Broj 306
Početna > Lepi i zdravi > Upala bešike

Prevencija

Upala bešike

Hladni dani pogoduju razvoju ove bolesti ali postoji način da se bolna upala zaustavi, a neugodne tegobe ublaže

Upala bešike ili cistitis ubraja se među češće infekcije s kojima se žene susreću ovih zimskih dana. Žene su, može se reći, učestaliji kandidati za ovu vrstu infekcija, upravo zbog fizionomije, iako uzroci mogu biti različiti, od onih manje bezazlenih do ozbiljnih problema. Činjenica je da se cistitis treba lečiti i da se ne smeju zanemarivati simptomi. 

Pad imuniteta

Upala bešike može da se javi usled pada imuniteta, zbog sedenja na hladnom ili izloženosti bakterijama koje izazivaju upalu. Činjenica je da, kada je jednom dobijete, ona će se s vremena na vreme ponavljati, gotovo bez izuzetaka. Trudnice posebno moraju biti pažljive ukoliko dobiju upalu bešike, jer ona može da dovede do komplikacija. 

Uzroci bolesti

- U velikom broju slučajeva uzrok upale mokraćne bešike je bakterija ešerihija koli, koja se u normalnim okolnostima nalazi samo u debelom crevu. Ešerihija je posebno uporna bakterija, koja zahteva taktično i kontinuirano lečenje. Bakterije koje se nakupljaju u bešici najčešće odlaze iz organizma s mokraćom, ali kada se iz nekog razloga previše razmnože, sigurni su izazivači upale. Upalu mokraćovoda mogu uzrokovati strana tela u mokraćovodu. To mogu da budu pesak, kamenac, suženja mokraćovoda, kateteri i upale bubrega - kaže Dinko Zović, doktor medicinskih nauka. 

Bolni simptomi

Ukoliko se pitate da li možda imate cistitis, a da pritom ne osećate nikakve tegobe, ne brinite. To nije moguće, jer su simptomi i više nego očigledni. Ipak, ključno je da na vreme prepoznate problem i reagujete, jer biste u suprotnom mogli da se suočite sa upalom bubrega. Simptomi cistitisa mogu biti sasvim blagi i gotovo neprimetni, a neretko se radi o jakim i neprijatnim bolovima, praćenim drugim manifestacijama. 

Lečenje 

Ukoliko je upala lakša, odnosno ako su simptomi podnošljivi i ne stvaraju veće probleme u svakodnevnom životu obolelog, može se izlečiti i bez uzimanja antibiotika. Najpoznatiji čajevi koji umnogome ublažavaju simptome upale mokraćne bešike su čaj od brusnice i uvin čaj. 

Simptomi bolesti 

- Pečenje i osećaj pritiska pri mokrenju, posebno na samom kraju.

- Pojačana potreba za mokrenjem i bol pri mokrenju.

- Krv u mokraći ili mutna mokraća izuzetno neprijatnog mirisa.

- Jak i neprestan bol u središnjem delu karlice iznad pubične kosti.

- Povišena telesna temperatura.

Sprečite mokraćne infekcije 
Ako ste skloni infekcijama mokraćnih puteva, trudite se da pijete što više vode, jer tečnost pomaže ispiranju bakterija iz urinarnog trakta. Važna je i pravilna intimna higijena. Izbegavajte upotrebu antibakterijskih sapuna i penušavih kupki, jer ta sredstva mogu da nadraže mokraćnu cev i da podstaknu bakterijsku infekciju.

Žaklina Milenković