Broj 32
Početna > Trpeza > BRZO, LAKO, ZDRAVO...

Letnje poslastice

BRZO, LAKO, ZDRAVO...

U vrelim letnjim danima i noćima, kada temperatura prelazi i 40 stepeni, svako ima svoj „recept" za rashlađivanje. Bilo da leto provodite na plaži ili bazenu, bilo na užarenom gradskom asfaltu, ipak povedite računa o izboru pića. Stručnjaci upozoravaju da su gazirani napici štetni, a ako pri tom vodite računa o vitkoj liniji, imate razlog više da gazirana pića zamenite limunadom. Voda je ipak najzdravija i preporučuje se da popijete minimum dva litra dnevno

Ledeni čaj
  Naziv ledeni čaj pojavio se prvi put u novinama u državi Nevadi 1890. godine, kada je objavljen izveštaj s godišnjeg skupa ratnih veterana. Kod nas ga od pre nekoliko godina možete naručiti u kafićima, kupiti u prodavnicama, ali ako želite, možete i sami da ga pripremite.
 
  Osvežavajući zeleni čaj
  Priprema
  Filter kesice zelenog čaja prelijte vrućom vodom i poklopite. Posle pet minuta ih izvadite i dodajte limunov sok. Kad se ohladi, dodajte sokove od pomorandže i grejpfruta pa sve zajedno promešajte.
  Pre služenja napitak dobro ohladite. Za jaču aromu možete koristiti crvenu pomorandžu.
 
  „Čajni koktel"
  Naziv ovog napitka je više nego poziv na letnja druženja sa čajem. Dobro rashlađen i sa kockama leda, čaj deluje vrlo stimulativno i osvežavajuće.
  Priprema
  Kesice čaja prelijte vrućom vodom pa poklopite. Posle pet minuta izvadite kesice i čaj dobro ohladite. Dodajte sok od jabuka pa poslužite s puno leda.
  
  Brzi ledeni čaj
  Sastojci
  5 kesica čaja
  2 limuna
  šećer po želji
  voda
  Priprema
  Zakuvajte tri decilitra vode, zasladite šećerom potrebnim za dva litra čaja. Kad se šećer otopi, ubacite kesice čaja i sklonite sa vatre. U dvolitarski bokal ulijte do polovine hladnu vodu, dodajte čaj (kesice odstranite) i zakiselite ga limunovim sokom. Dolijte hladnu vodu do vrha i poslužite.
 
  Stara dobra limunada
  Osim što u sebi sadrži puno vitamina C, limunada je svakako jedan od napitaka koji će vam prijati u kafiću, ali i kada dođete kući posle napornog dana. U kući bi trebalo da je imate pripremljenu u staklenom bokalu sa poklopcem.