Broj 307
Početna > Prica > Surogat majčinstvo

Holivudski trend

Surogat majčinstvo

Korišćenje usluga surogat majki decenijama je aktuelno u Americi, a mnoge holivudske zvezde angažovale su nepoznate žene da iznesu trudnoću i donesu na svet njihove potomke

Nikol Kidman
Australijska glumica Nikol Kidman i njen suprug Kit Urban svoju tajnu su krili skoro deset meseci, a tek u decembru 2011. otkrili su da su postali roditelji ćerkice koju su nazvali Fejt Margaret Kidman. „Nema reči kojima bismo mogli opisati našu ogromnu zahvalnost koju osećamo prema svima koji su čuvali našu tajnu i pružali nam podršku tokom celog procesa, a naročito zahvaljujemo ženi koja je nosila naše dete", pisalo je u izjavi poznatih supružnika. Oni su odlučili da prvo ime devojčice bude Fejt , što je u prevodu sa engleskog vera, jer im je upravo vera pomogla da dobiju svoje drugo dete. „Očajnički smo hteli još jedno dete. Ukazala nam se ova prilika, a ja nisam mogla da zatrudnim. Ko god je hteo dete, zna kroz koje razočaranje, bol i žrtvu prolaze oni koji se bore s neplodnošću", rekla je glumica u jednoj emisiji. Njena borba za potomstvo započela je još u braku s Tomom Kruzom, od koga se razvela 2001, a s kojim ima dvoje usvojene dece. Glumica i njen drugi suprug Kit venčali su se 2006. godine, a dve godine kasnije nakon velike borbe da zatrudni, Nikol je na svet donela svoju prvu ćerku Sandej Rouz. Ovaj poznati par je za rođenje ćerke platio 110.000 evra agenciji u Los Anđelesu koja zapošljava surogat majke.

Sara Džesika Parker
Zvezda serije Seks i grad Sara Džesika Parker i njen suprug Metju Broderik takođe su postali roditelji zahvaljujući surogat majci. Oni su ovu odluku doneli pošto je Sara posle rođenja sina Džejmsa Vilkija godinama bezuspešno pokušavala da ostane u drugom stanju. Zahvaljujući surogat majci 2009. godine rođene su bliznakinje Merion i Tabita. „Godinama smo pokušavali da povećamo broj članova naše porodice, ali nikako nam nije polazilo za rukom. Zbog toga je ideja o surogat majci bila za nas idealno rešenje", rekla je Sara u jednom intervjuu i otkrila na koga liče devojčice: „Mislim da liče na mene, jer imaju isti nos kao moj, mada Metju tvrdi da liče na ženske članove njegove porodice, odnosno na njegovu mamu i sestru od tetke". Sara je o surogat majci rekla da je ona osoba vredna svakog poštovanja i da je veliki deo njihovih života.

Elton Džon
Elton Džon i njegov suprug Dejvid Ferniš u januaru ove godine su po drugi put postali roditelji, nakon što im je surogat majka rodila sina Ilajdžu. „Obojica smo želeli da imamo decu, ali realnost da imamo dva sina je skoro neverovatna. Rođenje našeg drugog sina je kompletiralo našu porodicu na najlepši mogući način. Kada njih dvojica odrastu, želimo da shvate koliko ljubavi im je pruženo od samog dolaska na svet", rekli su Džon i njegov suprug, koji su otkrili i da je Ilajdžu na svet donela ista surogat majka koja je rodila Zakarija 2010. godine i čiji identitet ovaj par čuva u strogoj tajnosti. Šezdesetpetogodišnji muzičar angažovao je surogat majku iz agencije u Kaliforniji koja pomaže homoseksualnim parovima i za rođenje drugog deteta platio joj je oko 20.000 dolara. „Tražio je ženu koja ne puši, ne pije i trenira. Osim toga, morala je imati i barem jedno svoje dete", rekli su prijatelji ovog para. Kad mu je 2010. rodila prvog sina, navodno joj je i tada platio, ali nešto manju sumu. Pevač i partner nedavno su otkrili da je u njihovoj porodici Dejvid mama, a Elton otac.

Riki Martin
I latino zvezda Riki Martin postao je otac zahvaljujući uslugama surogat majke. Poznati pevač je u martu 2010. priznao je da je homoseksualac i zbog toga nije dolazilo u obzir da dete bude začeto u ljubavnoj vezi sa ženom. Tako su i njegovi blizanci Valentino i Mateo rođeni zahvaljujući surogat majci. „Nisam iznajmio matericu. To je izraz koji koriste fundamentalisti. Ja bih dao život za ženu koja mi je pomogla da dobijem sinove", rekao je pevač u intervjuu za Veniti fer u martu prošle godine kada se i slikao sa sinovima za naslovnu stranu. U intervjuu pevač je otkrio i da se njegova dva sina prilično razlikuju po naravi. „Valentino je u znaku mira i ljubavi. Obožava cveće i prirodu. Kada se izgubi, uvek znamo da negde nešto kopa po bašti", rekao je Martin i dodao da je Mateo ratoborniji i da voli da naređuje. U intervjuu je otkrio i da bi voleo da proširi porodicu, ali i da planira da usvoji dete.

Đulijana Rančić
Dok je 2011. godina za voditeljku kanala E! Đulijanu Rančić i njenog supruga Bila bila veoma teška, 2012. je sigurno godina trijumfa za slavni par. Posle Đulijanine pobede nad opakom bolešću, kada joj je izvršena obostrana mastektomija, oni su zahvaljujući surogat majci postali roditelji, a sada planiraju i drugo dete. Dečak Edvard Djuk se rodio u julu i beskrajno usrećio poznati par koji je godinama pre toga bezuspešno pokušavao da dobije dete. Bil i Đulijana su se venčali 2007, posle višegodišnjeg truda, par se odlučio za vantelesnu oplodnju, koja je stopirana jer je voditeljka saznala da ima rak dojke. „Ova beba će mi spasti život", rekla je Đulijana, koja se početkom 2012. godine podvrgla dvostrukoj mastektomiji, zbog koje nije smela do daljeg da zatrudni. Đulijana i Bil sada uživaju u ulozi roditelja, a šarmantna voditeljka nedavno je izjavila kako žele da svom mezimcu podare brata ili sestru. „Imamo još nekoliko zaleđenih embriona. Smatramo da je sada vreme da ih iskoristimo. Mnogi ljudi imaju samo jedno dete i to im je dovoljno. Za nas, roditeljstvo je najzabavnija stvar na svetu i voleli bismo da imamo još dece". 

M. P.