Broj 307
Početna > Putovanja > Od Venecije do Rija

Vreme karnevala

Od Venecije do Rija

Februar je mesec karnevala, to je vreme pesme, igre i dobre zabave. Pored Rija, u kojem se održava najpoznatiji karneval na svetu, i Venecije, gde vlada najveća gužva u Evropi, i mnogi drugi gradovi poznati su po svečanoj atmosferi

Tradicionalno, u februaru, turiste privlači Herceg Novi. U ovom gradu ubrzano se sve priprema za veliku feštu, a meštani kroje i prave maske kako bi učesnici izgledali što bolje. Zabava u čast paperjastog i mirisnog žutog cveća decenijama privlači turiste iz čitavog regiona. Svi s nestrpljenjem čekaju da povorka krene iz Kumbora, da u Đenovićima vide defile mažoretkinja i čuju bleh muziku. Najbolje maske učestvovaće na maskenbalu u hotelu Plaža, a deca će nastupiti u Baošiću i Igalu. Karnevalske svetkovine biće i u gradskoj luci Škver, a ko voli klape uživaće u mediteranskim pesmama. Pored spektakularnog karnevala, gosti će moći da uživaju i u pozorišnim predstavama, književnim večerima, likovnim izložbama, mnogobrojnim sportskim nadmetanjima, kao i u koncertu poznate etno-grupe Bistrik i Biljane Krstić.

Parada maski

Slovenački gradić Ptuj poznat je upravo po karnevalu koji se već 53 godine organizuje u februaru. U Sloveniji se to zove 'kurentovanje', a zahvaljujući njemu Ptuj je postao važan evropski karnevalski grad. Ko se od 3. do 12. februara zatekne u Sloveniji treba da svrati u Ptuj i vidi paradu maski kojoj dnevno prisustvuje i po 20.000 ljudi. Na karnevalu bude oko 1.000 učesnika sa 600 tematskih maski sa etno-karakterom, a poslednjeg dana maske se spaljuju.

Komedija del arte

Neuporedivo više ljudi, a pogotovo turista iz Srbije, privući će karneval u Veneciji. Gotovo sve naše turističke agencije organizuju putovanje na otvaranje i zatvaranje karnevala. I karneval u Veneciji počinje 1. februara, a odavno je objavljen program mnogobrojnih zabava, maskenbala i žurki. Cena ulaznica je od 75 do 1.000 evra, u zavisnosti od mesta na kojem se bal održava i mesta u dvorani. Ulaznice za koncerte su oko 26 evra. Međutim, oni koji se odluče da otputuju na maskenbal moraju i da iznajme masku koja košta od 100 evra za običnu komediju del arte, pa sve do 250 evra za lep istorijski ili fantazija kostim.

Parada sambe

I ove godine najpopularniji karneval na svetu održava se od 9. do 12. februara u Riju. Parada sambe i plesa u eksploziji boja stvara utisak potpuno druge planete kojoj, uz živopisan vatromet, prisustvuje pet miliona ljudi i oko 40.000 policajaca. Skoro sve ulaznice za karneval su već prodate, a ostale su za sektor devet i koštaju 138 dolara. Zanimljivo je i to da u Riju već postoje rezervacije za karneval koji će se održati 2016. godine.

Najveća žurka na svetu

Februar je mesec karnevala širom sveta, a najveći se održava u Salvadoru. On je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, proglašen za najveću zabavu na planeti. Ulični karneval traje nedelju dana i odvija se na 25 kilometara ulica, trgova i avenija, a u njemu učestvuje oko četiri miliona ljudi. Naravno, svuda se pleše samba.

 Za karnevalske proslave u Salvadoru karakteristični su veliki kamioni pod imenom „trio-eletriko", na kojima su jaka ozvučenja i pozornice. Kamioni kruže gradskim ulicama dok ih prati masa veselih i raspevanih ljudi. Ovaj koncept proslave započela su tri muzičara 50-ih godina prošlog veka. Ove godine se održava od 7. do 13. februara.

Bele poklade u Srbiji

Ove godine, u nedelju, 10. marta, treba se zateći u Svilajncu, Velikoj Plani, Lozoviku, istočnoj Srbiji, okolini Kragujevca, u Čačku. Na trgovima ovih mesta se okupljaju maskirani učesnici pokladne povorke koji se kreću centralnim ulicama. Organizator karnevala praktično ne postoji, jer se narod spontano okuplja, jer je to ostalo još iz paganskih vremena. Nekada su cele nedelje selima kružile maskirane povorke.

Žaklina Milenković