Broj 305
Početna > Lepi i zdravi > Slaganje hrane i vina

Praznična trpeza

Slaganje hrane i vina

Svečana trpeza ne može se zamisliti bez dobrog vina zato evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da ovladate veštinom slaganja hrane i vina

Prilikom slaganja hrane i vina imamo dve mogućnosti, da slažemo vino sa hranom ili hranu sa vinom. U prvoj pokušavamo da uz određeno vino pripremimo odgovarajuću hranu ili, onu drugu, u kojoj se svako od nas po ko zna koliko puta našao za vreme ručka ili večere, da uz posluženu hranu izabere odgovarajuće vino. Umeće druženja s vinom i hranom može nama, a i drugima, učiniti veliko zadovoljstvo.

Jagnjetina i belo vino

Svinjetina je vrlo prilagodljiva, dobro pristaje uz široku lepezu crnih vina (ne previše taninskih) i belih vina srednjeg i jakog karaktera. Izbor leži na vama, ali proverite druge sastojke i način pripremanja jela. Jagnjetina: uz toplu jagnjetinu lepo ide kaberne sovinjon i sva najfinija zrela vina bordoškog tipa. Jagnjetinu takođe izuzetno dobro prate i mnoga druga crna vina. Ono što je zanimljivo, uz hladnu jagnjetinu iznenađujuće dobro ide i punije belo vino. Junetina: uz ovo meso dobro se slažu mnoga crna vina, tako da u skladu s tim izbor često zavisi od toga s koliko para raspolažemo. Ako, s druge strane, volite belo vino više od crnog, probajte nešto puniji šardone. Uz delikatnu teletinu dobro bi išla srednje jaka bela vina ili nežna crvena, srednjeg karaktera.

Divljač uz merlo 

Osim nekoliko izuzetaka, kao što su, na primer, šampanjac uz hladnu pečenu pernatu divljač ili bogata, teška bela vina kao što nekad ume da bude šardone ili sivi pino, meso divljači traži crna vina. Uz divljač i prilično snažne ukuse divljeg zeca i većine kuvanih jela od divljači, potrebna su snažna crna vina kao što su kaberne sovinjon, širaz, vranac, merlo.

Pino crni i losos

Jednostavno pripremljena riba može da se kombinuje s jednostavnim, svežim, lakim belim vinima koja su tu praktično zamena za limun. Međutim, skupa riba zaslužuje i skuplju buteljku finog belog burgundca ili šardonea. Riba u kremastim sosovima ide uz pino beli, pino sivi, šardone. Crna vina niskih tanina, posebno pino crni, često dobro prate mesnatije ribe kao što su losos i tuna. Ipak, vredi probati, ako nema previše primesa hrasta, merlo.

Širaz uz ćuretinu

Piletina je zadivljujuće tolerantna. Zbog blagog ukusa mesa, uglavnom bismo se orijentisali na sosove i začine. Srednje jaka bela i crna vina su prikladna uz osnovne ukuse piletine, samo treba izbegavati taninska ili prodorno mirisna vina. Ćuretina je takođe tolerantna, ali u većini slučajeva bolja je uz crna vina. Poslužena uz robusne ukuse sosova zahteva jača, dovoljno voćna i začinjena vina, kao što su kaberne sovinjon ili širaz. Uz patku, posebno je dobar izbor burgundac crni.

Tamjanika i šardone

  • - Tamjanika: kineska i lako začinjena hrana, salate, pečeno povrće, riba (uključujući i dimljenu ribu).
  •  - Sovinjon beli: morski plodovi, tajlandska hrana, kozji sir, salate, povrće (osim pečuraka), pržena riba, oštri sosovi.
  •  - Šardone: gotovo svaka vrsta ribe, osim one najmasnije, od ostriga do raskošno začinjenih ribljih specijaliteta i variva, masni sirevi.
  • - Pino beli i sivi: riba, testo s povrćem, fiš ili čorba od riba ili buzara, rižoto, testo s kremastim sosovima, piletina.
  • - Kaberne sovinjon i merlo: crvena mesa, kobasice, meso i povrće s roštilja, meso od divljači.
  • - Pino crni: losos, tuna, pečurke, svinjetina, patka, prepelica, sve od pasulja i posebno s crnim burgundcem, jarebica.
  • - Širaz: pečena ćuretina, guska, patka, kobasice, meso i povrće s roštilja, kuvana jela s mesom i povrćem, meso od divljači.

Ž. M.