Broj 31
Početna > Lepi i zdravi > DA LI SU BOLJI TAMPONI ILI ULOŠCI

Šta koristiti u danima menstruacije

DA LI SU BOLJI TAMPONI ILI ULOŠCI

Kada dobije menstruaciju, devojka se, između ostalog, suoči s dilemom - ulošci ili tamponi. Saznajte sve njihove prednosti i mane

O tamponima se manje zna i o njima postoje i neke predrasude. Tamponi se koriste tako što se postavljaju u vaginu. Proizvode se u različitim veličinama, a one najmanje, takozvane „mini", mogu da koriste i devojke koje nisu imale seksualne odnose. U svakom pakovanju tampona postoji detaljno uputstvo za upotrebu, sa sličicama koje vam sve pokazuju, kao i s upozorenjem o toksičnom šok-sindromu, izuzetno retkoj, ali potencijalno smrtonosnoj posledici korišćenja tampona. U nekim pakovanjima tamponi idu zajedno s aplikatorom koji olakšava postavljanje tampona, ali vam on nije zaista neophodan - tampon se, jednom kad se naviknete, lako postavlja i bez njega. O ulošcima se već sve zna, od toga kako se koriste pa do činjenice da su sigurniji od tampona. Danas na tržištu postoje razni ulošci koji ženama mogu da učine one dane prijatnijim i podnošljivijim.
 
  Upotreba
 
  Ulošci
  - Redovno menjajte uložak (na svaka tri-četiri sata).
  - Uloške čuvajte na čistom i suvom mestu u zaštićenom omotu i vodite računa da pakovanje nije oštećeno.                                     
  - Proverite rok upotrebe uložaka.
 
  Tamponi
  - Postavljajte tampon oprezno, nikako ga nemojte prejako i naglo gurati u vaginu jer možete oštetiti sluznicu.
  - Ako vam smeta ili osetite bilo kakvu nelagodnost, odmah ga izvadite.
  - Menjajte ih često (svaka dva-tri sata).
  - Ne nosite ih noću.
 
  Prednosti uložaka i tampona
 
  Ulošci
  - Mogu se uvek koristiti.
  - Sigurniji su kod jačeg krvarenja jer imaju veću moć upijanja. Žene koje pate od kontaktnog dermatitisa ili upalnih ginekoloških smetnji mogu koristiti hipoalergijske uloške.
 
  Tamponi
  - Omogućavaju da nosite pripijenu odeću, da se slobodno bavite sportom, uključujući i plivanje.
  - Nema neugodnih mirisa koji se mogu javiti kod nekih uložaka, posebno na letnjim vrućinama. Ginekolozi u slučaju upale velikih i malih stidnih usana preporučuju tampone, jer se time izbegava da krv dođe u kontakt s upaljenim mestima. Međutim, u slučaju infekcija vagine treba ih izbegavati.
 
  Mane
 
  Ulošci
  - Uložak delimično sprečava disanje kože, pa ako se koristi neprestano, može iritirati kožu ili pojačati već prisutan vaginitis.
 
  Tamponi
  - Tamponi ne bi trebalo da budu u telu duže od osam sati jer mogu izazvati TSS (Toxic Shock Syndrom). Sindrom toksičnog šoka je retka pojava koju izaziva upotreba tampona. Znakovi su: mučnina, suvo grlo ili iznenadno visoka temperatura u vreme nošenja tampona. U tom slučaju potrebno je da se odmah obratite lekaru. Dugotrajno zadržavanje krvi u vagini može uzrokovati upale i gljivične infekcije.