Broj 306
Početna > Putovanja > Od Tare do Stare planine

Planinski centri Srbije

Od Tare do Stare planine

Novogodišnji praznici najavili su početak glavne sezone na planinama Srbije

Zimovanje na Tari 

Sudeći po najavama i rezervacijama gostiju, Tara će i ove zime biti među posećenijim planinskim centrima u Srbiji. 

Gostima se i ove godine nude novi sadržaji što, uz kvalitetan smeštaj, uslugu i pristupačne cene, utiče na dobru posećenost.

Za rekreativce i decu obezbeđene su tri ski-staze: jedna kod „Omorike" i dve kod „Belog bora". Staza kod „Omorike" duga je 250 metara, ima moderan ski-lift, a gostima će na raspolaganju biti i noćno skijanje. Početnicima će pomagati instruktori skijanja, a obezbeđen je i odličan izbor ski-opreme za iznajmljivanje.

Hotel „Omorika"

Hotel „Omorika" je pravi mali grad. Ima 400 ležaja, 156 moderno opremljenih soba, osam apartmana i dva prezident apartmana. Zatvoreni bazen, saunu i teretanu gosti koriste besplatno. U hotelu su i bogata biblioteka, internet-kabinet, salon zabavnih igara, salon lepote, frizerski salon, pošta, prodavnica suvenira.

Pored hotela, u turističkoj ponudi je i 10 kilometara uređenih pešačkih staza. Posebnu pogodnost imaju gosti s decom, o kojoj će u salonu igara brinuti vaspitači dok su roditelji u šetnji, na skijanju ili izletu. 

Sankanje na Dečjoj planini

Nema toga ko nije barem jednom posetio ovu „Dečju planinu" ili „vazdušnu banju za krvna zrnca", kako je još zovu. Divčibare, tradicionalno izletište na 980 metara nadmorske visine, pretvara se zimi u jedan od najposećenijih centara za odmor. Poznato planinsko mesto, 37 kilometara jugoistočno od Valjeva, na padinama Maljena, zapravo je planinsko polje koje se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. 

Lekovit vazduh

Visovi koji okružuju Divčibare, pored toga što štite od vetrova, predstavljaju mesta sa kojih se pruža izvanredan vidik ne samo na delove masiva Maljena nego i na neke udaljene krajeve Srbije. Kao posledica povoljnog geografskog položaja, do Divčibara dopiru uticaji primorske klime koja se tu susreće sa karpatskom i panonskom čime se može objasniti povećano prisustvo joda u vazduhu.

Protiv anemije

Divčibare pogoduju lečenju oboljenja pluća, anemije i oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima. Blaga klima, prosečno 239 dana bez vetra, 280 dana bez padavina i ujednačena temperatura leti i zimi objašnjavaju zašto su proglašene klimatskim mestom.  

Hotelski smeštaj

Pored brojnih odmarališta koja su većinom rezervisana za rekreativnu nastavu, na Divčibarama rade dva hotela i više privatnih pansiona. U privatnom smeštaju ima još oko 400 kreveta. Postoje i planinarski domovi: „Na poljani" i „Debelo Brdo" gde mladi i grupe mogu dobiti pristojan smeštaj od 200 do 500 dinara po noćenju.

Noćno skijanje

Na severnoj padini Crnog vrha urađena je najduža staza (800 metara) sa žičarom, čiji je kapacitet 700 skijaša na sat. Staza je osvetljena, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Kod odmarališta „Zmaj", na Golupcu i na visu „Stražara", nalaze se tri manje ski-staze, dužine do 300 metara i kapaciteta 200 skijaša na sat. Čitava Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. U hotelima postoji mogućnost najma i servisa ski-opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja. Škola jahanja je otvorena tokom čitave godine.

Stara planina - raj za skijaše 

Stara planina je idealna destinacija za ljubitelje skijanja, a staza se nalazi u neposrednoj blizini novoizgrađenog hotela austrijske grupacije Falkensteiner Michaeler Tourism Group. 

Spreman i veštački sneg

Ski-staze i rute za planinarenje počinju već na 20 metara od hotela. Žičarom s gondolama gosti se prevoze direktno do vrha Babin Zub, koji se nalazi na 1.758 metara nadmorske visine. Sa skijaškim stazama, dugim 13 kilometara, hotel povezuje prva gondola u Srbiji, dužine 1.100 metara i kapaciteta 2.400 putnika na sat. Skijalište na Staroj planini, u sklopu priprema za novu sezonu, opremljeno je i sistemom za veštačko osnežavanje, izgrađena je kaptaža koja može da primi 130 kubika vode, a postavljena su i dva topa za veštački sneg.

Žaklina Milenković