Broj 304
Početna > Lepi i zdravi > Stiže nam Deda Mraz

Deca i novogodišnji praznici

Stiže nam Deda Mraz

Kada veruju da ih onaj ko odlučuje da li će dobiti poklon ili ne posmatra, deca se više trude da budu dobra i poslušna ne bi li zaslužila nagradu

Novogodišnje praznike s posebnim uzbuđenjem iščekuju deca, jer s njima na sankama koje vuku irvasi stiže i Deda Mraz s pregršt lepo upakovanih poklona koji će ih pažljivo ostaviti ispod jelke. Iako je veseli dedica sede brade lik iz bajke, psiholog i porodični terapeut Ljiljana Filipović smatra da mališanima ne treba uskratiti verovanje u njega.

Miljenici najdražeg deke

- Sve do predškolskog uzrasta deca istinski veruju u postojanje Deda Mraza. Likovi iz mašte u koje oni veruju pozitivno utiču na kognitivni razvoj deteta, naročito u periodu od treće do pete godine života. Deca vole da maštaju i ne treba narušavati fantazije koje im svakako ne škode. Verujući u Deda Mraza, dete se više zalaže i trudi da bude dobro i poslušno ne bi li zaslužilo poklon za Novu godinu - objašnjava Ljiljana Filipović.

Praktični pokloni

Praznični ritual poklanjanja najviše znači deci, jer se darivanjem pokazuju ljubav i podrška. Ipak, mame i tate se tada neretko nađu u nedoumici šta da poklone svom mališanu.

- Svaki poklon nosi poruku i treba da bude primeren finansijskim mogućnostima roditelja, a da bude u skladu sa interesovanjima deteta, da podstiče njegov rast i razvoj i da nije za jednokratnu upotrebu. Roditelji ne treba da kupuju svojoj deci ono što smatraju da im treba, već da osluškuju njihove potrebe i poklone ono što im zaista treba - naglašava Ljiljana.

Sitan dar i za mamu i tatu  

Ona ističe da decu ne treba navikavati samo na to da primaju poklone, već ih treba naučiti da i poklonom uzvrate.

- Dete bi trebalo takođe da obraduje svoje roditelje darom za novogodišnje praznike. To ne mora da bude ništa veliko ili skupo, i crtež ili neki drugi ručni rad u koje je dete uložilo svoj trud može mališana da nauči tome kako da obraduje drugog - kaže Ljiljana Filipović.

Maja Čanović