreme da se pripreme za ulazak u vodu. Nemojte dete požurivati jer svako ima svoj ritam.
- Pratite bebine reakcije. Ako je srećna i znatiželjna, uhvatite je za ručice i vucite po površini vode. Ako se joguni ili pokazuje nervozu, nemojte insistirati na igri, već je izvedite iz vode.
- Gume i gumeni brodići nisu pravljeni za sasvim malu decu. Zato iz mera predostrožnosti sa svoje bebe nikada nemojte skidati ni ruke ni pogled!

Šta posle plivanja?
Posle uzbuđenja koje joj je doneo susret sa vodom, brčkanja i aktivnog uključivanja celog tela u pokušajima da zapliva, vaša beba će ogladneti. Zato je potrebno da je odmah po povratka sa bazena ili plaže nahranite. Obavezno joj dajte topao i prijatan obrok. Tako će njen užitak biti potpun.

U kupaćim gaćama ili pelenama?
Na plaži vaša beba može da se šeta u pelenama ili kupaćem kostimu. Ako ste na bazenu, najbolje je da svom detetu obučete specijalne pelene za kupanje jer će one zadržati organski materijal da ne pluta po vodi. Ako vaša beba voli da se šeta, onda joj obavezno stavite kapicu na glavu i obucite majicu sa rukavima jer će je ona zaštititi od sunca. Ako je dete starije od šest meseci, obavezno ga namažite zaštitnom kremom. Detetu možete da obujete gumene sandalice za vodu jer će mu one zaštititi stopala od oštrih kamenčića, vrućeg peska ili školjki. Kraj bazena će dobrodoći i čarapice jer će sprečiti da se vaš mališan oklizne.

Važno upozorenje
Plivanje se ne preporučuje bebama koje često imaju angine i upale disajnih puteva, zatim deci koja imaju kožne bolesti, povišenu temperaturu, dijareju ili koja su prehlađena. Takođe, bez obzira na nivo plivačkog znanja koju je vaša beba dostigla, nikada je ne ostavljajte samu u blizini vode. U njihovim plivačkim veštinama ćete uživati kada budu nešto starija i samostalnija.

OCENA ZA BEBU
  Apgar test je ocena koja pokazuje zdravstveno stanje novorođenčeta neposredno po rođenju. Apgarom se ocenjuje disanje, boja kože, otkucaji srca, stanje mišica i bebin odgovor na nadražaje. Za svaki od ovih pokazatelja dete dobija ocenu između 0 i 2 , tako da je ukupna ocena od 0 do 10. Beba koja plače, dobro diše, kod koje je broj srčanih otkucaja iznad 100, koža ružičasta i koja se spontano pokreće kada se malo nadraži - dobija ocenu 10. Ukoliko neki od ovih pokazatelja nije sasvim odgovarajući, beba dobija nižu ocenu. Apgar zbir se upisuje na otpusnoj listi deteta.
 
  SAVET TATAMA
  Postoje mnogi razlozi koji govore u prilog tome zašto bi očevi od samoga početka trebalo da brinu o svojoj bebi. Studije su pokazale da se dete u tom slučaju telesno i duhovno bolje razvija. Lakše izlazi na kraj sa stresom, bolje mu ide matematika, postaje samostalnije i nezavisnije.
 
  RAZVIJTE SAMOUVERENO DETE
  Sigurno biste voleli da imate lepo, pametno, zdravo i samouvereno dete. Stručnjaci predlažu nekoliko načina kako da kod deteta razvijete samopoštovanje.
  1. Pružite mu bezuslovnu ljubav i poštovanje. Kada vas vaš mališan naljuti svojim ponašanjem, probajte da se uzdržite od prezrivih i podrugljivih komentara. Ukoliko ste strpljivi i uviđavni, uspećete da ga obuzdate, a da pri tom ne narušite njegovo samopouzdanje.
  2. Budite mu pravi drug
  Bez obzira na to da li se s detetom igrate, razgovarate ili obavljate kućne poslove, nastojte da s njim uvek budete isti. Čak i ako je vreme koje provodite zajedno ograničeno, ukazujući mu punu pažnju, učinićete da ono ima osećaj d a uvek može sa vama da razgovara. Dete se tada oseća cenjenim.
  3. Prihvatite dete kakvo jeste
  Kada detetu govorite o dobrom vladanju, uvažavajte činjenicu da je ono specifična ličnost - da je brbljivo, stidljivo, sklono samoispitivanju. Ne terajte ga da radi ono što je u potpunoj suprotnosti s njegovim karakterom. Vaš pozitivan pristup ojačaće njegovo samopouzdanje i podstaći ga da bude prilagodljivije.
  4. Disciplinujte ga na primeren način
  Pre nego što ga kaznite, uvek mu dajte šansu da popravi loše ponašanje.
  5. Kažite mu šta mislite o njegovom ponašanju
  Vaše dete bi možda volelo da bude sasvim drugačija osoba. Ali, ono će početi da poštuje svoju individualnost ako mu objasnite njegove postupke i stavite mu do znanja kada su ispravni.