Broj 32
Početna > Lepi i zdravi > POKAŽITE PRSTIĆE

Lako do negovanih i atraktivnih noktiju!

POKAŽITE PRSTIĆE

Pored blistavog osmeha, čiste kose i dobrog tena, vašem dobrom izgledu svakako će doprineti i negovani nokti

Nokti rastu čak po nekoliko milimetara nedeljno pa će i te kako biti primetno ukoliko ih zapostavite više od sedam dana. Takođe, ako im na dva-tri dana budete posvetili potrebnu pažnju, za sređivanje noktiju vam neće trebati više od nekoliko minuta. Ukoliko nokte lakirate, trebalo bi da lak redovno menjate, ne samo zato što se on vremenom ljušti već i zato što nokti brzo rastu. Lak ne bi trebalo da se skida više od dva puta nedeljno jer to dodatno isušuje nokte. Ako ste zbog prirode posla ipak primorani da češće skidate lak, nabavite uljani aceton. Da biste imali zdrave nokte, trebalo bi da pijete oko dva litra vode dnevno, unosite vitamin A, B12, C, kalcijum, folnu kiselinu, proteine i cink.
 
  Pripremite nokte za lakiranje
  Pre nego što počnete da lakirate nokte, obratite pažnju na kožu oko noktiju. Negde je ima više, negde manje, negde je ona ispucala ili neuredna. Najbolje je da je ne sečete već je omekšajte nekim uljem, na primer bademovim, a onda je lagano potisnete. Bilo bi dobro da pre nanošenja laka za nokte prvo stavite zaštitni bezbojni lak, jer u nekim slučajevima nokti mogu da požute zbog jakih pigmenata u laku. Oni koji imaju strpljenja i kojima su nokti mnogo oštećeni, trebalo bi pre nanošenja zaštitnog laka da stave poseban lak koji utiče i na čvrstinu noktiju. Takođe, oni posebno strpljivi mogu na kraju da nanesu specijalan lak za poliranje koji doprinosi postojanosti laka. Bolje je da se nanese nekoliko tankih slojeva laka nego jedan deblji. Tanji slojevi će se brže osušiti i biti postojaniji. Kada je reč o boji, najbolje je da izaberete neku neutralnu, na primer proziran ili sedefastobeli, ili boju koja prevladava u vašoj garderobi.
 
  Izaberite odgovarajući lak
  Kad kupujete lak raspitajte se o njegovim svojstvima - koliko se brzo suši, da li je postojan, koliko je otporan na spoljne uticaje. Najbolje je da lakove intenzivnih boja nanosite jednokratno, za neke posebne prilike. Ako koristite lakove neutralnih i prirodnih nijansi, da biste postigli efekat francuskog manikira, umesto da izrasli deo lakirate belim lakom, poslužite se belom olovkom za nokte koju ćete da nanesete ispod nokta. To je jednostavnije, urednije, preciznije i brže! Lakove nikada nemojte da držite na toplom mestu.
  I zapamtite, da biste zadivili druge svojim noktima na rukama ili na nogama, posebno u letnjim danima kada se nose cipele otvorenih prstiju, nisu vam potrebni skupi tretmani. Dovoljno je da nokte sečete, redovno negujete područje oko njih i ako ih lakirate, redovno menjate lak. Ako još na ruku stavite neki atraktivan prsten, sigurno ćete privući željenu pažnju.