Broj 32
Početna > Lepi i zdravi > OPUSTITE SE

Oslobodite se napetosti

OPUSTITE SE

Čini vam se da vam je teško da se isključite iz svakodnevice i napunite energijom. Ne očajavajte, ove jednostavne tehnike će vam pomoći bilo kada, bilo gde i bez troškova

Svakodnevni napori se lako mogu ublažiti, ako u toku dana možete da pronađete način da se opustite. To će vam odmah dati potrebnu energiju i snagu.
  Opustite ramena
  Stres, ljutnja, mnogo posla, sve su to uzroci zbog kojih često automatski skupljamo i podižemo ramena. Sve što treba da učinite je da ih svesno opustite i da ih spustite u prirodan položaj. Pri tom udahnite smireno i duboko, povucite ramena prema gore, a zatim ih uz izdisaj spustite.
  Opuštanje prstima
  Za ovu tehniku će vam trebati malo mira. Duboko dišite i prislonite jagodice prstiju jedne ruke na jagodice druge. Skoncentrišite se. Posle nekoliko sekundi osetićete svoj puls. Opuštajte se tako pet minuta i primetićete da vam se puls stabilizovao.
  Smeh
  Iako vam možda nije do toga - smejte se. Posle nekoliko minuta iz grimase osmeha, pojaviće se pravi osmeh i osećaćete se bolje. Promenom muskulature lica, uticaćete na ispuštanje hormona sreće u telo.
  Sanjarenje
  Ponekad kada smo pod stresom zaboravimo na bitne stvari u životu, a samo pojačavamo stresnu situaciju. U takvim situacijama vam može pomoći sledeće: zatvorite oči, pokrijte ih rukama i mislite na nešto lepo. Nekoliko minuta vam je dovoljno, a zatim lagano spustite ruke i otvorite oči.
  Voda
  Popijte čašu vode, ali vodite računa da ona ne bude prehladna. Na taj način ćete aktivirati deo nervnog sistema koji je odgovoran za umirenje i opuštanje. Ovo je posebno delotvorno kada ste uznemireni.
  Umirujuća muzika
  Svako od nas zna kako muzika može povoljno da utiče na ljude. Posebna muzika za opuštanje ima ritam od 60 udaraca u minutu, što je posebno umirujuće za srce.
  Opuštajući mirisi
  Naše čulo mirisa povezano je sa centrom za osećaje u mozgu. Bosiljak, lavanda, sandalovina eterična su ulja koja biste mogli da koriste za opuštanje.
  Akupunkturne tačke
  Ako se osećate iscrpljeno i slabo, pomaže pritisak na akupunkturne tačke, na primer, na sredini vaše šake ili tačka na sredini između nosa i gornje usne. Pritisnite tu tačku i nakon nekoliko minuta ćete se osećati bolje.
  Unutrašnji mir
  Ispružite ruke, oba kažiprsta savijte, a podignite palčeve. Ostali prsti neka budu ispruženi. Ostanite u tom položaju dva minuta, i videćete koliko će vas to opustiti.
  Pogled u daljinu
  Idealno opuštanje za oči, ako radite za kompjuterom, jeste da potražite neku tačku u daljini. Usmerite pogled prema njoj. Lagano kolutajte očima levo-desno, gore-dole.