Broj 306
Početna > Lepi i zdravi > Oči na udaru zime

Oftalmologija

Oči na udaru zime

Iako se čini nemogućim, i oči mogu da pate od hladnoće. Ako je spoljna temperatura izuzetno niska ili duva jak vetar, postoji opasnost da dođe do smrzavanja tankog suznog sloja koji pokriva površinu oka

Hladnoća utiče i na oči, pa se one pojačano isušuju zbog niske temperature, vetra i dužeg boravka u zatvorenim prostorima u kojima je vazduh suv. Javlja se peckanje, crvenilo, suvoća, osećaj stranog tela u oku, suzenje, nejasan vid... Oči upozoravaju suzama i to je njihov mehanizam odbrane. Doktor Mirko R. Jankov iz beogradskog Centra za mikrohirurgiju oka Laserfocus savetuje da ukoliko ste na skijanju ili ste izloženi jakom i hladnom vetru, pa vam oči zasuze, obavezno stavite zaštitne naočare ili se skolonite negde na toplo.

 

„Odeća" za mokre oči

- Smrznuto oko refleksno žmirka da smanji površinu proreza kroz koji mu duva. Nije dobro ako pritiskamo oči. Daleko je efikasnije ako učestalo trepćemo i gledamo nadole. Tad je otvor oka sužen, ali su pritom kapci opušteni. Ako žmurimo, zgrčimo kapak, a grč mišića istera suzu napolje. Tada ne samo da je oko vlažno, nego nam teku suze niz lice. Imamo mnogo veću vlažnu površinu na licu izloženom vetru i hladnoći. Trepćemo li opuštenim kapcima, suze se slivaju kroz suzni kanal u nos. Skijaši su navikli da za svoj omiljeni sport nose dobru opremu, pored skija, pancerica, skafandera, kaciga, rukavica, ponesu i dobru zaštitu za oči. Zaštitne naočare i posebne maske izmišljene su baš za takve prilike, da „obuku" mokre oči, a pritom da se dobro vidi kud se krećemo - objašnjava dr Jankov. 

Infekcije prete

Čim zahladi, povećava se broj obolelih od infekcija oka. To je izazvano virusima i bakterijama koje iz vazduha prenosimo dodirom ruku na telo pa i na oči. Poštovanje osnovnih higijenskih pravila sprečiće prenošenje infekcije, koja može oštetiti vid. Ako ih ipak ne sprečimo, treba ih odmah lečiti, a ne čekati da same prođu. Neizlečene ili slabo tertirane infekcije oka mogu izazvati zapaljenja oka, rožnjače i drugih struktura oka, pa čak i oštetiti vid.

Sunčane naočare za mališane

Prema rečima stručnjaka, oči mališana su posebno osetljive, pa ih treba zaštititi odgovarajućim naočarima. 

- Oči najmlađih su osetljivije na sunčevo zračenje, jer im je sočivo u oku prozirnije od sočiva odraslih ljudi. Dovoljno je da se deca igraju na snegu, već su im oči izložene ogromnoj dozi zračenja. Dioptrijske naočare imaju ugrađenu zaštitu protiv sunca i onda kad nisu tamne. Međutim, deci koja ih ne nose treba priuštiti prave sunčane naočare prilagođene veličini dečje glave, da sunce ne prodire sa strane - kaže dr Jankov.

Zaštitite oči na zimovanju

Pogled u snežan i veličanstven zimski pejzaž mnogima prija, ali refleksija sunčevih zraka o belu površinu može da škodi očima i da ostavi ozbiljne posledice na čulo vida. Sunce proizvodi razne vrste svetla, i zraka, a kobno po naše oči je ultravioletno zračenje, poznatije kao UV zraci. Oni koji zimski odmor provode na planini, ljubitelji skijanja, ali i svi koji dosta vremena zimi provode na otvorenom moraju da se obezbede odgovarajućim naočarima za sunce. Naočare koje štite oko moraju da poseduju specifične zaštitne filtere koji apsorbuju 100 odsto UVA zračenja. Treba da budu što veće, u vidu maskice, da imaju široku, bočnu zaštitu kako štetni sunčevi zraci ne bi pogađali oko sa strane. Izbor boje stakala nije bitan. 

Dragana Rodić