Broj 307
Početna > Putovanja > Od zamkova do vinogorja

Putovanja za zaljubljene

Od zamkova do vinogorja

Pariz, Vencija, Rim već uveliko nose epitete romantičnih gradova. Ovoga puta, međutim, predlažemo zamkove Škotske, Toskanu ali i romantična mesta u Srbiji, Rajačke pimnice i plovidbu Tisom

Rajačke pimnice
Rajačke pimnice, smeštene u istoimenom selu u Negotinskom vinogorju, jedinstvena su atrakcija jer predstavljaju pravi mali grad vina. Pimnice su omiljena destinacija ljubitelja vina na putu po Srbiji. Vinova loza se u tom kraju gaji još od rimskog doba, a u srednjem veku, ova grana poljoprivrede bila je toliko važna da su neka domaćinstva imala čak sto hiljada čokota vinove loze. U novije vreme za Rajačke pivnice se sve češće koristi naziv pimnice, nemojte se zavarati nazivom pivnice, ovo mesto nema veze sa pivom, poznato je prvenstveno po svojim vinima.

Čamac na Tisi
Novi Bečej je varoš na levoj, banatskoj obali Tise, sa sedam crkvenih tornjeva, širokih ulica i vranjevačkih sokaka i isto toliko širokih duša njegovih varošana. Ovde sokacima jure konji vrani, sviraju najbolji orkestri, a za trpezom se nađu svakojake kulinarske đakonije, riblja čorba, prženi som i, naravno, štrudla s makom.

Biserno ostrvo
Novobečejci su naročito ponosni jer im je okolna priroda ostala skoro netaknuta - Tisa, Slano kopovo, Biserno ostrvo, Arača, dvorac Sokolac, uz čak 15 verskih objekata u opštini. Posle dobrog ručka preporučuje se vožnja brodićima po Tisi. S reke se pruža pogled na gotovo netaknutu prirodu, ali i na uporne pecaroše, koji satima sede u čamcima ili na obali. 

Dvorac Dunđerskih
Za one kojima na kraju dana ostane još malo snage, preporučuju se obilasci manastira iz 13. veka Arača, dvorca Dunđerskih, u kojem je napisana čuvena ljubavna pesma Santa Maria della Salute. Tu je i etno-muzej, Glavaševa kuća, ostaci stare tvrđave iz turskih osvajanja.

Dvorci Škotske
Škotska je poznata kao zemlja legendi i zamkova. Među brojnim starim zdanjima, izdvojili smo najromantičniji dvorac Kregivar. Desetak kilometara južno od Alforda, sedmospratni dvorac Kregivar sagradio je Vilijam Forbs 1620. godine. Više je bio rezidencija nego utvrđenje, iako ima masivna vrata, čeličnu kapiju i dvorište opasano zidom s kulom na svakom uglu, od kojih se jedna zadržala i do danas. Unutra se može videti mnogo toga zanimljivog, velika dvorana s kaminom, muzička galerija, tajno stepenište, likovni atelje, kraljičina soba, oslikani plafoni, sobe za poslugu i još mnogo toga. Dvorac je bio u vlasništvu porodice Forbs sve do 1963. godine kada je pripao državi.

Toskana za dvoje
Toskana je kao stvorena je za odmor i uživanje u životu, a ako poželite da slavite svoju ljubav u idiličnoj atmosferi, krenite na putovanje koje vas vodi kroz kulturne lepote gradova Ferare, Sijene, Montepulčana, Pijence, Montalčina i verovatno najimpresivnijeg grada regije, večne Firence.

Toskana je poznata po spektakularnim pejzažima, slikovitim gradićima, izvanrednoj kuhinji i vrhunskim vinima. Nemojte zaboraviti na osveženje i to u obliku čašice toskanskog vina, koje je sinonim za celu regiju. Probajte vino kjanti, nazvano tako po idiličnom toskanskom gradiću. Toskana vekovima šarmira posetioce, a i sami ćete tamo sigurno ostaviti mali deo svog srca.

Kurševel - Francuska
Omiljeni skijaški centar za pariske džet-setere, s restoranima svetskog glasa i smeštajem koji se smatra najboljim na Alpima. Dolina Kurševel sastoji se od četiri veoma različita sela i nisu sva rezervisana za one na visokoj nozi. Zasigurno ćete naći nešto što odgovara vašem budžetu, a padine su pune spektakularnih staza za svakoga - od početnika do profesionalaca. Ovaj ski-centar nalazi se takođe i blizu Nacionalnog parka Vanoaz. Mesto je idealna mešavina starog stila gradnje, upotpunjenog ekstravagantnim hotelima, apartmanima, restoranima i svim ostalim što čini centar takvog renomea.

Žaklina Milenković