Broj 307
Početna > Putovanja > Salašarski zimski odmor

Kuda za vikend - Vojvodina

Salašarski zimski odmor

Vojvođanski salaši, koji i ove zime privlače ljubitelje ravnice, poznati su po svojoj gostoljubivosti, dobrom smeštaju i odličnoj hrani

Salaš 137
Salaš 137 postoji već duže od dva veka, idealno je mesto za ljude iz grada koji ovde pronalaze neku salašarsku zanimaciju i dobro poznati mir. Pored restorana, u ponudi su uređene sobe sa starinskim nameštajem, ormarićima i noćnim ogledalima. Tu su i razni zanimljivi sadržaji namenjeni turistima, škola jahanja, vožnje saonicama koje se upregnu s prvim snegom. 

Bački ručak
A bački ručak na salašu, kao što je poznato, ima red svoj logičan - za predjelo kulen, kozji sir sa začinima, suva šljiva punjena sirom i rolovana slaninom. Posle toga supa od morke ili čorba od vrganja. Glavno jelo, kuvana teletina, ćureće meso, sarmice u vinovom lišću sa domaćim kiselim mlekom. Za desert makovnjače, krempite po starom vojvođanskom receptu i šnenokle i sve se to zalije domaćim vinom portogizer ili dunjovačom. 

Salaš 84
Na Salašu 84 najpre se zapazi bela kuća sa velikim trščanim tremom i bogata besprekorno uređena okućnica. U centralnom objektu na spratu nalazi se sala za konferencije, a u prizemlju restoran koji ima izlaz na prostranu terasu nad jezerom. Na salašu kao da je vreme stalo. Pored restorana, sa autentičnom vojvođanskom kuhinjom, gde se poslužuju štrudle i rezanci sa makom, princes krofne i domaća rakija, tu je i gostinska kuća, sa dve spavaće sobe, malo jezero ucrtano u kartama još davne 1906. godine. 

Perkov salaš
Na južnim padinama Fruške gore, u blizini Iriga, na samo 200 metara nadmorske visine, smešten na brdašcu iznad sela, nalazi se na još jedan salaš. Ne bilo kakav i ne bilo čiji, već Perkov. Ime nije birao. Dali su mu ga po nadimku jednog od članova familije. Star stotinak godina, prepun uspomena i starina, sitnica koje su život značile.

Lepotu „Perkovog salaša" čini i velika zbirka starina od kojih su jarmovi, taljige, plugovi, kao i razboji za tkanje, drveni kreveti i madraci, ogledala i ručno rađena posteljina stara oko dva veka, koji upotpunjuju ljubaznost i srdačnost domaćina.

 

Žaklina Milenković