Broj 31
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAVLJE NA TANJIRU

Lekovita svojstva povrća

ZDRAVLJE NA TANJIRU

Povrće ima izuzetno lekovito dejstvo i veoma je važno da se svakodnevno jede. Najbolje ga je uzimati u svežem stanju, u obliku salata, ceđenih ili kašastih sokova, blago obareno i kuvano, ali tako da se zadrže svi hranljivi sastojci.
  Veliki procenat složenih ugljenih hidrata svrstava povrće u energetski visokokvalitetnu hranu, a enzimi, vitamini, minerali i belančevine od povrća čine graditelja ćelija odgovornog za obnovu organizma. Povrće se dobro kombinuje sa svom ostalom hranom (žitaricama, belančevinama) osim sa voćem, pa je poželjno da se prilikom pripremanja jela, posebno sokova, voće i povrće ne mešaju. Izuzetak su paradajz i krastavac, zbog izuzetno visokog sadržaja vode, pa se mogu uzimati i sa voćem.

  Paradajz je stigao u Evropu tek nakon otkrića Amerike. Ovo je biološki najvrednija povrtna biljka. Ima izuzetno visok procenat vode, vitamina i minerala, posebno vitamina C (kao limun i pomorandža) i karotina koji stvara vitamin A, kao i vitamine B, E, K, PP. Bogat je mineralima i u svom sastavu ima kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum i gvožđe. Ima malu kaloričnu vrednost, može se uzimati u svako doba i kombinovati sa svakom hranom.
  Lekovita svojstva: Jača otpornost i imunitet organizma, protiv kašlja i plućnih bolesti, bolesti mokraćnih organa, snižava visok krvni pritisak, dobar je za poboljšanje probave, leči dijabetes, bolesti jetre, reume, pomaže izbacivanju tečnosti iz organizma.

  Krastavac je korišćen još pre 5.000 godina na Himalajima. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, naročito sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, jod, mangan i gvožđe. Ima izuzetno visok sastav vode (95 posto) i najmanju energetsku vrednost, ali je zbog minerala i vitamina izuzetno lekovit.
  Lekovita svojstva: Koristi se protiv bolesti želuca i creva, upala kože, kožnog osipa, ujeda insekata, za pročišćavanje krvi, bolji rad bubrega i lečenje mokraćnih organa, čireva i hemoroida. Posebno se koristi u kozmetici, za ulepšavanje i osvežavanje kože lica.

  Kupus je izuzetno značajna namirnica u ishrani na našem podneblju. Gaji se kao beli i kao crveni kupus, koji je kvalitetniji. Izuzetno je bogat mineralima, posebno kalijumom i kalcijumom, a sadrži i gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar i fosfor. Bogat je i vitaminima, naročito vitaminom C, koga ima isto koliko ga ima i u limunu i pomorandži, kao i vitaminima B, B1, B6, B12 i provitaminom A. U ishrani ga je najbolje koristiti u sirovom ili ukišeljenom stanju, jer kuvanjem gubi svoja najvrednija svojstva. Štetan je ako se prži ili dinsta na masti ili ulju.
  Lekovita svojstva: leči čir na želucu (procediti i piti sok), kao i čir na dvanaestopalačnom crevu. Sprečava skorbut, leči hronični zatvor, jača odbrambeni mehanizam organizma, leči reumu, malokrvnost, plućne bolesti, artritis, proširene vene, deluje antiseptično. Posebno su delotvorne obloge od zagrejanih listova kupusa protiv glavobolje, išijasa, rana, čireva, upala, opekotina, reume, uboda insekata. Raso se koristi kao lek za zastareli kašalj, kao preventiva za manjak kiseline u želucu, kao i za jačanje sluha.

  Paprika je stigla u Evropu iz Južne Amerike, a zbog svojih izuzetnih svojstava poznata je i kao hrana i kao lek, a koristi se i kao začin. Crvena paprika je bogatija hranljivim sastojcima od zelene. Pored visokog sastava minerala i vitamina, bogata je ugljenim hidratima, belančevinama i mastima. Najvažniji sastojak paprike jeste vitamin C, koga ima dva puta više nego u limunu i pomorandži. Od vitamina značajni su vitamini B1, B2 i provitamin A. Bogata je kalcijumom, fosforom, gvožđem, kalijumom.
  Lekovita svojstva: protiv arterioskleroze, upale grla i raznih upala kože, opadanja kose, groznice, poboljšava probavu, širi kapilare, otvara apetit i otklanja mamurluk.

  Šargarepa je najlekovitije povrće, i predstavlja pravu malu prirodnu apoteku. Najvredniji sastojak šargarepe jeste karotin, koji stvara provitamin A - sadrži ga najviše od sveg povrća. Pored karotina, bogata je mineralima i vitaminima, a u svom sastavu ima eterična ulja, belančevine, celulozu, skrob i šećer, jabučnu kiselinu i panteonsku kiselinu, pektin, fitosterin, glutamin, galaktan, inozitol, pentozan, kalijum i minerale. Od vitamina su najviše zastupljeni vitamini B grupe, D grupe, PP grupe, E grupe i H grupe.
  Lekovita svojstva: poznato je da se redovnim uzimanjem šargarepe može sprečiti pojava mnogih oboljenja i da se njom leči više od trideset bolesti. Sadrži osnovne sastojke potrebne za rast, razvoj i jačanje organizma, čuva i poboljšava vid, sprečava anemiju, gorušicu, otekline od vodene bolesti, poboljšava varenje, olakšava izlučivanje mokraće, sprečava opadanje kose, njom se leči šećerna bolest, reuma, giht, upala krajnika, bolesti disajnih organa, rane i opekotine, pročišćava krv i odstranjuje otrovne materije iz organizma, u kombinaciji sa cveklom pomaže u lečenju karcinoma u početnim fazama, otklanja umor od umnog rada, može pojačati koncentraciju. Da bi se sačuvali svi hranljivi sastojci ne treba je guliti, već je dobro oprati četkicom za povrće.