Broj 33
Početna > Zanimljivosti > GUMENJACI KOJE NOSI CEO SVET

Šetnja po oblacima

GUMENJACI KOJE NOSI CEO SVET

Gumene klompe jarkih boja sa rupicama, već nekoliko godina su pravi hit. Ovi gumenjaci potpuno su osvojili i podelili svet. Postali su neizbežan modni detalj, a u Britaniji su nedavno proglašeni za modni hit godine

Ceo svet gotovo da je poludeo za kroks klompama dok proizvođač samouvereno tvrdi da pravi lagane, udobne, otporne, moderne i funkcionalne klompe. One se brzo i lako proizvode i, na kraju, prodaju po prihvatljivoj ceni. U reklami se nabrajaju razlozi zbog kojih ih morate imati - one su mekane, komforne, i nisu teže od 170 grama. Zahvaljujući rupicama vazduh struji i noga se ne znoji, i što je najvažnije, lake su za održavanje. Ono u šta se proizvođač originala „kune" jeste specijalan materijal od koga su napravljene - vrsta gume koja se apsolutno prilagođava temperaturi i obliku stopala. Tako postaju neverovatno udobne, toliko da njihov vlasnik ne poželi da ih ikada izuje. Međutim, svetsko tržište su, naravno, preplavile kopije iz Kine koje koštaju pet evra, za razliku od originalnih koje u SAD staju 30 dolara, u Britaniji 30 funti (45 evra). Oni koji su nosili kinesku varijantu ovih klompi, tvrde da se stopala u njima „potpare" i da šire neprijatan miris.
 
  Biznis veka
  Kao u slučaju svih velikih stvari, sve je počelo potpuno bezazleno. Tri druga su, krstareći po Karibima, došla na ideju da naprave papuče za sve ljubitelje jedrenja i jedrenjaka, koje bi svima koji se bave tim sportom omogućile da se kreću po jedrilicama, a da ne upadnu u vodu. Tako su 2000. godine nastale ove naoko glomazne, ali vrlo udobne klompe koje imaju jedan „šetajući" kaišić koji kada se prebaci na petu čvrsto drži klompu uz nogu. Iako su svoj izum prvi put predstavili na nekom malom jahting sajmu, bez ikakve reklame, tri druga su odmah prodala sve što su sa sobom donela, a priča o, po mnogima ružnim, ali „must have" kroksicama, širila se od usta do usta takvom brzinom da je njihova bezazlena kompanija počela da ostvaruje neverovatan profit i postala jedna od jačih na berzi. Procenjuje se da će do kraja godine prodati oko 30 miliona pari ove obuće. Naravno, nema toliko skipera na svetu, ali ima onih kojima su na poslu neophodne udobne cipele - lekari, medicinske sestre, kuvarice, kelnerice, prodavačice u radnjama... Ali i oni koji moraju da imaju sve što je hit, a za ove gumenjake bi se reklo da su planetarni modni bum.
  Kroks klompe su uniseks i jednako ih obožavaju i muškarci i žene. Posebno su popularni dečji modeli, a „Dizni" je izbacio svoju seriju sa obrisima Miki Mausa umesto rupica, dok je poslednji hit model „Pirati sa Kariba". Danas „Crocs Inc." proizvodi 28 modela ovih klompi, od kojih se neki mogu kupiti u 30 boja.
  Rupice na kroksicama predstavljaju poseban izazov, pa je tako nastala čitava industrija ukrasa u obliku cvetova, likova iz crtaća, muzičkih instrumenata, životinja...
   
  Buš i kroksomrsci
  Iako još nisu preplavile naše tržište i nema ih po radnjama, možda ste na ulici već videli da neko nosi ove vesele klompe. Svet je pun ljubitelja kroks gumenjaka. Postoje njihova udruženja i blogovi. Specijalno dizajnirane klompe kroks prave se za LA Lejkerse, a 70 američkih koledža naručilo je više od 500.000 ovih papuča za svoje studente.
  Među slavnim obožavateljima kroks klompi su i Džordž Buš, Al Paćino, Džek Nikolson, Ben Aflek, suosnivač Gugla Lari Pejdž, Rozi O'Donel, Met Dejmon, Teri Hačer... A kod nas ih rado nose Goga Sekulić i Goran Bregović.
  Ali, postoje i oni koji ih mrze. I njihovi blogovi i internet sajtovi su vrlo posećeni, kao i filmovi na You Tube-u, u kojima oni „masakriraju" ili spaljuju kroks klompe.