Broj 306
Početna > Zanimljivosti > Magija mejkapa

Slavica Gavrilović

Magija mejkapa

Slavica Gavrilović, šminkerka Max Factora, tvrdi da je u pitanju zanimljiv i kreativan posao koji vas veže za ceo život

Koji su talenti potrebni za ovo zanimanje? 

Najvažnije je da iskreno volite ovu profesiju, bitan je i dar prema slikanju, senčenju i uklapanju boja. Tokom prakse se, ipak, najviše nauči, vremenom razvijate osećaj da čim ugledate lice nepogrešivo znate koje boje i senke bi istakle lepe crte i ublažile nepravilne. 

Kako se postaje šminker?

Postoji srednja škola za negu lepote gde se uči ne samo korektivna šminka koja je danas najaktuelnija već i scenska šminka i vlasuljarstvo. Kada ovladate veštinom ovog zanata, možete lice da učinite lepšim, mlađim ali za potrebe filma i starijim i bolesnim.

 

Koje su dobre i loše strane ovog zanimanja? 

Posao je kreativan, zanimljiv, u prilici ste da upoznate ljude iz sveta filma, muzike i politike. Ljudi se uglavnom ulepšavaju za neke lepe prilike, dobro su raspoloženi i lepo je raditi s njima. Radite u finom okruženju, sve je lepo, čisto i mirisno. Jedina negativna strana je što čitav dan radite na nogama, ali mnogo više je pozitivnih stvari koje vas trajno vežu za ovo zanimanje.

 

Da li je u pitanju isključivo žensko zanimanje? 

Tačno je da je više žena, ali poslednjih godina ima i muškaraca koji se vrlo uspešno bave ovim zanimanjem. Poznato je da devojčice od kada znaju za sebe obožavaju šminku i ona ostaje njihova strast do kraja života. 

Koliko žene danas poznaju pravila šminkanja? 

Malo je žena koje vode računa i prave razliku između jutarnje, dnevne i večernje šminke. Za većinu njih, šminkanje je rutina, imaju svoj stil koji je uvek isti, bez obzira na priliku za koju se šminkaju. Lepo je videti našminkano lice ali je još važnije da je ispod šminke negovana koža. 

Koji su trendovi za ovu zimu? 

Svi tonovi tamnozelene i ljubičaste, kao i određene nijanse oker boje, a ruževi su popularni u narandžastim tonovima. Ajlajner se ponovo vraća na velika vrata a crveni ruž je uvek aktuelan. Na kraju, još samo jedan savet, bez obzira na trend, boje i stil šminkanja prilagodite pre svega svojim crtama lica.

Tekst i foto:
Žaklina Milenković