Broj 305
Početna > Putovanja > Kruševac - Vinski put kneza Lazara

PUTUJTE SNAMA

Kruševac - Vinski put kneza Lazara

Turistička organizacija Kruševca osmislila je turu „Putevima kneza Lazara". Posle razgledanja Lazarevog grada preporučuje se i čuvena „kneževa večera"

Putovanje u prošlost započinje ispred Spomenika kosovskim junacima, koji je nagrađen zlatnom medaljom na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Lazarev grad

Sledi zatim obilazak arheološkog parka „Lazarev grad". U tom kompleksu nalazi se Lazarica, dvorska crkva kneza Lazara, prototip graditeljstva moravske škole. Tura se nastavlja šetnjom po vojnom utvrđenju, gde se nalaze donžon kula i ostaci kneževog dvorca. Narodni muzej čuva 20.000 predmeta, a posebno je zanimljiva etnološka izložba pariskih šik šešira koje su krajem 19. veka nosile Čarapanke.

Temelji stare građevine

Prilikom iskopavanja Lazarevog grada pronađeni su temelji civilne građevine, za koju se veruje da je knezu Lazaru služila kao dvor. Prema ostacima temelja, pretpostavlja se da je u njoj bilo nekoliko prostorija, s jednom većom salom. Prema epskoj pesmi, na kneževom dvoru je održana poznata kneževa večera, na kojoj je došlo do sukoba između Miloša Obilića i Vuka Brankovića.

Prvi prag Srbije

Narodni muzej smešten je u zgradi iz 1863. godine, sagrađenoj za potrebe Kruševačke gimnazije. Muzejski fond raspolaže sa oko 22.000 umetničko-istorijskih dela, fotografija i dokumenata koji datiraju od praistorije do 20. veka, sa posebnim akcentom na doba kneza Lazara i despota Stefana. Od eksponata, posebnu pažnju posetilaca privlači kopija Lazareve odežde, potom maketa njegovog grada, ali i originalna maketa Meštrovićevog Vidovdanskog hrama.

Kruševački vinski podrumi

Turisti mogu obići i etno-selo Latkovac, vinske podrume i kruševačkog „Rubina", ali i brojne domaće vinarije. Za ljubitelje verskog turizma organizuju se i posete manastirima Sveti Roman, crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u selu Đunisu, manastiru Naupara... U bližoj okolini Kruševca je i Llubostinja sa crkvom Uspenja Presvete Bogorodice, koji je kao svoju zadužbinu krajem 14. veka podigla supruga kneza Lazara. Prema legendi, manastir je podignut baš na mestu na kom je kneginja Milica prvi put srela kneza Lazara.

Zanimljivije je videti manastir Sveti Roman, u čijoj porti je sahranjeno srce ruskog plemića Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, koji je Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik Vronskog u romanu „Ana Karenjina".

A, na kraju dana, za one koji uživaju u večernjim izlascima grad pruža dobar provod u „BID" zoni, gde se može zabaviti uz starogradsku muziku ili u kafićima uz dobru rok, pop, dens ili savremenu hip-hop muziku.

  • Prilikom iskopavanja Lazarevog grada pronađeni su temelji civilne građevine,
    za koju se veruje da su dvorske odaje kneza Lazara

Zamkovi  i vinogradi 

U okolini Kruševca se nalazi Koznik, odlično očuvan srednjovekovni grad u kojem je često boravio knez Lazar, a početkom 15. veka ovde je stolovao Radič Postupović, u narodnim predanjima poznat kao Rajko od Rasine ili Oblačić Rade. Svakog avgusta ovde se održava manifestacija „Koznik - grad vitezova", kada stignu vlastela, vitezovi, dvorske dame, zanatlije...

Kneževa večera

Gastronomija je glavni adut Srbije, pa u Kruševcu treba probati „kneževu večeru". Gost će prvo biti poslužen bungur čorbom od pšenice i raznih vrsta mesa, uz koju se služi kiselo mleko. Potom se iznose divljač i pita, i sve se zaliva crnim vinom „car Lazar".

Lazarevi vinogradi 

Zna se da je knez Lazar imao svoje podrume u Župi, koja se naziva i „srpska Šampanja", jer je klima ista kao u francuskoj oblasti Bordo.

U ovom kraju i danas se gaje tamjanika i prokupac, najstarije autentične sorte grožđa u Srbiji. Tamjanika se gaji 500, a prokupac je sorta stara oko 1.000 godina. Takođe se gaji i župski bojadiser. Muzej vinarstva i vinogradarstva, koji se nalazi u podrumu Poljoprivredne škole (koja je izgrađena 1924. godine u „provansalskom stilu"), ima zanimljivu postavku u okviru koje mogu da se vide vrionica, soba majstora vina, župska trpeza i još mnogo toga, jer se u Župi na tragu vina živi više od 3.000 godina.

Žaklina Milenković