Broj 305
Početna > Intervju > Muškarci vidljivije varaju

Dopisnica sa Venere

Muškarci vidljivije varaju

Autorka romana Foliranja Vesna Surčulija kaže da se na ljubavi mora raditi svakog dana, veruje da monogamija postoji i otkriva da muškarcima pomalo zavidi na njihovoj jednostavnosti

Vanja Grbić te je pitao: „Jesi li iskrena u muško-ženskim odnosima?''

Jesam, a i verujem u muško-ženska prijateljstva. Smatram da samo otvorenost i iskrenost mogu da nas dovedu do kvalitetnih odnosa.

Šta te je navelo da napišeš roman o brakovima koji su savršeni samo na prvi pogled, a njihovi akteri žive paralelne živote?

Želela sam da otvorim temu lažnih brakova i paralelnih veza i time svima koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji kažem da nisu sami, ali i da ih ohrabrim da mogu da izađu iz tog začaranog kruga. 

Ko se više folira, žene ili muškarci i čine li to na identičan način?

Za žene danas važi da žele opušten odnos bez obaveza, a zapravo žude za ozbiljnom vezom, a isto to rade i muškarci, samo što još veštije kriju prava osećanja. Često igraju na dve stolice i skidaju burme kad idu u provod mada sam sigurna da to rade oba pola, samo su muškarci vidljiviji u prevari.

Može li prava ljubav da iskopni jednog dana ili se to dešava samo njenim imitacijama?

Ako mislimo da ljubav traje sama po sebi, možemo je lako izgubiti. Na njoj se mora raditi, prvo na onoj prema sebi, a onda i prema osobi sa kojom smo.

Čini se da su žene sve spremnije da navuku viteški oklop i bore se za ono što im je važno. Šta se desilo sa prinčevima o kojima smo toliko slušale kao male?

Muškarci koji ženu štite i vole takve kakve su i te kako postoje, ali je zabluda da oni traže nesposobne žene. Pravi muškarac traži jaku i samostalnu partnerku, a samo oni s manjkom samopouzdanja žele da kroz „spasavanje” žene dignu sebi cenu.

Opravdavaš li prevaru i da li bi je oprostila da se nađeš u toj situaciji?

Ne opravdavam i mislim da ne bih mogla da je oprostim. Ako se već desi mogućnost nove priče, za mene je poštenije prvo završiti sa starom.

Po čemu prepoznaješ da je zaljubljenost prerasla u jaču emociju?

Kada sagledam nečije mane, prihvatim ih, a i dalje sam tu. Dokle god nekog idealizujemo, to je zaljubljenost.

Do koje granice si spremna da ideš kad je ljubav u pitanju?

Spremna sam da upoznam partnera do kraja i da mu dopustim da me upozna, spremna sam na bliskost, deljenje i korigovanje nekih stvari. Nisam spremna da izgubim samopoštovanje i da se toliko promenim da to više ne budem ja.

Šta nikada nećeš razumeti kod muškaraca?

Njihovu jednostavnost, umeće da se isključe iz svega i ni o čemu ne razmišljaju. Naše misli su kao autoput, jedna smenjuje drugu bez pauze. Priznajem da im malo zavidim.

Da li je moguće voleti dve osobe istovremeno?

To je stvar samokontrole i odluke da živimo u monogamiji. Tada ni ne dozvoljavamo sebi da se to dogodi, jer ako smo zadovoljni svojom vezom, odakle nam energija za nešto drugo?

Šta je, po tebi, potrebno za uspešnu vezu?

Pre svega, samopouzdanje i samopoštovanje oba partnera. Tu su i ljubav i privlačnost, poštovanje, isti ili slični ciljevi i sistem vrednosti, kao i spremnost za kompromis. Vrlo je važno i da svako ima svoje prijatelje, svoja interesovanja i vreme za sebe.

  • Pravi muškarac traži jaku i samostalnu partnerku, a samo oni s manjkom samopouzdanja žele da kroz „spasavanje” žene dignu sebi cenu

Nešto sasvim lično 

Čime osvajaš, a čime tebe osvajaju? 

Osmehom i otvorenošću, a mene uvek privuku ležernost, iskrenost i osmeh.


Jesi li zaljubljive prirode i kakvo je tvoje trenutno emotivno stanje?

Bilo je faza lakog zaljubljivanja, a i onih kada mi se godinama sviđala ista osoba. Sada sam srećno obećana!

Najbolji ljubavni savet koji si dobila? 

Žena treba da stvara povode za upoznavanje, a ne da čeka da joj neko priđe. Treba tražiti muškarca koji je siguran u sebe, ali ne zbog para ili moći već zbog svojih unutrašnjih kvaliteta.

Maja Čanović