Broj 31
Početna > Lepi i zdravi > LUBENICA JE DOBRA ZA BUBREGE

Idealna hrana za letnje žege

LUBENICA JE DOBRA ZA BUBREGE

Lubenica je veoma zdrava, sadrži puno vitamina i idealno je osveženje u tropskim danima. Iako je smatraju voćem jer je slatka i koristi se kao poslastica, lubenica je povrće.

Za lubenicu se veruje da je prvi put nađena u pustinji Kalahari u Africi, odakle je prenesena malo severnije kako bi krasila grobove umrlih faraona i hranila ih nakon smrti. Kroz vekove prenošena je trgovačkim brodovima po zemljama Mediterana, a u 10. veku došla je i u Kinu. U SAD su je pre nekoliko vekova preneli afrički robovi, a 1615. reč "watermelon" (lubenica) prvi put se javlja u rečniku engleskog jezika. Danas postoji više od 1000 sorti lubenica, ali se najčešće uzgaja oko 50 i to u 96 zemalja sveta.
 
  Vitaminska bomba
  Lubenica se može smatrati multivitaminskom bombom. Vitamin A koji se u njoj nalazi u obliku likopena, smatra se jakim antioksidantom koji smanjuje rizik nastajanja raka prostate, a upravo je lubenica voće koje je, uz crveni grejpfrut, najbogatije likopenom. Vitamin A takođe se smatra snažnim stimulatorom proizvodnje odbrambenih ćelija u organizmu (čime jača spremnost imunološkog sistema) pa je neizostavan u održavanju zdravog čula vida. Dvema kriškama lubenice dobijamo pozamašnu količinu kalijuma, minerala koji je izuzetno bitan za održavanje ravnoteže tečnosti u telu. Letnje vrućine koje oduzimaju toliko vode lakše se podnose ako je ishrana bogata kalijumom. Od ostalih nutrijenata lubenica obiluje vitaminima C i B6. Lubenica svoju nenadmašnu moć osvežavanja ima pre svega zahvaljujući visokom udelu vode, koja čini čak 92 posto. Kada imamo ovo na umu, sasvim je prihvatljiva činjenica da u 100 grama lubenice ima svega tridesetak kalorija. Sve ovo je stavlja na tron letnjih namirnica.
 
  Kako izabrati pravu lubenicu?
  Ako je verovati pričama, prvo treba uzeti onu lubenicu sa tamnijom korom, a onda kucnuti po njoj. Ukoliko se čuje pucketanje to je najbolji znak da je lubenica zrela. Takođe, izaberite lubenicu tako što ćete joj pregledati koru koja mora da bude tvrda i simetrična, bez oštećenja. Ona mora biti dovoljno teška za svoju veličinu (gotovo sav njen teret je voda!), a njeno meso treba da bude crveno i sočno. Da biste što pre i što bolje rashladili lubenicu, isecite je na kriške, uvijte je u alu-foliju i stavite u frižider ili na nekoliko minuta u zamrzivač. Kada je stavite u frižider, pobrinite se da je dobro obmotate folijom jer ona, kao i dinja, vrlo lako otpušta svoju aromu na drugu hranu. Postoji verovanje da je ženska lubenica sočnija i slađa, a ona se prepoznaje po širem krugu na dnu.
 
  Zanimljivosti:
  - U Kini i Japanu uobičajeno je poneti lubenicu kao dar domaćinu.
  - U Izraelu i Egiptu slatki ukus lubenice često se kombinuje sa slanim feta sirom.
  - Botaničko ime lubenice je Citrullus lanatus i pripada porodici                                                                                                                                                                                                               kojoj i krastavci i tikvice. Dakle, lubenica je ipak povrće!
  - Rani istraživači koristili su lubenicu kao posudu za hranu.
  - Prvi kuvar objavljen u SAD 1796. godine sadržao je recept kiseljenja kore lubenice koji su najverovatnije u SAD doneli Grci.
  - Prema Ginisu, najteža lubenica uzgojena je 1990. godine, a imala je više od 130 kilograma.
  - Neke kulture prže košpice lubenice i koriste ih kao ukusnu grickalicu.
  - Svaki deo lubenice je jestiv, čak i njena kora.