Broj 306
Početna > Lepi i zdravi > Ruska tajna

Krioterapija

Ruska tajna

U krioterapiji se koristi izuzetno velika hladnoća, i do minus 135 stepeni Celzijusa, kako bi se telo podstaklo na bolju cirkulaciju i rad organizma

Svima je poznato da je čeličenje veoma korisno zbog čega se ljudi i izlažu hladnoći ili kupaju u ledenoj vodi. U drevnoj Rusiji kupanje u ledenoj vodi se smatralo najboljim sredstvom za sticanje dobrog zdravlja, a odnedavno se krioterapija primenjuje i u Beogradu. 

Na tretmanu 

U krioterapiji se koristi izuzetno velika hladnoća (do minus 135 stepeni Celzijusa), kako bi se telo šokiralo i podstaklo na bolju cirkulacija i rad organizma. Pre svega se misli na centralni nervni sistem i imuni sistem.

U okviru ove terapije osoba se na kratko vreme do vrata potapa u sloj kriogenog gasa (azota) koji je na temperaturi ne većoj od -135 stepeni Celzijusa. Prvi efekat kriosaune može se primetiti već 5-10 minuta posle tretmana, kada počinjete da osećate dobro raspoloženje, koje se javlja kao rezultat oslobađanja endorfina u krvi. Ovaj tretman deluje na organizam najmanje šest sati, a već posle trećeg-četvrtog tretmana pacijent može da primeti vidljive rezultate.

Kako hladnoća pomaže

- Kada uđete u kriokomoru, nagli pad toplote stimuliše receptore za temperaturu i navodi mozak da o tome pošalje poruku u sve delove tela. Posle toga, krv se povlači u pokušaju da se reguliše temperatura. Po izlasku iz komore, krv se ubrzano pumpa u sve delove tela, što opet poboljšava snabdevanje kiseonikom i ubrzava otklanjanje toksina. Hladnoća takođe izaziva lučenje endorfina, pokreće se i prirodna zaštita od upala, a jedan od rezultata reakcije tela na ekstremnu hladnoću jeste i smanjenje bola - objašnjava dr Miodrag Arsić.  

Efekti terapije 

Prema njegovim rečima, pozitivni efekti terapije su i ubrzavanje regenerativnih procesa i imunomodulacija, a ubrzava se i oporavak organizma posle treninga i takmičenja. Ubrzava se proces detoksikacije organizma, normalizuje emotivno stanje, smanjuje osećaj umora, prekomernog uzbuđenja i omogućuje pacijentima normalan noćni san. Proces opšte krioterapije je moćno sredstvo za smanjenje psihičkog i emotivnog stresa.  

Mini-sauna

Posle kriosaune preporučuje se relaks masaža i mini-sauna u buretu od kedrovine. Poznato je da ovo drvo oslobađa fitocide koji ubijaju štetne materije. Isceliteljska snaga pare puni kapilare krvlju, otvara znojne i lojne žlezde. Na ovaj način organizam se čisti od toksina i soli, na ćelijskom nivou i na nivou tkiva. Normalizuje se metabolizam i poboljšava rad svih organa, a povećava se izdržljivost i poboljšava imunitet.

 

Kiseonički koktel

Kiseonički koktel je vazdušasti napitak koji se preporučuje posle terapije. To je čvrsta pena koja se sastoji od malih mehurića napunjenih kiseonikom. Ovaj osvežavajući napitak normalizuje rad čitavog organizma. Primenjuje se kao sredstvo za smanjenje osećaja premorenosti i napetosti. Obogaćuje krv kiseonikom i doprinosi izbacivanju štetnih masti i toksina iz organizma. 

Šta je krioterapija?

Krioterapija je jedna od starijih fizioterapeutskih metoda, kao i lečenje toplotom ili termoterapija. Obično termin krioterapija podrazumeva sintezu medicinskih metoda lečenja zasnovanih na primeni niskih temperatura kako bi se ohladilo tkivo, organi ili čitav organizam (grč. kryos - hladnoća, therapya - lečenje). 

Tu terapiju primenjivali su Hipokrat, Avicena, Galen i drugi lekari i vidari iz drevnih vremena. Korišćenje hladnoće u medicinske svrhe i mehanizam njegovog delovanja detaljno je objašnjen tek u drugoj polovini 20. veka, a danas doživljava nov procvat.

 

Žaklina Milenković