Broj 307
Početna > Lepi i zdravi > Osvežite organizam posle praznika

Detoksikacija

Osvežite organizam posle praznika

Posle novogodišnjih slavlja i obilnih trpeza nutricionisti savetuju detoksikaciju koja će vam pomoći da okrepite telo

Ako se posle praznika i bogate trpeze, previše kolača, torti i mesa osećate barem tri kilograma teži, letargično, tromo - niste jedini. Lekar i viši dijetetičar-nutricionista Jelena Đorđević predlaže vam brzu detoksikaciju i način ishrane koji će vam pomoći da sagorite suvišne masnoće i to u vrlo kratkom vremenskom roku.

Izbacite štetne supstance

- Detoksikacija je izbacivanje štetnih supstanci nagomilanih u našem organizmu i borba sa oksidativnim stresom (slobodnim radikalima). Postiže se pravilnom kombinacijom namirnica, isključivanjem određene hrane iz ishrane, uz pomoć sveže ceđenih voćnih sokova i kombinacijom namirnica koje imaju visoku antioksidativnu sposobnost - kaže dr Jelena Đorđević. 

Pravilna kombinacija

Prema njenim rečima, pravilna kombinacija namirnica znači da se nakon obeda koji je sadržao koncentrovane izvore proteina kao što su meso i mesne prerađevine ili sir, mora sačekati minimum tri sata, koliko traje varenje proteina, da bi se mogli unositi neskrobni izvori ugljenih hidrata kao što su voće, sokovi, beli šećer, med, džem ili bilo koji slatkiš. Pravilna kombinacija hrane sprečava povećanu kiselost organizma. 

Zaboravite grickalice

Detoksikacija podrazumeva i isključivanje određene hrane iz ishrane, kao što su lisnato testo (pogačice, žužu, rol-viršle), gazirana pića, industrijski sokovi, mesne prerađevine (viršle, paštete, mortadele, kobasice, parizeri). Zaboravite i slane i slatke grickalice (mogu samo jezgrasti pečeni plodovi kao kikiriki, lešnik, orah, badem) i sva pržena hrana.

Ceđeni sokovi 

Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća smanjuju kiselost organizma i ubrzavaju izbacivanje toksina; nose i snažne antioksidante za borbu sa oksidativnim stresom i najviše ih ima u obojenim namirnicama (ljubičastim, narandžastim). 

- Pravi se sok od cvekle, jabuke, limuna, pomorandže, šargarepe i celera. Najviše treba da bude cvekle i limuna, a najmanje celera. Dve čaše od 200 ml nedeljno su sasvim dovoljne. Svakodnevno pijte i nezaslađenu limunadu. Razblažite je koliko je potrebno da ne biste imali bolova u želucu. Jedan limun dnevno je dovoljan, ali možete popiti i više ukoliko podnosite - savetuje naša sagovornica. 

Narodni recept  

Kombinacija namirnica koje imaju viskodu antioksidativnu sposobnost sadržana je u mnogim narodnim receptima. Evo jednog narodnog leka protiv povišenih triglicerida, holesterola i šećera: 

- Uzeti sledeće namirnice u prahu i pomešati ih: 50 grama đumbira, 100 grama cimeta, 50 grama karanfilića. 

Upotreba: svako jutro na prazan želudac rastvoriti jednu kafenu kašiku u declitru vode i popiti. Ukus je opor zbog đumbira. Slobodno popijte vode koliko vam organizam traži da biste sprali ukus. 

Savet nutricioniste

- Ukoliko osetite neprijatnost u želucu nakon uzimanja ove smeše, jedno rešenje je da ga uzimate uz hranu, a drugo je da smanjite dozu napola. Počnite sa ovim narodnim lekom jedno jutro kada ste slobodni i proverite kako na vas deluje. Samu detoksikaciju ne smeju bez konsultacije lekara specijaliste primenjivati oboleli od epilepsije, srčane i bubrežne insuficijencije i dijabetičari - kaže dr Jelena Đorđević. 

Žaklina Milenković