Broj 307
Početna > Putovanja > Uz zvuke valcera i kadrila

Sezona bečkih balova

Uz zvuke valcera i kadrila

Jedinstven ambijent, tradicija i raznovrsna ponuda balova privlači sve više Bečlija i stranih turista
Na listi najomiljenijih balova u Beču i ove godine se izdvajaju tradicionalni Operski bal (7. februara 2013), Bal kafedžija (8. februara 2013) kao i Bal pravnika (9. februara 2013). Većinu ljubitelja balova i danas privlače ambijent, elegantna odeća, ples i to pre svega klasični plesovi.
Balovi su i ove godine svojevrsna revija glamuroznih modnih kreacija i neobičnih frizura. Dame se najčešće odlučuju za tzv. Big Hair - frizuru, uredno podignutu kosu, dok kod haljina ove godine dominiraju crna i srebrna s tonovima crvene, roze, smaragdnozelene i jarkoplave boje.
Pripremajući se za balove, u plesnim školama je osim valcera povećano interesovanje za fokstrot i latinoameričke plesove: tango, salsu i balbou.
Kao nekad
Vreme balova nije prošlo! Kao i sredinom 18. veka, kada su se u Beču održavali prvi slovenski balovi, i ove zime devojke odevene u svečane toalete takmiče se u gracioznosti, lepoti pokreta i eleganciji. Gospoda u frakovima, žamor u holu pred sam početak bala, sve je isto kao nekad. Nema samo lepeza i na posebnoj svilenoj pantljici privezanih knjižica gde se ispisivao redosled igara i imena kavaljera kojima su igre bile obećane.
Svetosavski bal u Beču
Svetosavski bal održan u hotelu Parkhotel Šenbrun, i ove godine imao je elemente tradicionalnog, modernog, glamuroznog i zabavnog. Tradicija slovenskih balova je, inače, započela pre više od jednog i po veka, kad su u prestonici Austrije živeli mnogi znameniti Srbi. 
Knez Miloš Obrenović je od čuvenog austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg naručio kompoziciju koja je pod nazivom Srpski kadril predstavljena 1846. godine na prvom Slovenskom balu u Beču. Sam Miloš dolazio je na bal sa četiri zvezde ruskog ordena, sve se sijaju od teškog dragog kamenja, o vratu mu odličje turskog sultana. Oko Miloša bi se uvek našla mala grupa pratilaca. Svaki put bi se mogla spaziti seda glava Vuka Stefanovića Karadžića sa crvenim fesom i kićankom od plava ibrišima, kao i vitki lik njegove kćeri Mine u divnoj srpskoj nošnji. 
Rado ide Srbin u vojnike
Bio je zapažen i bal u Beču 1861. godine, na kojem su se, pored najuglednijih bečkih Slovena, stranih diplomata, srpskih ministara i njihovih supruga, visokih oficira, dvorskih dama pojavili i austrijski državni ministar Šmerling, ruski, mađarski i poljski plemići, pisci Ivan Mažuranić i general Stratimirović. Svirao je Štrausov orkestar, a plesali su se kadril, valcer, srpsko kolo, polka, mazurka da bi, kako je zapisao jedan od učesnika, oko ponoći „sva slovenska mladež" zaigrala uz junačku pesmu Rado ide Srbin u vojnike. 
Žaklina Milenković