Broj 32
Početna > Lepi i zdravi > ELIKSIR ZDRAVLJA I LEPOTE

Bor - lekoviti gorostas

ELIKSIR ZDRAVLJA I LEPOTE

Iglice, pupoljci ili smola bora često su sastojci narodnih lekova kojima se ublažavaju prehlade, poboljšava imunitet ili leči reuma

Bilo da se koriste sveži ili skuvani u čaju, gotovo svi delovi ovog šumskog gorostasa pravi su eliksir za ljudski organizam.
  Iglice bora obiluju vitaminom C i karotenom, zbog čega se preporučuju za pravljenje čaja koji jača organizam, poboljšava imunitet, suzbija prehladu i leči skorbut. Iglice treba da se upotrebe odmah po branju jer se dužim čuvanjem gube njihova lekovita svojstva.
  Pupoljci bora su, u stvari, sveže, mlade i tek iznikle šišarke koje kada sazru i postanu „drvenaste" izgube svoja fitoterapeutska svojstva. Pupoljci sadrže gorke i aromatične materije i koriste se za lečenje upale grla, kašlja i bronhitisa. Kupke od mladih borovih pupoljaka se preporučuju obolelima od reumatizma i artritisa.
  Smola borova sadrži etarska ulja i gorke materije u kojima se nalazi lekovita materija terpentin. U narodnoj medicini se preparati od borove smole koriste za lečenje kožnih bolesti, ali se uvek treba pridržavati propisanih doza.
  Kora bora je poznata po svom antiseptičkom dejstvu zbog čega se upotrebljava za zaustavljanje krvarenja i saniranje otvorenih rana. Treba koristiti koru zrelog bora, po mogućnosti sa gornjeg dela stabla jer se u njoj nalaze lekovite taninske i flavonske materije.
 
  Sirup protiv kašlja i bronhitisa
  Preliti 100 g borovih pupoljaka sa pola litra ključale vode i ostaviti na toploj ringli oko dva sata. Za to vreme razmutiti 200 g šećera u pola litra vode i kuvati sve dok se ne dobije gust sirup. Borove pupoljke procediti i onda dodati u sirup. Ujutro i uveče pre obroka treba uzimati po kašiku ovog sirupa i to tako da se polako otapa u ustima.
   
  Kupka za reumatizam i kožna oboljenja
  Dve šake borove smole sipati u litar vode, ostaviti pola sata pa onda prokuvati još pet minuta. Dobijeni rastvor procediti i dodati u kadu sa toplom vodom. Iz kupke treba izaći kada voda postane mlaka.
 
  Tonik za zarastanje rana
  Skinuti koru sa stabla bora i samleti je što sitnije. Dodati toplu, neključalu vodu i mešati dok se usitnjena kora bora potpuno ne rastvori. Dobijena tečnost treba da bude samo malo gušća od obične vode. Nakapati na zavoj i staviti na ranu. Ukoliko se obloge drže u toku celog dana, treba ih menjati na svaka dva sata.
 
  Čaj za jačanje organizma
  Vrh grančice sa dvadesetak iglica prokuvati u pola litra vode. Tako pripremljen čaj ostaviti da odstoji pola sata pa ga procediti i popiti dok je još topao. Može se dodati šećer.
 
  Inhalacija disajnih puteva
  U dva litra vode staviti dve-tri šake borovih iglica i kuvati pet minuta. Poklopite sud na pola, ostavite na tihoj vatri i inhalirajte se oko 15 minuta. Ovaj postupak treba ponavljati što češće.