Broj 305
Početna > Lepi i zdravi > Recept za dug život

Moć praštanja

Recept za dug život

Opraštanje ima blagotvorno dejstvo na psihičko zdravlje jer nas oslobađa osećanja straha, teskobe i ogorčenosti

Sve dok nekome ne oprostite, vi ste povezani s tom osobom. Vaše misli će se stalno vraćati na osobu koja je pogrešila i stalno ćete iznova proživljavati tu situaciju. Emotivna veza među vama ostaće toliko jaka da će u vama izazivati mnogo patnje, koja će se reflektovati u vama, a u krajnjoj liniji i vi ćete biti negativni i izazivati bol ljudima kojima ste okruženi i koji su vam dragi. Kada oprostite, oslobađate se te osobe i agonije koja vas je tada pratila. 


Oprostite sebi

Ono što mislite o drugim ljudima često je refleksija onoga što mislite o sebi iako to nije uvek vidljivo. Druge ljude osuđujemo onoliko strogo koliko osuđujemo sebe. Osoba koja je, na primer, vrlo kritična prema drugima verovatno je vrlo kritična i prema sebi. Ako oprostite sebi na nečemu što ste nepromišljeno uradili pre 10 godina, pa zatim i bliže stvari, navika praštanja će se ukoreniti u vama i lakše ćete praštati i  drugima.


Ne vraćajte se na staro

Kada oprostite, nemojte se više vraćati na to ili ćete nastaviti da se omotavate lošom vezom s tom osobom. Možete na praštanje gledati kao takmičenje između dve osobe i misliti kako praštanjem pokazujete da ste bolja osoba od druge strane i time pokazivati svoju superiornost. Ali od veće je koristi da na praštanje gledate kao na oslobađanje od druge osobe i zarobljenosti u prošlosti.


Nije za slabiće

Može vam se učiniti kao da je praštanje jedna verzija odustajanja, da praštaju slabi, a da se oni snažni ljute i svete. Realnost je potpuno drugačija. Ako ne oprostite, to će vas izjedati iznutra. Stalno ćete u sebi ponavljati argumente i sećanja, i stvarati u sebi još više patnje. Praštanje vas oslobađa, ali je vrlo teško. Lako je nositi ljutnju u sebi, ali oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo oni najjači.


Za bolju budućnost

Ako praštanje gledate iz praktične perspektive, to je veoma pametna odluka. Praštanje vas štiti od bolnih iskustava. Praštanje vas vraća u centar, a ne drugu osobu. Prestaćete da žalite za onim što je već u prošlosti i poštedećete sebe nepotrebnog rasipanja energije. Na taj način ćete imati više energije da se posvetite sadašnjosti i onome što želite u budućnosti.


Nastavite dalje 

Mnogi misle da oprostiti znači nazvati drugu osobu i reći joj da je oprošteno. To je ponekad moguće, ali najčešće i nije potrebno. Praštanjem bi trebalo da se oslobodite negativnih veza s tom osobom, a ne uspostavljati nove, izjavama o praštanju. Praštanje se radi u sebi. Reći ćete sebi kako više nećete razmišljati o tome, nećete biti ljuti ili razmišljati o osveti, i jednostavno ćete nastaviti dalje bez razmišljanja o tom događaju.


Istine i zablude
 

To što ste oprostili ne znači da ćete dati priliku osobi koja vas je povredila da to uradi još jednom, nego praštanjem sebe oslobađate povezanosti i negativnih emocija vezanih uz tu osobu. Ponekad je moguće, ako obe strane žele, nastaviti tamo gde ste stali, ali praštanje izvorno ne znači to. Oprostiti znači da ste sposobni da se izdignete iznad nečije greške, priznavši da svi grešimo i krenuti svojim putem. Taj put može uključivati osobu kojoj ste oprostili, ali put se nastavlja od greške, a ne od mesta gde je bio pre nje.


Za zdravo srce 

Ljudski je grešiti, a božanski praštati, kaže poslovica, a u tome ima mnogo istine. Oni koji „ostavljaju" ljutnju iza sebe imaju niži krvni pritisak i zdravije srce. U suprotnom, frustracije koje nose ljutnju dovode do stresa, povišenog pritiska i drugih nimalo bezazlenih bolesti, kao što su karcinom, srčani i moždani udar. Opraštanje ima blagotvorno dejstvo i na psihičko zdravlje, jer dugoročno otklanja osećaj straha, teskobe i ogorčenosti.


Lekovito pismo

Ako vas je neko konkretno naljutio, možete mu napisati pismo u kome izražavate tugu i gorčinu zbog načina na koji je to izveo. Pismo služi da pomogne u oslobađanju od negativnih emocija prema određenoj osobi, ali ga nikada nemojte poslati, već ostavite na skrovito mesto dok gorčina ne prođe u vama, a zatim ga uništite zauvek.


Žaklina Milenković