Broj 32
Početna > Lepi i zdravi > NEGA STOPALA

NEGA STOPALA

Ako se još niste odvažili da obujete sandale ili papuče, možda vas u tome sprečavaju zapuštena stopala? Dovoljno je da odvojite sat vremena za odlazak kod pedikira ili da se sami posvetite nezi stopala kod kuće

Pravilno urađen pedikir ukloniće sve tragove teške, zatvorene obuće: žuljeve, tvrde pete, urasle nokte, a takođe će sprečiti i neugodan miris, znojenje i gljivična oboljenja.
  Negu počnite kupkom
  Svaka nega stopala počinje kupkom, ali pre nego što stopala uronite u mlaku vodu, dodajte u nju nekoliko kapi pene za tuširanje ili, prema bakinom receptu, malo morske soli kako bi koža omekšala. Možete dodati i kašiku maslinovog ili bademovog ulja. Već posle 10 do 15 minuta, koliko je potrebno da stopala držite u kupki, prihvatite se uklanjanja zadebljale i ispucale kože na petama. Kamenom za pete masirajte gruba, otvrdnula područja stopala, a posebnu pažnju posvetite noktima. Kako biste sredili kožicu oko noktiju, umasirajte specijalnu kremu za to područje i uz pomoć štapića od vate polako pogurajte kožicu prema korenu nokta. Stopala dobro osušite, pogotovo između prstiju.
  Lak za nokte
  Prvo ravno skratite nokte, a potom ih oblikujte turpijicom povlačeći je spolja prema unutra, kako biste blago zaoblili uglove noktiju. Grubljom stranom oblikujte nokat, a finijom ga polirajte. Razdvojte nožne prste posebnim odvajačem ili vatom i pažljivo nanosite lak od korena prema vrhu nokta. Kad se lak osuši, utrljajte hranljivu kremu za stopala.
  Nahranite kožu
  Temeljno ostružite grubu kožu s pete. Korisno je da svaki put prilikom tuširanja uklonite zadebljanja strugalicom ili kamenom. Nakon toga obavezno umasirajte hranljivu kremu s visokim procentom masnoće kako bi koža omekšala. Dobro je ponekad uraditi i piling stopala kako bi hranljive materije iz kreme što dublje prodrle u kožu. Ukoliko imate posebno suvu kožu, utrljajte kremu pre spavanja i obujte pamučne čarape. Tako će koža tokom noći bolje upiti hranljive sastojke iz kreme.
  Protiv znojenja
  Klasičan pedikir ponekad ne pomaže kod znojenja, loše cirkulacije, gljivica, uraslih noktiju i drugih neprijatelja lepih i zdravih stopala, pa je potrebna posebna nega. Ako vam se noge mnogo znoje i imaju neprijatan miris, i za to ima leka. Koristite sprejeve za stopala, balzame i kupke koje sadrže aktivne materije koje sprečavaju razvoj bakterija i nastanak neugodnog mirisa. Obavezno dva puta dnevno perite stopala preparatima koji sprečavaju prekomerno znojenje, a posle pranja koristite puder za stopala. Zaboravite zatvorenu obuću od materijala koji „ne dišu” i sintetičke čarape. Ako često nosite sportsku obuću, pokušajte da što kraće budete u patikama i redovno ih perite. Nosite prozračnu, udobnu obuću od prirodnih materijala, kože i platna. Naravno, to važi i za sandale. U cipele možete staviti malo pudera ili, pre nego što ih obujete, stopala poprskajte sprejem za revitalizaciju koji osvežava. Ako se uprkos svim tim merama i dalje prekomerno znojite, obratite se dermatologu. Ako su vam stopala uvek hladna i često se znoje, imate lošu cirkulaciju. Kako biste je poboljšali, bilo bi dobro da jednom nedeljno pažljivo izmasirate stopala. Nakon kupke masirajte stopala počevši od vrha prstiju, preko stopala do članaka i sve do lista. Jagodicama prstiju masirajte stopala, a potom svaki nožni prst posebno, koristeći posebno ulje za masažu ili hidratantnu kremu.