Broj 31
Početna > Zanimljivosti > NAPRAVILA SAM DIJAMANT OD MUŽA

Senzacionalno otkriće

NAPRAVILA SAM DIJAMANT OD MUŽA

Otkako su u jednoj američkoj kompaniji razvili tehnologiju pravljenja dijamanta od pokojnika, ne stižu da završe na vreme sve porudžbine. Nastala je prava pomama! Bogate udovice žele da svoje voljene muževe nose kao nakit. Jer, kako kaže pesma - dijamanti su večiti!

Poznato je da se odavno proizvode veštački dijamanti koji se koriste u industrijske svrhe. Rusi su izmislili kako te dijamante da oboje različitim bojama. Američka kompanija LifeGams je otišla korak dalje. Naime, usavršili su tehnologiju pravljenja dijamanata od pokojnika, kako od ljudi tako i od kućnih ljubimaca. Dijamant prave specijalnim procesom od ugljenika koji posle kremacije ostaje od pokojnika. Cena tako napravljenih dijamanata varira između 3.000 i 20.000 dolara. Iz ove kompanije tvrde da ne stižu da naprave toliko dijamanata koliko klijenti traže. Najviše je udovica koje ne žele da sahrane svoje muževe na klasičan način, potom onih koji dijamante prave od kućnih ljubimaca.
  - Prijateljica mi je ispričala da je moguće napraviti dijamant od mrtvaca. Prvo joj nisam verovala, jer ne mogu da shvatim kako je to moguće! Sudbina je učinila da postanem udovica i jako sam teško podnela gubitak. Razmišljajući, shvatila sam da bih volela da me mali sjajni dijamant koji ću uvek nositi na svojoj ruci, podseća da moj muž nije nestao, nego da je tu sa mnom - kaže udovica Rudi Smit iz Alabame.
 
  OD MUŽA DO PRSTENA
  Proces stvaranja dijamanta u prirodi traje milione godina. Sada je moguće veštačkim procesom napraviti dijamante za samo 24 nedelje ako je u pitanju žuti dijamant. Nešto duže se čeka za dijamant plave boje.
  Proces koji koristi Američka kompanija LifeGams, sastoji se od izdvajanja ugljenika od ostataka kremiranih osoba i simulacije prirodnog procesa, kojom se ostaci pretvore u božanstvene dijamante. Tako dobijeno drago kamenje se specijalnom obradom posle može pretvoriti u nakit. Veštački dijamanti se proizvode u čeličnom kontejneru, eksplozijom, jer se samo tako stvaraju veliki pritisak i temperatura.
  Ekstrakcijom ugljenika nastalog od pepela posle kremiranja dobija se komad grafita. Taj grafit je jedinstven u svetu jer se sastoji isključivo od atoma i molekula preminule osobe. On se potom stavlja u posebne prese koje stvaraju veoma veliki pritisak. Što duže traje proces, to je dijamant veći i lepši.
  Kad je dijamant gotov, on može i da se izbruši po želji kupca. Posebna laserska tehnologija omogućava da se na površinu dijamanta ugravira identifikacija da bi se tačno znalo od koga je nastao prelepi kamen.

  Dijamant je bezbojna, kristalna supstanca sa velikim indeksom prelamanja svetlosti. Struktura dijamanta odgovara sp3 hibridizaciji ugljenika. Dijamant je alotropska modifikacija ugljenika.