Broj 32
Početna > Lepi i zdravi > SVE ŠTO JE LEPO, NIJE DOBRO

Modni trendovi štete zdravlju

SVE ŠTO JE LEPO, NIJE DOBRO

Velike torbe, visoke potpetice, uske farmerke i tanga gaćice nisu samo modni detalji, oni mogu biti stvarna pretnja vašem zdravlju

Velike torbe
  Prevelike torbe su već nekoliko sezona modni hit. Možda najnovija torba fantastično pristaje vašem modnom stilu i u nju staje puno stvarčica, ali zahvaljujući toj predivnoj torbi možete da zaradite bolove u leđima, vratu i ramenima, glavobolje i artritis. Torbe obično nosimo na jednom ramenu ili u ruci, ali u oba slučaja ona nas nagoni da stalno budemo nagnuti u jednu stranu. Telo se pri tom naginje na neprirodan način što dovodi do krivog držanja. Stručnjaci upozoravaju da bi torbe trebalo nositi što bliže centru gravitacije i to po mogućnosti ispred grudnog koša. Međutim, to je u praksi teško izvodljivo. Ako ne želite da se odreknete svoje nove torbe, onda barem obratite pažnju koliko stvari stavljate u nju, jer vam barem polovina sigurno nije potrebna.
 
  Visoke potpetice
  Visoke štikle prouzrokuju Mortonov neurom i krivljenje kičme. To su dugoročne posledice svakodnevnog hodanja u visokim potpeticama, pored bolnih stopala, žuljeva... Žene koje svakodnevno nose cipele koje su više od šest santimetara rizikuju da im se kičma iskrivi jer visoke potpetice stvaraju stalni pritisak na donji deo leđa. Ako ih nosite predugo, možete prouzrokovati Mortonov neurom - zadebljanje na malom živcu koji je smešten između trećeg i četvrtog nožnog prsta i prolazi ispod ligamenta koji spaja dve kosti na stopalu. Zadebljanje se razvija kao odgovor na iritaciju, traumu ili veliki pritisak, a čak je deset puta češći kod žena. Simptomi Mortonovog neuroma su bol i peckanje s gornje i donje strane stopala, a bol se pojačava fizičkom aktivnošću i samim nošenjem uskih cipela s visokom potpeticom. Ne možete bez visokih potpetica? U tom slučaju napravite kompromis. Ravne cipele nosite na putu do posla i kuće, a štikle nosite tokom boravka u kancelariji. Skroz ravne cipele s tankom petom istežu mišić na listu i naprežu Ahilovu tetivu, a bol možete osetiti već posle dva dana. Idealna visina potpetica iznosi tri do četiri santimetra.
 
  Naočare za sunce
  Naočare koje su preteške pritiskaju uši i vrh nosa, prouzrokuju pomeranje nazalnih i temporalnih kostiju što dovodi do glavobolja i problema sa sinusima. Svakako proverite da li vaše naočare imaju UV zaštitu jer u protivnom možete oštetiti vid. Na sunčanim naočarima se ne isplati da štedite, a važno je da imaju barem 99 posto zaštite od UVA i UVB zračenja. Najbolja moguća zaštita je UV 400. I nemojte misliti da vas tamne naočare bolje štite od sunca, one zapravo privlače štetne UV zrake, umesto da ih odbijaju. Ako nosite tamne naočare u sumrak, budite oprezni! Slabije ćete videti pa može da vam se desi da vas neka rupa na putu iznenadi.
 
  Uske farmerke
  Vrlo uske farmerke mogu iziritirati živce koji se nalaze na površini kože, posebno na području prepona i bedara što može dovesti do upala, utrnuća i modrica. Ako ih dugo nosite, dolazi do obamrlosti nogu. U slučaju da, poput Viktorije Bekam, ne možete bez turbouskih pantalonica, nosite ih najviše tri puta nedeljno i svakako izbegavajte da sedite u njima duže vreme.
 
  Tanga gaćice
  Lekari upozoravaju da bi žene umesto tanga gaćica trebalo da nose druge modele donjeg veša ako žele da spreče širenje bakterija i gljivične infekcije. Naime, trenje koje nastaje prilikom nošenja tanga gaćica dovodi do upala u području genitalija, pogotovo ako su tange pretesne ili izrađene od loše sintetičke tkanine. Oštećena koža i upale mogu olakšati širenje bakterija i dovesti do raznih gljivičnih infekcija, a leti su ti problemi još izraženiji.