Broj 31
Početna > Intervju > MOJA MODNA PRIČA

Lena Bogdanović

MOJA MODNA PRIČA

Lena Bogdanović priznaje da je kupovina za nju velika obaveza, pa radije sve to obavi za pola sata, posle čega sa uživanjem pije kapućino. Od kreatora najviše ceni rad Bogomira Doringera i Roksande Ilinčić, a smatra da je Valentino apsolutni kralj. Ne voli nadmene prodavačice i muškarce koji su opsednuti svojim izgledom, a očarana je kostimom Vivijen Li iz filma „Prohujalo sa vihorom" i Rite Hejvort iz filma „Đilda".

Koliko pratiš modu i pridaješ li značaj trendovima?
  Umereno. Izaberem ono što mi se sviđa i što mi dobro stoji, a izbegavam ono što je iz vladajućeg trenda masovno prihvaćeno. Mada, kod nas se možete izložiti riziku da vas čudno gledaju, ili čak da vas ismeju, ukoliko ste modnu inspiraciju našli na FTV ili u poslednjem Vogu, jer, zaboga, moderno je samo ono čega su puni rafovi u Knezu ili na Bulevaru i ono što nose neke estradne zvezde. Uostalom, kod nas su još uvek in goli stomaci, pa onda ako obučete džemper haljinu, gledaju vas kao da ste sišli sa uma. A to je bio must have u svetu ove zime.
  Šta misliš, da li odelo zaista čini čoveka?  
  Ne čini, ali može da kaže ponešto o čoveku. Može biti odraz stava, vaspitanja, raspoloženja. Nekad šalje pravu, a nekad potpuno pogrešnu sliku o osobi.
  Kažu da kupovina ženama popravlja raspoloženje. Kakav je slučaj kod tebe, pomaže li?
  Za mene je to obaveza, a u Srbiji često i gnjavaža. Idu mi na živce nadmene, neljubazne prodavačice, kakvih ima mnogo, a koje najčešće nemaju pojma šta prodaju, zatim žene koje razbacuju stvari po rafovima... U šoping idem planski, tražim ono što sam zamislila. Gledam da to obavim što brže, pa da odem negde na kapućino. Međutim, kad se nađem na nekom pravom bazaru, kao nedavno u Egiptu, onda sam u stanju satima da cunjam i cenkam se. I to, od začina do nakita, marama i raznih džidža-bidža. Obožavam te čudesne pijace ili sukove, kako ih na Istoku zovu.
  Koliko je izgled važan za jednu glumicu?
  Trebalo bi da je važan. Kako je rekla naša velika glumica Marija Crnobori - „Nije za odbaciti".
  Za koji kostim bi rekla da je savršen za tebe?
  Uvek neki iz epohe. Recimo, renesansa ili stari Egipat. Zatim, kostimi kakve je nosila Vivijen Li u filmu „Prohujalo sa vihorom" i apsolutni favorit haljina kakvu je nosila Rita Hejvort u filmu „Đilda".
  Šta svaka žena mora da ima ove sezone?
  Samo ono što joj se dopada. Obavezni detalj je samopouzdanje. Dole diktati!
  Imaš li omiljenu modnu marku?
  Naravno da imam, ali ne bih o tome. Sva ova pomama za markama u tranzicionoj Srbiji postaje zamorna, čak komična!
  Torbe ili cipele?
  Recimo da u poslednje vreme torbe imaju blagu prednost u odnosu na cipele iako je tu najčešće mrtva trka. Zatim, bele bluze i košulje, nakit koji nikad nije klasičan i minimalistički. Volim krupno prstenje, ogrlice, minđuše, etnonakit, a korale prosto obožavam.
  Imaš li omiljenog kreatora, domaćeg ili stranog?
  Od domaćih Bogomir Doringer i Roksanda Ilinčić. Valentino je apsolutni kralj, a dopadaju mi se Mark Džejkobs, Žak Pošen i kuće Šanel, Balensijaga i Seline.
  Koji su tvoji glavni aduti za zavođenje?
  Da otkrivam svoje tajno oružje, nema šanse!
  Pošto je kosa jedan od glavnih ženskih aduta, kako je neguješ?
  O mojoj kosi brine moja frizerka Katarina. Ona me šiša, fenira, farba, a odnedavno izvlači pramenove i u tome je pravi majstor. Pošto mi je kosa suva, često stavljam pakovanja. Leti najčešće odmorim kosu od feniranja i nosim svoje prirodne kovrdže. Tada mi je dovoljan samo dobar balzam i serum. Na jednom snimanju su mi svaki dan fenirali i peglali kosu, često i više puta dnevno. I tako skoro tri meseca. Samo zahvaljujući predanim frizerkama i kvalitetnim preparatima, kosa je ostala neoštećena, pa na kraju nisam morala da se ošišam.
  U poslednje vreme jači pol je veoma zainteresovan za modu. Da li ti se više dopadaju metroseksualci ili mačo muškarci?
  Ne dopadaju mi se oni koji su opsednuti svojim izgledom, pa bili mačo ili metro, svejedno. Takvi su zamorni i sebi i okolini. Volim kad je muškarac uredan, kad vodi računa o svom zdravlju, kondiciji, kada vežba. Ako ga moda zanima, još bolje, ali ne bih volela da sa svojim muškarcem raspravljam na temu koja je krema za lice in i koja se dužina suknje sada nosi.
  Da li ti je bitno kako je odeven muškarac koji je sa tobom?
  Jeste, ali ne gnjavim mnogo oko toga. Volim kad neguje svoj stil, ne očekujem da se podudara sa mojim. Naravno da ne bih tolerisala, na primer, nemaran izgled i patike za odlazak u pozorište, kao ni strogo odelo za Egzit, niti da bude u duksu, ako sam ja u nečem elegantnom. Naravno, pravi frajeri to uvek znaju, pa im se ne mora govoriti.
  Kako se oblačiš za ljubavni sastanak?                     
  I ovde je garderoba na drugom mestu jer, ako ima leptirića u stomaku, sve drugo je potpuno nebitno.
  Ko je, po tvom mišljenju, osoba sa stilom?
  Osoba sa stilom je ona koja je samosvesna, potpuno svoja, hrabra da eksperimentiše, koja ne dozvoljava da trend potpuno utiče na njen izgled. Ona koja uvek zna kako da se obuče za koktel, a kako za izlet, koja garderobom ističe svoju ličnost. Oduševljavaju me žene koje umeju da dobro uklope i poigraju se modnim detaljima. Džaba dobra haljina ako je tašna pogrešna, ili preskupe farmerice ako nema dobrog kaiša. Upravo modni detalji daju lični pečat i odvajaju osobu od stila od žrtve mode. Kejt Blanšet, Sijena Miler, Gvinet Paltrou, jordanska kraljica Ranija, Ana Vintur, a kod nas Sonja Vukićević, kostimograf Mina Sanader, Bojana Nikitović, Branka Nevistić, spisateljica Jelena Đurović, moja mama Mila Bogdanović... Od muških to su Filip Maksimović i, elegantniji od svih, dramaturg Periša Perišić.
  Kako je bilo na snimanju serije „Urota” i kada ona počinje sa emitovanjem?
  Hrvatska serija „Urota”, politički triler u 12 epizoda, biće konačno emitovana u septembru. O tom projektu se veoma mnogo pisalo prošlog leta, kada je i snimana. Svi koji smo radili na „Uroti” ne možemo da dočekamo početak emitovanja, a nadamo se odličnim reakcijama. To je vrlo ambiciozan projekat, scenario uzbudljiv, a ekipa sjajna.