Broj 33
Početna > Zanimljivosti > DRAGI, RECI MI NEŠTO LEPO!

Šta osećaju muškarci, a šta žene?

DRAGI, RECI MI NEŠTO LEPO!

Sva dosadašnja istraživanja su pokazala da razlike između žena i muškaraca zaista postoje. Možda ne u intenzitetu ljubavi, ali u pokazivanju osećanja i ponašanju svakako

Žene idealizuju ljubav. Kada su zaljubljene, ne primećuju mane. Svog partnera posmatraju kroz ružičaste naočare. Takođe, one su spremne da stupe u brak mnogo pre nego muškarci. Ali, uprkos tome, one se češće zaljubljuju, a njihova ljubav je kraćeg veka. One ne veruju, za razliku od muškaraca, da postoji samo jedna prava ljubav.
  Žene su mnogo pažljivije pri odabiru osobe u koju će se zaljubiti. Upravo zbog toga se muškarci češće zaljubljuju na prvi pogled. Već nakon trećeg izlaska 25 odsto muškaraca je „zaljubljeno”, dok se samo 10 odsto žena zaljubljuje u tako kratkom roku. Žene su spremnije da ostanu u nesrećnoj vezi od muškaraca i teže se odlučuju za raskid, ali muškarci nakon raskida pate duže i jače.
  Muškarci zaista smatraju da postoji samo jedna prava ljubav u životu, a da su sve ostalo kompromisi. Ali takođe, oni veruju da je prava ljubav savršena i da ne treba da ulažu dodatne napore kako bi se ona održala. Isto tako spremniji su od žena, ako zaista vole, da se ožene bez obzira na socijalne i društvene razlike.
  Postoje i razlike u iskazivanju osećanja. Za žene intimnost znači razgovor, a za muškarce zajedničke aktivnosti, pa ako zaista žele da pokažu ljubav, oni će se potruditi da pomognu ženi u kućnim poslovima. Ipak, čak 75 odsto muškaraca precenjuje svoj doprinos zajedničkim aktivnostima. Uvek misle da se trude i ulažu više nego što to zaista objektivno i čine.
  Žene žele da razgovaraju o problemima u vezi, muškarci žele da ih ignorišu uveravajući se kako je sve savršeno.
  Ipak, za ljubav nema formule, statistiku ne možemo upotrebiti da bismo usrećili partnera. Statistike su samo „tačan zbir, netačnih podataka” koji vrede uopšteno, a nikad individualno. Pomoću njih možemo razumeti muškarce, možemo razumeti žene, ali svoga partnera ili partnerku ne. Zato, nikad ne generalizujte i ne mislite, „napravio sam nešto, a ona sad mora biti srećna jer to žene usrećuje, pa mora i nju” ili obrnuto.
  Svog partnera ili partnerku ćete razumeti i zadržati jedino tako što ćete slušati šta priča i obraćati pažnju na ono što radi i na ono što očekuje od vas da uradite.
 
Autor: Suzana Stanarević