Broj 307
Početna > Prica > Irena Popović Dragović

Priča jedne mame

Irena Popović Dragović

Moja dupla sreća

Irena kaže da svaki porođaj daje ženi veliku snagu i moć da se nosi sa svim životnim stvarima, i ističe da deca roditeljima pružaju beskrajnu radost i neopisivu lepotu

 

Irena Popović Dragović, kompozitorka koja je trenutno fokusirana na komponovanje primenjene muzike, naročito one pozorišne, period trudnoće pamti kao najlepši period svog života, sada uživa u odrastanju trogodišnjih blizanaca, kćerke Kale i sina Drena i za sebe kaže da ne može a da ne bude popustljiva mama.  

Koliko vam se život i odnos prema životu izmenio posle Kalinog i Drenovog rođenja?

Promenili su se životni prioriteti i stav prema životu, odnos prema problemu i rešavanje istog. Ne postoji ništa lepše od porodice na okupu, od smeha i igre sa decom, njihovih osmeha i zagrljaja.

Kako ste odreagovali na saznanje da ćete umesto jedne na svet doneti dve bebe?

Zbunjeno, srećno i euforično. Suprugu sam dan pre ginekološkog pregleda rekla kako imam osećaj da sam mnogo trudna. I dan-danas se smejem kad se setim izraza njegovog lica kada sam mu saopštila da čekamo ne jednu nego dve bebe.

Kako ste se pripremali za ulogu majke?

Ničeg se nisam posebno odrekla, samo sam malo smanjila tempo i nastavila da živim normalno, a dragoceni su bili i saveti mog ginekologa. 

U kakvom sećanju su vam ostali trudnički dani?

Najdivniji, najpoetičniji i najushićeniji deo života. Bila sam mažena i pažena, ali sam puno i radila pa su bebe stalno slušale muziku.

Kako ste se snašli u prvim danima majčinstva i ko vam je tada najviše pomagao?

Odjednom mi je život ušao u raspored i ritam tih malih kifli koje po ceo dan plaču i sisaju, a ti samo menjaš pelene, počneš da gučeš i pričaš nekim čudnim jezikom i tako sve u krug. Pokušavaš da se dogovoriš sa njima da se bude i sisaju u približno isto vreme da bi mogao da odspavaš bar malo kad i oni. Kao i tad, i sada nam bake Rada i Vesna i deka Radoš pomažu, a Kala i Dren ih obožavaju.

Ko je izabrao tako interesantna imena za decu?

Birali smo ih mesecima studiozno, bučno i žustro. Jedne noći neposredno pred porođaj Nikola je izgovorio ime Kala. Zvučalo je kao mantra, kao neka naša molitva. Kala je dobra, najlepši cvet, umetnost i sunce. Ubrzo je Nikola izgovorio i ime Dren. To je jedno od najstarijih imena, ima neku snagu, moć i stabilnost. Dren je jak, zdrav, snaga i on će uvek štititi Kalu. To su dve naše najomiljenije biljke - Kala i Dren.

Da li se njih dvoje lepo slažu ili ipak postoji doza ljubomore zato što dele roditeljsku ljubav?

Ponašaju se kao i ostala braća i sestre, s tim što su oni vezaniji jedno za drugo nego za nas. Ne vole da se odvajaju i jako su zatvoreni kad su u grupi s drugom decom, a retko kad su ljubomorni kad smo mi u pitanju.

Ko je od njih dvoje po liku i karakteru sličniji vama, a ko suprugu Nikoli?

Ne vidim na koga liče ali imaju i moje i Nikoline crte, mada je Kala u ovom periodu moj mali klon. Ona je brza, energična i dominantna u njihovom blizanačkom odnosu. Dren je kao oblak, nežan, paperjast i uvek spreman na maženje. On bez Kale ne ide nigde i ta njihova vezanost je jako dirljiva.

 

S obzirom na to da ste i Nikola i vi školovani muzičari, jesu li nasledili muzički gen od vas?

Kod nas se po ceo dan sluša muzika i igra. Postoji deo dana kad se oblače kostimi i soba postaje podijum za igru. Moguće je da je Dren budući plesač, ako ne profesionalni, onda mislim da će mu to biti velika ljubav.

Jeste li stroga ili popustljiva mama? 

Popustljiva i skoro da ne umem drugačije. 

Čemu učite vašu decu, a šta ste naučili od njih?

Učimo ih da budu darežljivi, da vole ljude i raduju se sitnim stvarima. Od njih čovek svašta nauči, jer su čisti, plemeniti i osećajni. Odrasli često zaborave kako da se vole i poštuju, a deca to svakodnevno rade kroz igru. 

Planirate li još dece?

Možda. Ipak mi je trudnoća bila najlepši deo života.

Vaš savet budućim mamama?

Mislim da ne treba razmišljati šta sve može biti teško i naporno, već koliko sve to lepote nosi u sebi. Svaki porođaj daje ženi veliku snagu i moć da se nosi sa svim životnim stvarima, a deca su radost i beskrajna i neopisiva lepota.

 

Maja Čanović

Foto: Bata Ćuprija