Broj 31
Početna > Trpeza > UKUSNI I ZDRAVI KOMPOTI

UKUSNI I ZDRAVI KOMPOTI

Kompot od krušaka

Sastojci
5-6 krušaka viljamovki
2 limuna
50 g šećera

Priprema
Kruške operite, oljuštite pa im izdubite sredinu. Kako koju očistite, potopite je u vodu koja je natopljena limunom. Skuvajte šećerni sirup sa jednim litrom vode. Kruške rasporedite u tegle, zalijte vrelim sirupom i pasterizujte 30 minuta.

Kompot od pomorandže

Sastojci
3 kg pomorandži
3 limuna
kilogram šećera
komadić cimetove korice
liker od pomorandže

Priprema
Četkicom dobro operite pomorandže pod mlazom vode, obrišite ih, oštrim nožem skinite samo gornji žuti sloj i isecite na tanke rezance. Na ringlu stavite 1,5 litar vode, malo soka od pomorandže i cimet. Kada provri, sipajte šećer i ostavite da vri desetak minuta dok se sasvim ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Po ukusu dodajte liker, a preostale narandže oljuštite i podelite ih na kriške. Stavite ih u staklene tegle i zalijte pripremljenim sirupom, zatvorite tegle i pasterizujte 30 minuta.

Kompot od breskvi

Sastojci
2 kg tvrdih breskvi
limun
500 g šećera

Priprema
Breskve operite i prepolovite. Odstranite košpice. Potopite breskve u provrelu vodu. Ako su breskve tvrde, prvo ih stavite u lonac, pospite šećerom i narendanom limunovom korom. Dodajte radi arome tri košpice od breskve. Breskve stavite na zagrejanu ringlu i, kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte pet do deset minuta (u zavisnosti od tvrdoće). Košpice izvadite. Breskve rasporedite u tegle i dobro zatvorene pasterizujte 20 minuta.

Mešani kompot

Sastojci
kilogram žutih breskvi
mala tvrda dinja
kilogram vrlo slatkih kajsija
kilogram šećera
limun
nekoliko listića nane
cimet

Priprema
Sa opranog limuna isecite samo gornju, tanku žutu koricu i isecite na rezance. Oljuštite dinju, odstranite sredinu sa semenom i isecite. Oprane breskve očistite i isecite na tanke komade. Njih i dinju natopite limunovim sokom. Kajsije potopite u provrelu vodu, a kada se ohlade, biće vam lakše da ih oljuštite. Prepolovite ih, izvadite košpice i isecite na kriške. Na zagrejanu ringlu stavite dva litra vode, šećer, cimet i limunovu koru. Kada provri, smanjite temperaturu i ostavite još desetak minuta da se krčka. Pustite sirup da se ohladi. Pomešajte voće, dodajte oprane listiće nane i rasporedite u staklene tegle. Zalijte ohlađenim sirupom, zatvorite tegle i pasterizujte 30 minuta.

Kompot od nektarina u vinu

Sastojci
3 kg nektarina
1,5 litar belog vina
500 g šećera
8 manjih limunova
3 vanilin šećera

Priprema
Nektarine potopite u provrelu vodu, a zatim ih oljuštite. Isecite ih na kriške. Četkom operite limunove pod mlazom vode i isecite ih na kriške. Na zagrejanu ringlu stavite litar vode sa vinom i obe vrste šećera. Kada provri, dodajte breskve, a kada opet provri smanjite temperaturu i kuvajte pet do sedam minuta. Breskve stavite u staklene tegle, dobro zatvorite i pasterizujte 30 minuta.

Kompot od kajsija i breskvi

Sastojci
kilogram breskvi
250 g šećera

Priprema
Odaberite zrele, ali ne i mekane kajsije, stavite ih u žičanu posudu i na kratko uronite u kipeću vodu, a zatim u hladnu. Na taj način ćete lakše oljuštiti koru. Raspolovite ih i izvadite košpice. Stavite ih u staklenu teglu, ali tako da polovine budu okrenute unutrašnjom stranom nadole. Prelijte skuvanim kipećim sirupom i pasterizujte oko 30 minuta.

Kompot od šljiva

Sastojci
2 kg zrelih šljiva
300 g šećera

Priprema
Operite šljive, otkinite im peteljke i poređajte u čiste staklene tegle, jednu do druge. Za sirup skuvajte vodu sa šećerom dok ne proključa. Kipećim sirupom prelivajte postepeno šljive u staklenim teglama. Kada se sirup ohladi, sipajte opet u posudu u kojoj se kuvao, ponovo zagrejte do vrenja, pa opet prelijte šljive. Ovaj postupak ponovite još dva puta. Zatvorite tegle i pasterizujte 20 minuta.

Kompot od grožđa

Sastojci
2 kg grožđa
200 g šećera

Priprema
Operite grožđe, izvadite košpice i poređajte u čiste staklene tegle, jednu do druge. Za sirup skuvajte vodu sa šećerom dok ne proključa. Kipećim sirupom prelivajte postepeno grožđe u staklenim teglama. Kada se sirup ohladi, sipajte opet u posudu u kojoj se kuvao, ponovo zagrejte do vrenja, pa opet prelijte grožđe. Ovaj postupak ponovite još dva puta. Zatvorite tegle i pasterizujte 20 minuta.

Tutti-frutti kompot

Sastojci
Količina voća zavisi od veličine tegle!
šljive
kajsije
breskve
kruške
dinje
grožđe
limun
šećer

Priprema
Voće operite i stavite u staklenu teglu od pet litara. Na svaki litar stavite po kašiku limunovog soka i pola kašike šećera i nalijte hladnom vodom. Povežite tegle i pasterizujte 30 minuta. Ostavite u istoj posudi dok se potpuno ne ohladi.