Broj 304
Početna > Zanimljivosti > Slavica Rajić - Advokatura je mene izabrala

Kako postati advokat

Slavica Rajić - Advokatura je mene izabrala

Beogradski advokat Slavica Rajić tvrdi da je ovo zanimanje moćno i zanimljivo i da je miran san najveći uspeh u ovom poslu   


Kako ste se odlučili za advokaturu?

Bilo je to u petom razredu osnovne škole. Sećam se da je nastavnik matematike prozvao moju drugaricu iz klupe, pitao ju je nešto nevezano za predmet, kada sam ja ustala i htela da mu odgovorim umesto nje. Na to je nastavnik rekao: „A ti, advokatu, sedi, tebe ništa nisam pitao”. Pitala sam se tada kako je znao da ću biti advokat?!


Šta je potrebno da bi se bilo uspešno u ovom poslu?

Za mene uspeh u poslu čine tri stvari: da imate mogućnost da radite posao koji volite, da možete od tog posla pristojno da živite, a pre svega da mirno spavate. Uspeh je kada dođe nova stranka i kaže da vas je preporučio stari klijent. Tada zaista možete da budete sigurni da ste uspešno uradili jedan posao u nizu, i to jeste razlog da budete zadovoljni.  

Da li se sećate svog prvog slučaja?

Da, naravno. Moj prvi „klijent" je bio moj otac. Ima fabriku za proizvodnju predmeta od drveta, već 40 godina, Ukras iz Velikog Popovića. Bilo je to pre 13 godina, kada sam završila fakultet. Tati je klijent dugovao 7,8 hiljada maraka, za izradu drvene lamperije, a dug je već bio zastareo. Otišla sam u to mesto, gde postoji katastar za opštinu iz koje je bio dužnik. Bila sam više policajac nego advokat, ali je već narednog vikenda dužnik doneo novac u kešu. Već tada sam shvatila da je advokatura mnogo moćna i zanimljiva.

 

Koje su dobre i loše strane ovog posla?

Dobro je što stručnim znanjem i umećem možete da pomognete ljudima u mnogim situacijama. Ljudi često i ne znaju svoja prava. S druge strane, posao je veoma odgovoran. Susrećete se s raznim sudbinama, borite se za njihovu slobodu. Sve to, ukoliko zaista radite profesionalno, a to znači da činite sve zakonom dozvoljeno da vaš klijent izađe iz neke situacije na najbolji način moguć po njega, ipak ne može da vas ostavi ravnodušnim. Istina je da svaki posao ima dobre i loše strane, i kada ga mi izaberemo i kada on nas izabere. Bitno je da ga obavljate najbolje što umete i možete u tom trenutku, a tada su i miran san i uspeh zagarantovani. Jednostavno, zar ne?  

Žaklina Milenković