Broj 32
Početna > Lepi i zdravi > BEBE GUŠI DUVANSKI DIM

Pušenje i trudnoća

BEBE GUŠI DUVANSKI DIM

Dokazano je da trudnice koje puše imaju problematičniju trudnoću i teži porođaj, ali ni svi frapantni podaci mnoge od njih nisu odvratili od te loše navike

Bilo kad da donesu odluku da ostave cigarete, buduće mame će mnogo pomoći i sebi i svom detetu da žive srećnije i zdravije.
  - Pušenje izuzetno šteti reproduktivnom zdravlju žene, posebno onima koje već imaju problem da ostanu u drugom stanju, kaže dr Ana Mitrović, načelnik odeljenja za sterilitet u klinici „Narodni front”. Ona tvrdi da u toj zdravstvenoj ustanovi postoji pravilo da se u postupak lečenja ne uključuju žene pušači, pre svega zbog negativnih efekata koje ima duvanski dim. Nikotin utiče na ćelije u organizmu, sprečava oplodnju i negativno utiče na deobu embriona usled čega plod može da nestane ili umre. - Imamo mnogo žena koje uprkos pušenju rode zdravu decu, ali to ne može da bude opravdanje da treba nastaviti sa ovom izuzetno lošom navikom. Duvanski dim izaziva prevremeno sazrevanje posteljice, tako da bebe mogu da se rode pre termina, mogu da imaju manju telesnu težinu, a ako tokom cele trudnoće majka puši, nikotin će se vezivati u krvi pa će tako beba dobijati manju količinu kiseonika potrebnog za normalan razvoj fetusa. Još uvek nisu do kraja ispitani svi negativni efekti koje pušenje ostavlja na psihički i fizički razvoj bebe. Prema zvaničnim podacima, potrebno je više godina da prođe kako bi se detoksikovalo telo majke pušača. Neka istraživanja pokazuju da optimalno treba da prođe sedam godina, ali je veliki doprinos i ako majka na početku trudnoće ostavi cigarete, rekla je dr Mitrović.
  Doktor Petar Borović iz Instituta Batut napominje da velika koncentracija duvanskih produkata odlazi u grudi majke, tako da kad ona počne da doji, godinama nakupljani nikotin počinje da se izlučuje direktno u mleko. Istraživanja su pokazala da su se u mokraći beba starih samo par dana, čije su majke pušači, nalazili svi duvanski otrovi. Takođe, mame strastveni pušači češće rađaju decu s rascepljenom usnom, srčanom manom, a i svoje dete izlažu većem riziku da obole od najtežih bolesti. Prema navodima dr Borovića, deset minuta posle gašenja cigarete majčino mleko počinje da smrdi na duvan, maksimum zadaha dostiže posle pola sata, zbog čega beba odbija da jede, a samim tim slabije napreduje.
 
  Opasnosti po bebu
  - Nikotin, ugljen-monoksid i druge supstance u duvanskom dimu prenose se na bebu kroz posteljicu ubrzavajući njeno disanje i otkucaje srca. Takođe, otrovi iz duvanskog dima sužavaju krvne sudove ometajući protok hrane i kiseonika do bebe.
  - Deca pušača češće pate od astme i drugih respiratornih infekcija od dece nepušača. Veća je verovatnoća da će deca izložena duvanskom dimu kašljati noću, verovatno zbog stalnog udisanja duvanskog dima.
  - Postoji jasna veza između količine cigareta popušenih u trudnoći i usporenog rasta fetusa zbog čega majke, aktivni ili pasivni pušači, rađaju bebe sa manjom telesnom težinom.
  - Bebe koje pri rođenju imaju manju težinu od proseka, češće dobijaju infekcije i imaju druge zdravstvene probleme.
  - Pušenje povećava rizik od astme, rascepljenja usne kod bebe, deformacije i čestih upala uha. Trudnica pušenjem rizikuje da dođe do abrupcije placente, što može usloviti smrt ploda.
  - Čak i u kasnijem razvoju deca majki koje su pušile u trudnoći niža su rastom od ostale dece i imaju više poteškoća u školi.
  - Pušenje je veoma štetno u vreme dojenja, jer tako dete dobija nikotin preko mleka. Prijatelje koji vam dolaze u posetu treba da zamolite da ne puše u blizini bebe. Ona ima mala pluća pa će joj dim samo dodatno otežati disanje.
 
  Kako da ostavite cigarete?
  U trudnoći se najlakše prestaje s pušenjem, posebno u prvom tromesečju. Tada su česte mučnine koje vam mogu pomoći da vam se zgade cigarete. Prekinite da pušite ili smanjite na minimum broj popušenih cigareta. Ako niste u stanju da se sami rešite ovog poroka, postoji i grupna terapija koja traje pet-šest sati. Ljudi mogu da ostave cigarete za jedan dan bez obzira na godine, pol ili dužinu pušačkog staža, tvrdi terapeut Olivera Pepestijević iz Allen Carr centra u Beogradu. Polazište je da fizička zavisnost pušaču predstavlja manji problem jer se nikotin u organizmu zadržava 72 sata, a da je mnogo ozbiljniji problem psihička zavisnost.
 
  Korisni saveti  
  1. Napišite razloge zbog kojih želite da prestanete da pušite. Kada ste u iskušenju da zapalite cigaretu, ponovo pročitajte šta ste napisali. Korisno je da vodite dnevnik. To će vam pomoći da jasnije shvatite vaše pušačke navike.
  2. Izaberite „odlučujući dan" kada ćete da bacite sve cigarete, upaljače, šibice i pepeljare iz stana. Neko vreme izbegavajte mesta ili društvo koje vam podstiče želju za cigaretom.
  3. Zatražite podršku partnera i prijatelja. Ako vam je i partner pušač, pokušajte zajedno da ostavite cigarete, a ako je to nemoguće, zamolite ga da ne puši u prostoriji u kojoj ste vi.
  4. Da li bi za odvikavanje od pušenja trebalo da upotrebite žvakaće gume, flastere, sprejeve za nos ili nešto slično, reći će vam vaš lekar. Nijedno navedeno pomagalo nemojte da koristite pre nego što se konsultujete sa lekarom.