Broj 305
Početna > Lepi i zdravi > Čekajući Božić Batu

Radost porodičnog okupljanja

Čekajući Božić Batu

Rituali porodičnih druženja predstavljaju posebnu priliku za razmenu emocija i jačanje osećanja zajedništva kojom se pruža baza za emocionalnu sigurnost

Božić je jedan od najlepših i najradosnijih praznika. To je prilika da se čitava porodica nađe na okupu i uživa u zajedničkim trenucima. Deca se pogotovo raduju Božiću, što zbog toga što će imati nepodeljenu pažnju roditelja, što zbog poklona Božić Bate. O značaju i uticaju prazničnih okupljanja na razvoj deteta, njegovom osećaju pripadnosti porodici i negovanju tradicije govori porodični psihoterapeut Ljiljana Filipović. 

Dvostruki potencijal praznika 

- Praznici su veoma bitni za decu jer imaju dvostruki potencijal, edukativni i terapijski. Edukativni se ogleda u tome što na taj način dete uči kako se proslavljaju praznici u kulturi u kojoj žive, istovremeno učeći porodične norme ponašanja koje su specifične za svaku porodicu ponaosob, a kroz usvajanje porodičnog identiteta postepeno grade i sopstveni - objašnjava ona.

Ljiljana kaže da na taj način deca najbolje uče kako se gradi porodično zajedništvo i taj obrazac će im biti od pomoći kada budu imali svoje porodice.

Jačanje osećaja zajedništva 

- Terapijski potencijal se odnosi na preslikavanje kompletne klime porodičnih odnosa tokom svakodnevnih i prazničnih porodičnih okupljanja zbog čega oni mogu da se koriste i u terapijske svrhe kao resursi za promene. Takođe se ogleda i u nekim gestovima kojima porodica promoviše uspehe svojih članova - napominje Ljiljana Filipović. 

Ona naglašava da je veoma važno da roditelji taj ritual porodičnih druženja uspostave dok su deca još u najmlađem dobu, maltene od njihovog rođenja, jer su posebna prilika za razmenu emocija i jačanje osećaja zajedništva. Porodični rituali stvaraju toplu emocionalnu klimu i pružaju bazu za emocionalnu sigurnost. Oni takođe stvaraju i osećaj ritma u životu i sigurnosti kroz saznanje o tome šta sledi. 

Roditelji kao najveći oslonac 

- Na osnovu rituala porodičnih druženja deca shvataju da su roditelji uvek tu za njih, da su im najveći oslonac i zaštita i porodicu doživljavaju kao sigurnu bazu u kojoj istražuju i rešavaju probleme. Takođe, mališani se na taj način socijalizuju, uče obrascima komunikacije, ali i načinima na koje se pokazuju pažnja i bliskost - ističe Ljiljana.

Ona smatra da porodična okupljanja neće predstavljati obavezu i ispunjavanje puke forme ukoliko se roditelji i deca međusobno uvažavaju i ako među njima vlada harmonija i dobra atmosfera.

- Osnovna uloga porodice ogleda se u tome da podrži individualnost svih svojih članova, održavajući istovremeno njihov osećaj pripadnosti - podseća Ljiljana.

Poslastičarstvo za klince

 

Čovečuljci od mirisnog testa 

 • Sastojci
 • 230 g livadskog meda 
 • 150 g šećera
 • 85 g putera
 • 600 g brašna 
 • 2 jajeta 
 • prstohvat soli 
 • kesica kvasca 
 • pola kašičice rendanog muskatnog oraščića
 • pola kašičice mlevenog cimeta 
 • bombonice 

Priprema

Nacrtaj na masnom papiru sedam čovečuljaka i iseci ih. Zamoli nekog odraslog da zagreje rernu na 220 stepeni. Kuvaj u šerpi med, šećer i puter, dobro mešajući. Kad se šećer potpuno istopi, skloni šerpu s vatre. U velikoj posudi pomešaj brašno, so, kvasac, muskatni oraščić i cimet. Sipaj sadržaj šerpe u činiju i žicom za mućenje dobro izmešaj. Razbij jaja, umuti ih i dodaj u pripremljenu smesu. Treba da dobiješ glatko testo. Stavi ga na radnu površinu posutu brašnom i rastanji pomoću oklagije. Stavi čovečuljke od papira preko testa i iseci ga po konturama crteža. Stavi kolače na pleh namazan puterom i zamoli nekog odraslog da ih peče oko 12 minuta na 220 stepeni. Čim se ispeku, izvadi ih iz rerne i ostavi da se ohlade. Na kraju ih ukrasi bombonicama.

 

Caka

Da bi se bombonice zalepile, upotrebi šećer razmućen u malo vode

 

Maja Čanović