Broj 304
Početna > Lepi i zdravi > Napravite melem protiv reume

Lekovito bilje

Napravite melem protiv reume

Prirodni preparati mogu biti od velike pomoći u lečenju reumatizma i kožnih tegoba, a njihova osnova najčešće su maslinovo ulje i određene vrste bilja

U slučaju reumatskih bolova, proširenih vena ili promena na koži, blagotvorni melemi koji ubrzavaju izlečenje mogu se napraviti i kod kuće. Postupak je veoma jednostavan, a osim raznog lekovitog bilja u njihov sastav ulaze i maslinovo ulje, mleko, med i mast.

Reumatizam

Sipati u flašu ili teglu osam kašika sitno iseckanog lista bunike i dve kašike sitno iseckanog lista ruzmarina, pa preliti litrom maslinovog ulja. Flašu dobro zatvoriti i držati na sobnoj temperaturi 30 dana. Za to vreme smesu promućkati više puta u toku dana. Procediti i masirati reumatične delove tela. Uzeti po pet kašika sitno iseckanog cveta jorgovana i cveta divljeg kestena. Sve to sipati u litar maslinovog ulja. Flašu dobro zatvoriti i držati u toploj sobi 30 dana. Za sve to vreme smesu mućkati više puta u toku dana. Procediti i masirati reumatične delove tela. Usitniti šaku svežih listova gaveza i kratko propržiti na 250 grama svinjske masti, pa ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan podgrejati, procediti kroz gazu i sipati u teglice. Melem držati u frižideru.

Psorijaza

Sipati u šerpu 4 dl domaćeg maslinovog ulja, 4 kašike netopljenog mladog masla, 4 kašike svežeg kajmaka (tek skinutog s mleka), 20 g usitnjenih cvetova i listova ruzmarina, 20 g usitnjenih cvetova i listova lavande, 20 g usitnjene kore od zove i 10 g usitnjenih listova bokvice. Zagrevati na laganoj temperaturi dok se maslo i kajmak ne rastope, a zatim dodati dodati 2 dl kantarionovog ulja. Zagrevati još oko 40 minuta uz neprekidno mešanje. Procediti kroz gazu i sipati melem u staklene teglice koje treba držati u frižideru. Mazati ujutru i uveče zahvaćene delove kože.

Bol u kostima

Sipati u teglu po četiri kašike usitnjenog cveta i lista kantariona, cveta ljutića, cveta divljeg kestena i stabljika razvodnika, pa preliti litrom maslinovog ulja. Držati poklopljeno na sobnoj temperaturi 30 dana. Za to vreme teglu promućkati više puta dnevno. Procediti i masirati bolna mesta tri puta dnevno po pola sata.

Uganuće ili iščašenje zgloba

Preliti po četiri kašike sitno iseckanog lista ruzmarina i lista i cveta kantariona sa šest deci maslinovog ulja i kuvati na pari 60 minuta uz neprekidno mešanje. Ostaviti melem da se prohladi a zatim ga stavite na krpu i priviti na bolno mesto tri puta dnevno. Oblog držati oko sat vremena, a nakon skidanja izmasirati bolno mesto razblaženim vinskim sirćetom i umotati u ćebe.

Proširene vene

Pregršt sveže iseckanog lista, cveta i stabljike petrovca kratko propržiti sa 250 grama masti, pa ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan podgrejati, procediti kroz gazu i sipati u teglice. Melem držati u frižideru. 

Kuperoza

Pomešati 15 g sveže ceđenog soka od lista bokvice, 5 g bezvodnog lanolina i 10 g belog vazelina i na kraju dodati kap ružinog ulja radi prijatnijeg mirisa. Mazati očišćeno lice uveče, pola sata pre spavanja.

Ekcem

Pomešati 10 g sveže ceđenog soka od lista maline i 40 g svežeg, neslanog butera ili vazelina. Mešati dok se sastojci ne sjedine i držati u frižideru. Mazati dva puta dnevno. Sipati u emajliranu posudu četiri kašike mladog masla, četiri kašike maslinovog ulja, kašiku usitnjene kore od zove, kašiku usitnjenog lista i cveta ruzmarina, 3 g tamjana, 3 g nepretopljenog voska, jednu veću glavicu očišćenog i usitnjenog crnog luka i 3 dl kantarionovg ulja zagrejanog na 50 stepeni. Kuvati na blagoj temperaturi ili pari oko jedan sat uz neprekidno mešanje drvenom varjačom. Procediti kroz gazu i sipati u staklenu teglu koju treba čuvati u frižideru. Mazati ujutru i uveče zahvaćene delove kože.

Ž. M.