Broj 304
Početna > Lepi i zdravi > Igrom do zdravlja

Terapija plesom

Igrom do zdravlja

Terapeuti tvrde da ritmičko kretanje ublažava mišićnu napetost, smanjuje anksioznost i pojačava energiju

Mnogi terapeuti smatraju da su mentalni i emocionalni problemi često zatvoreni u  telu u obliku mišićne tenzije i ograničene šeme pokreta. S druge strane, studije su pokazale da stanje tela može uticati na stav, ponašanje i osećanja, kako pozitivno tako i negativno.

Ritmičko kretanje

Plesni pokreti promovišu ozdravljenje na različite načine. Pokreti u okviru grupe podstiču snažne socijalne i emocionalne veze i, što je možda i najvažnije, generišu pozitivna osećanja proistekla iz zajedničkog angažovanja grupe. Ritmičko kretanje ublažava mišićnu napetost, smanjuje anksioznost i pojačava energiju. Spontano kretanje pomaže osobi da prepozna i veruje svojim impulsima kao i da sprovodi pokrete koje odabere. Kreativni pokreti podstiču samoizražavanje i otvaraju put novim načinima razmišljanja i činjenja.

Put do zdravlja

Na čisto fizičkom nivou, igra obezbeđuje koristi vežbanja: poboljšava zdravlje, blagostanje, koordinaciju i tonus mišića. Klinički je dokazano da utiče na poboljšanje izgleda tela, mišići se zatežu a telo je elastičnije. Mladi igrači razvijaju osećaj ravnoteže i poboljšavaju koordinaciju i agilnost. Takođe, razvijaju svest o telu i uče pravilno držanje. Ove prednosti prevazilaze granice plesa jer pomažu napredovanje i u drugim disciplinama, kao što su sport i borilačke veštine. 

Pobedite stres

Kliničke studije pokazale su da nam fizička aktivnost pomaže da prevaziđemo stres i da se opustimo. Osim što umanjujemo strahove i anksioznost, ples može da nam pomogne da osećaj izolacije, pritiska, hroničnih bolova i depresije. Poboljšava se cirkulacija i rad disajnih organa. Ovo je i odličan način da razvijemo pozitivan stav o zdravlju i stalnoj fizičkoj aktivnosti. Ples se pokazao kao uspešna terapija kod adolescenata, osoba sa problemima u učenju, mentalno hendikepiranih i onima koje imaju problem sa vidom i sluhom.

Pomaže samopouzdanju

Na emotivnom nivou, ples pomaže samopouzdanju, donosi radost, ali i omogućava istraživanje osećaja poput ljutnje, frustracije i gubitka, koji se često teško objašnjavaju rečima. Časovi plesa su zabavni i odličan su način da ljudi upoznaju nove prijatelje. Ples neguje i važne životne veštine poput komunikacionih veština, discipline i pažnje. Grupne koreografije podstiču timski rad, komunikaciju, poverenje i saradnju dok u individualnom nastupu igrači prirodno pokazuju samopouzdanje i samopoštovanje a pritom se zabavljaju.

Za bolju izdržljivost

Ples promoviše koordinaciju, memoriju, fleksibilnost, izdržljivost, stav i uzvišenost.  Terapija plesom i pokretom objedinjuje telo i um koristeći pokret za bolji fizički i emotivni razvoj. Usmerena na svest o svom telu, terapija plesom dozvoljava pacijentima da koriste maštu i pokret za razvoj samopouzdanja, intuicije i samootkrića. Ova terapija utiče i na ritam disanja, pokreta tela, posturu i um, i može da stvori osećaj blagostanja. 

Pozitivni efekti

U terapiji plesom pacijenti dobijaju priliku da vežbaju, smanjujući tenziju mišića i poboljšavajući funkcije sistema u telu, kao što su sistem krvnih sudova, respiratorni, skeletni i muskulaturni sistem, što ima pozitivan efekat i na fizičko i mentalno zdravlje. Otkriveno je da fizički pokret, posebno ostvaren u ritmu i kroz ples, može da poveća nivo endorfina u mozgu, čime se stvara osećaj blagostanja.

Neka vas muzika vodi 

Većina nas je doživela momenat kada pusti omiljenu muziku, pleše i peva iz dubine bića, kada oseti da se raspoloženje samo popravlja... To je veoma oslobađajuće. Za bolje rezultate usmerite se na sadašnji trenutak i kontrolišite disanje. Zažmurite i nakratko vizuelizujte svoje telo. Gde najviše osećate da se gomilaju stres i anksioznost? Ako je tenzija u ramenima, pomerajte lagano taj deo tela i mirno udišite i izdišite. Zamislite kako biste se osećali kada bi tenzija sa svakim izdisajem odlazila od vas. Pomislite kako biste svakog dana mogli da osećate rasterećenje uz takve aktivnosti. Oslobodite razum od reči i prepustite se ritmu srca jer mu kucanje omogućava da postigne sklad s drugim većim ritmovima.

 

Žaklina Milenković