Broj 307
Početna > Putovanja > Grad za okrepljenje

Temišvar:

Grad za okrepljenje

Moderan vid života ostavlja nam sve manje vremena za odmor i opuštanje. Dani relaksacije postali su luksuz. Dovijamo se na raznorazne načine da iskoristimo makar ona dva dana vikenda. Svesni smo da ništa ne prija i oplemenjuje koliko putovanje. Međutim, kako se organizovati kada vam je na raspolaganju samo 48 sati. Tu nastupamo mi, sa predlozima idealnih vikend-destinacija u okruženju. 
Na početku je najbitnije da zaboravite predrasude koje ste imali o susedstvu. Pogotovo onom preko istočnih granica. Vremena u kojima su Rumunija i Bugarska bile sinonim za demode društva, davno su iza nas. Međutim, ostanite realni i svesni da nećete zateći Jelisejska polja. Na kraju, ona vam nisu ni neophodna da biste jedan svoj vikend učinili lepom uspomenom i prijatnim odmorom. 

Par sati vožnje od odmora
Kako smo već svratili u Rumuniju, zadržaćemo se u nama najbližem Temišvaru. Grad na reci Begej, sa nešto više od 400.000 stanovnika, poznat je po nekoliko stavki: revoluciji koja je ovde započeta 1989. godine, multikulturalnom stanovništvu i izuzetno kvalitetnom programu opere. Iako je svoje ime dobio po reci Tamiš, zanimljivo je da kroz današnji Temišvar protiče samo reka Begej jer je tok reke Tamiš promenjen.

Od Beograda je udaljen tek 155 km, što ga čini jednim od najbližih gradova inostranstva. Paradoksalno, direktna autobuska linija na ovoj relaciji ne postoji, te ukoliko se odlučite da provedete koji dan u Temišvaru, imate tri načina za odlazak: sopstveni prevoz, prevoz mini-busevima preko privatnih agencija ili organizovani prevoz preko turističke agencije. Veza je jedino bolja s Vršcem, koji je od Temišvara udaljen 78 km. Nedostatak auto-puta, osim na udobnost putovanja, odražava se i na vreme. Uz minimalno zadržavanje na granici s Rumunijom, Temišvar ćete ugledati nakon nešto više od četiri sata vožnje. 

Urušavanje predrasuda
Biće to susret sa elementima neočekivanog i iznenađujućeg. Pogotovo ukoliko se pre puta niste dovoljno oslobodili predrasuda. Osetićete se zatečenim kada umesto žena u zastarelim odevnim komadima iz 80-ih, namrštenih muškaraca sa šubarama u stilu Borisa Jeljcina, sive arhitekture i dalje živih tragova komunizma, zateknete grad koji opravdava svoj nadimak „mali Beč", sa izuzetno kulturnim i modernim stanovništvom.
Tri najveća gradska trga (Trg ujedinjenja, Trg pobede, Trg slobode) čine stari, centralni deo grada, u kojem se nalazi i upečatljivo zdanje Opere i nacionalnog teatra, sagrađeno krajem 19. veka. Staro gradsko jezgro najvećim delom oblikovano je tokom 17. i 18 veka, pod uticajem Beča i Pešte. Tokom druge polovine 20. veka nije se mogla izbeći socrealistička arhitektura, pa kolosalne zgrade poput hotela Kontinental nisu strane ni ovom, četvrtom po veličini rumunskom gradu. 

Beg od svakodnevice
Ako očekujete turističke atrakcije, bleštavilo noćnog provoda, gužvu i galamu, to nećete naći. Temišvar je miran i okrepljujuć, pruža vam utočište od stresa. Romantične šetnje pored Begeja i ispijanje kafe s pogledom na jedan od gradskih trgova biće maksimum vaših napora u ovog gradu. Ako se vratimo na početak našeg teksta i one sate opuštanja koji su postali luksuz, jasno je zbog čega je to najveća prednost Temišvara.
Ako rešite da svoj boravak iskoristite za šoping, biće vam jasno zašto je Temišvar decenijama uživao titulu trgovačkog centra zapadne Rumunije. Poslednji izgrađeni tržni centar, veličine 177.000 kvadratnih metara, jedan je od najvećih u ovom regionu Evrope, i sa više od 300 prodavnica predstavlja pravi mali raj za šoping.

Kada vremena ima sve manje, a spisak obaveza postaje sve duži, dobro je znati da ste na samo par sati vožnje od novih, obogaćujućih iskustava. Spakujte kofere, dobru volju i priuštite kratki beg od svakodnevice.  

Text i foto: 
Branislava Antović
divineworld.blogspot.com