Broj 307
Početna > Lepi i zdravi > Slatki eliksir

Suva smokva

Slatki eliksir

Iako se suvih plodova većina uglavnom seti tokom posta, malo je onih koji znaju da ovo voće sadrži više kalcijuma nego kravlje mleko

Iako ima pet puta više kalorija od svežeg ploda, pa je potencijalna pretnja za vitku figuru, zbog obilja vitamina i minerala, momentalno vraća izgubljenu energiju i pozitivno utiče na čitav spektar boljki.

Neprijatelj nesanice 

Šaka suvih plodova otkloniće neraspoloženje i nervozu, a spasiće vas i prevrtanja u krevetu kad ne možete da zaspite. Poboljšaće vam koncentraciju i pamćenje, jer stimuliše rad ćelija i podstiče razmenu materija u mozgu, a istovremeno će otkloniti i umor. 

Regulator krvnog pritiska 

Ako patite od malokrvnosti, treba da znate da ova suva voćka, zbog bakra koji sadrži u sebi, podstiče veću proizvodnju crvenih krvnih zrnaca dok gvožđe utiče na formiranje eritrocita u krvi. Zahvaljujući većoj koncentraciji kalijuma, krvni pritisak dovodi u normalu, on je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koja pomaže kontrolu srca, a ovaj mineral održava i normalno zgrušavanje krvi.


Otklanja glavobolju 

Za zimski period je neizostavna jer pomaže kod prehlade, gripa i ublažava nadraženu sluzokožu grla i nosa. Koristi se i kao prirodni lek protiv bronhitisa jer povoljno utiče na izlučivanje sluzi iz organa za disanje. Ništa lošija nije ni za tegobe izazvane sinusitisom i kod upornih glavobolja.

Usporava starenje

Pravi je saveznik u borbi protiv osteoporoze, a desetak suvih smokava dnevno sprečiće gubitak koštanog tkiva. Osim što rešava probleme s kostima i zubima, suva smokva je blagotvorna i za nokte, kosu i kožu. Pravi je eliksir mladosti jer zahvaljujući mnoštvu antioksidanata kojima brani organizam od slobodnih radikala, usporava starenje. Pored toga, sok od suve smokve u vidu obloge ili premaza oslobodiće vas bradavica, žuljeva i kurjih očiju, a izuzetno pomaže i u borbi protiv celulita.

Ukusni diuretik 

Osim što reguliše nivo masnoća i holesterola u krvi, pravi je čarobnjak za ubrzavanje metabolizma. Pet smokava obezbeđuje 20 odsto više od preporučene dnevne količine vlakana i tako regulišu varenje. Pomažu kod dijareje i crevnih parazita, nadutosti, gastritisa i stomačnih grčeva, ali se koristi i kao dijuretik. Iako dokazano otvaraju apetit, ne treba preterivati s konzumiranjem jer veće količine mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme. Dijabetičarima se posebno skreće pažnja na količinu koju će pojesti zbog poveće količine sadržine šećera koje suva smokva sadrži.

I uz meso i u kolačima  

Neizostavne su u slatkišima, ali se odlično slažu i u kombinaciji s mesom, ribom i povrćem. Preporuka je da se čuvaju na tamnom i hladnom mestu i da se nikako ne posipaju brašnom jer se na taj način podstiče pojava grinja.

M. Č.