Broj 31
Početna > Lepi i zdravi > MAJČINO MLEKO NAJZDRAVIJE ZA BEBU

Svetska nedelja dojenja

MAJČINO MLEKO NAJZDRAVIJE ZA BEBU

Dojenje štiti dete od proliva, infekcija organa za disanje, infekcija mokraćnih puteva, infekcija srednjeg uva, šećerne bolesti, astme, alergija i ekcema.

Majčino mleko sadrži uravnotežen odnos hranljivih materija i sastojaka za odbranu od infekcija i idealno je prilagođeno potrebama deteta. Decu treba dojiti najmanje šest meseci, a svaki mesec dojenja više, doprinosi još boljem i kvalitetnijem psihofizičkom zdravlju deteta. Dojenje je proces za koji svaka žena treba da se pripremi još za vreme trudnoće. 
  Zašto je dojenje najzdravije
  Dojenje je zdravo za bebe, ali i za majke. Majčino mleko bebi osigurava svu potrebnu energiju, proteine, vitamine, minerale i masti potrebne za rast i razvoj. Antitela u mleku razvijaju detetov imunitet i grade zaštitu od raznih infekcija i upala, kao što su upale uva, infekcije disajnih puteva i probavnog trakta. A kada je majka bolesna, dete preko mleka dobija antitela te bolesti i time jača otpornost. Ono smanjuje rizik od razvoja alergijskih reakcija, loših i nezdravih zuba, visokog krvnog pritiska. Ono je i lakše za probavu od veštačkog mleka.
  Prednosti za majke
  Dojenje olakšava mršavljenje nakon porođaja, smanjuje rizik od oboljenja kao što su rak materice i rak dojke. Jeftinije i jednostavnije je od hranjenja na bočicu.
  Pedijatri zagovaraju mišljenje da je dojenje jedina optimalna prehrana prikladna u prvih šest meseci života. U tom razdoblju bebi je potrebno davati samo vitamin D3, kojim se sprečava razvoj rahitisa. Nakon navršenog šestog meseca, započinje dohrana unošenjem namirnica.
  Idealno bi bilo dojiti dete barem do prve godine života. Zato se preporučuje da se nastavi s dojenjem i nakon povratka na posao, a tada možete pomoći sebi pumpicama za grudi.
  Saveti za buduće dojilje
  Potrebno je neko vreme da bi novopečena majka postala vešta u dojenju. Ako još niste imali iskustva s dojenjem, potražite stručni savet ili literaturu kako biste se pripremili za taj vrlo zahtevan i važan zadatak.
 
  Dojite na vreme. Prvi znak gladi dete pokazuje plačem. Odlaganje hranjenja, sam čin dojenja će učiniti težim, dete će biti uznemireno i trebaće mu više vremena da se smiri.
  Lepo se smestite. Da biste izbegli bol u leđima, pazite na položaj u kojem ćete dojiti. Ne naginjite se prema detetu, već ga privucite prema dojci. Dojiti možete ležeći na strani, a da biste vi i dete bili u što prirodnijem položaju, dete položite na jastuk. Dojiti možete i na stolici ili u fotelji.
  Nosite praktičnu odeću. Košulje ili majice koje se mogu lako otkopčati. Ako se nađete na javnom mestu, možete se poslužiti ešarpom kojom ćete se prikriti.
  Svaki sledeći podoj započnite drugom dojkom. Ovo je neophodno raditi da biste ravnomerno podsticali rad mlečnih žlezda.
  Zaspi li dete na dojci, povlačenjem dojke iz detetovih ustašaca proverite da li je još gladno. Ako ne reaguje, smestite ga na spavanje.
  Nakon podoja, operite bradavice mlakom vodom.
  Pazite šta jedete. Ako primetite da je vaša beba loše reagovala na nešto što ste tog dana jeli, izbacite tu namirnicu na neko vreme.
   
  Šta ne smete
  Ne pušite, ne pijte alkohol i kafu.
  Izbegavajte lekove, uzimajte samo ono što vam je odobrio doktor.
 
  Istine i zablude o dojenju
  Da li od dužine dojenja zavisi koliko je mleka beba pojela?
  Netačno! Neke bebe svoje potrebe zadovolje posle 10-15 minuta dok je drugima potrebno 25 minuta. Zato svaka majka treba sa svojom bebom da izgradi ritam podoja.
  Bebu ćete razmaziti ako je budete dojili onda kad ona to bude htela.
  Netačno! Odgovarati na bebine potrebe nije isto što i razmaziti bebu. Dete treba nahraniti onda kada je ono gladno, staviti ga na spavanje kada je umorno, pomaziti onda kada se oseća usamljeno i tešiti ga kada je nesigurno ili uplašeno.
  Da li bebama koje sisaju treba davati vodu ili čaj?
  Obično ne treba jer je vaše mleko sve što detetu treba u prvih četiri do šest meseci života. Kada je toplo i vazduh u prostoriji u kojoj se beba nalazi suv, detetu bi trebalo između podoja da ponudite vodu ili čaj, ali nikada pola sata pre ili pola sata posle podoja.
  Kako majka koja doji da zna da li njena beba dobija dovoljnu količinu mleka?
  Beba koja samo sisa i ne dobija nikakvu drugu tečnost, mokriće šest ili više puta tokom dana ako je dojenjem uzela dovoljne količine mleka. Takođe, takvim bebama će i stolica biti zlatnožute boje.
  Da li bebe mogu da povraćaju ili dobiju proliv od majčinog mleka?
  To se događa vrlo retko. Majčino mleko je potpuno bezbedno i beba može posle podoja da bljucka, ali zato da bi izbacila višak posisanog mleka. Takođe, bebe mogu da imaju pet do šest stolica dnevno ili da uopšte nemaju stolicu pet dana. Ako je beba samo na dojci, ne treba paničiti.
  Da li majka treba da brine ako joj je mleko „slabo" i „plavkasto"?
  Na početku podoja mleko normalno izgleda vodnjikavo i plavkasto. Ono je sasvim u redu i veoma je bogato proteinima, laktozom, vitaminima i mineralima. Pri kraju podoja pojavljuje se takozvano masno mleko koje je belje, jer je bogatije mastima. Bebi je potrebno i jedno i drugo mleko pa je zato treba ostaviti da po svojoj želji završi podoj. Posle završetka na jednoj dojci, bebi treba ponuditi drugu dojku.
  U kojim slučajevima bi majka trebalo da prekine da doji svoju bebu?
  Samo u slučajevima ozbiljnih oboljenja ili terapija majke treba da prekinu sa dojenjem. U slučaju teške toksi-infekcije, teških septičnih stanja, psihoze, dekompenzovanih stanja (oboljenja srca, pluća i bubrega), tuberkuloze i malignih oboljenja, svih vrsta terapija protiv raka ili uzimanja lekova koji bi mogli da štete bebi.
  Ako dojke postanu mekše, da li to znači da u njima ponestaje mleka?
  Mleko neće nestati niti će se smanjiti njegova količina ako dojke postanu mekše. Kada se uspostavi laktacija, nestaje posebna prokrvljenost tkiva dojke tako da one postaju mekše, čak mogu delovati da su prazne, ali ne treba brinuti jer se u njima nalaze dovoljne količine mleka.
  Kako nastaviti sa dojenjem ako majka mora da počne da radi?
  Majka će nastaviti da doji svoju bebu kad je kod kuće. Tokom njenog odsustva, bebi treba davati majčino mleko koje može da stoji na sobnoj temperaturi i do četiri sata, a da nema potrebe da se pre davanja prokuva. Majčino mleko u frižideru može da ostane 72 sata, a u zamrzivaču i do četiri meseca. Bebi se istisnuto majčino mleko daje kašičicom, kapaljkom ili direktno iz šoljice. Posude u koje se skuplja majčino mleko moraju da budu isključivo za tu namenu, potpuno čiste i prokuvane.