Broj 304
Početna > Putovanja > Hajdemo u planine

Zlatibor

Hajdemo u planine

Nizom turističkih manifestacija povodom nove ski-sezone i novogodišnjih praznika, Zlatibor spremno dočekuje brojne ljubitelje planine

Najposećenija srpska planina dočekala je proteklog vikenda turiste s posebnim popustima za dane otvaranje nove ski-sezone. Ugostitelji su, takođe, pripremili posebne popuste za dane otvaranja, ali i za Svetski dan snoubordera, koji će se ovde održati 29. decembra. Turistička organizacija Zlatibora najavljuje i paljenje badnjaka u zlatiborskoj crkvi i stare običaje proslave Badnjeg dana u Muzeju „Staro selo" u Sirogojnu i božićnu dečju predstavu 6. januara.

Vatromet i trubači

Zlatiborci imaju turistima mnogo toga da ponude: od zabave, preko sportskih aktivnosti, pa sve do mirnog odmora za čitavu porodicu - sve u hotelima i odmaralištima renoviranim i uređenim po najvišim standardima. Srpsku novu godinu, Zlatibor će dočekati u porti crkve Jablanice 13. januara, a u 22 časa održaće se omiljeni novogodišnji koncert trubača na Kraljevom trgu uz obavezni vatromet, kuvano vino i čuvenu zlatiborsku pršutu. 

Biće snega

Zlatibor je spreman za zimsku sezonu i, uprkos opštoj finansijskoj krizi, hotelijeri i domaćini u privatnom smeštaju očekuju više gostiju nego lane.

 

- Na skijalištu Tornik od ove zime u funkciji će biti sedam kilometara staza, na kojima su šestosed žičara, dva „sidra" i „bebi-traka” za najmlađe. U svakom slučaju, biće snega, jer su topovi za veštačko osnežavanje spremni, pa najavljujemo istinsku sportsku raskoš za rekreativce, mališane, ali i za organizaciju vrhunskih takmičenja. Na Obudojevici, koju deca tradicionalno najviše vole, pored skijaške staze, biće postavljeno i klizalište, uz pregršt opreme za iznajmljivanje - najavljuje Darko Đurović, direktor TO Zlatibor.

Zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić najavio je da će u 2013. početi prosecanje još dve staze na Torniku, čime bi dužina ski-staza bila povećana na 10 km za dve godine. 

Skijaši se do vrha Tornika prevoze šestosednom žičarom, a rade i ski-lift Krnevo plandište, kao i pokretna traka za decu i skijaše početnike.

Turistička ponuda

Pored renomiranih hotela Mona, Palisad, Olimp, Satelit, Prezident, Idila, odmarališta Dunav i Ratko Mitrović, kao i nadaleko čuvene Čigote, ove zime vrata će otvoriti i novi ugostiteljski sadržaj visoke kategorije - Mir, udaljen samo 600 metara od strogog turističkog centra planine.

I zimsko kupanje je posebna čar Zlatibora, pa - osim zatvorenih bazena u Čigoti, Olimpu i Satelitu - goste čekaju i spa, odnosno velnes centri.

Pršutijada u Mačkatu

Za sve goste Zlatibora biće upriličen niz manifestacija: od koncerata na Kraljevom trgu, u hotelima i ovdašnjim kafeima, do tradicionalnih događaja poput pršutijade u Mačkatu, zakazane za sredinu januara. U vreme ove manifestacije u Mačkatu je uobičajena vreva i gužva, nude se proizvodi na probu, rakija se troši nemilice, peva se i igra. Domaćini iznose najbolje komade mesa. Prodaje se, ali mnogo je važnije da se prikažu i promovišu svoje proizvode. Uz dobro meze, gosti se opuštaju uz taktove starih izvornih pesama i trubača, čiji zvuci se čuju iz svih kutaka sajamske šatre, ali i napolju. Sajam prati bogat kulturno-umetnički program, izložbe raznovrsnih ručnih radova, ali i predavanja iz oblasti poljoprivrede.

Šta videti 

Gosti Zlatibora mogu da posete: selo Kremnu, Murtenicu, kao i mnoge spomenike kulture na teritoriji opštine Čajetina - Stopića pećinu, etno-naselje s Muzejem „Staro Selo" u Sirogojnu, manastir Uvac, Šargansku osmicu, Drvengrad.

Porodična nedelja

Od 20. do 27. januara najavljena je porodična nedelja, kada će važiti popust od 15 odsto na ski-pasove, rentiranje opreme i smeštaj u zlatiborskim hotelima. U februaru će biti nedelja za parove, a u martu ženska nedelja sa istim popustima. 

Povodom otvaranja ski-sezone na Torniku je bila održana ski-trka u paralelnom slalomu i sprint trka u nordijskom skijanju.

Žaklina Milenković