Broj 303
Početna > Lepi i zdravi > Začin za praznično raspoloŽenje

Cimet

Začin za praznično raspoloŽenje

Pored toga što svojom aromom miluje nerve, cimet podstiče pozitivnu energiju i diže iz letargije

U drevnom Egiptu bio je skuplji od zlata, a danas se zbog svoje blagotvornosti i pristupačne cene koristi i kao začin i kao lek. U ishrani se koristi kora štapića, a ne plod dok se iz ploda cedi vosak od kojeg se prave aromatične sveće. Listovi se koriste u kuhinji slično kao lovor, iz njih se cedi etarsko ulje od kog se prave cimetova voda, ulje i tinkture dok se cimetovo ulje koristi za mazanje pojedinih delova tela ili u aromaterapiji.

Za bistar um

Cimet neverovatno prija nervnom sistemu, jer njegov miris podstiče rad mozga i brzinu reagovanja, revitalizuje nerve, poboljšava vizuelno pamćenje i pažnju, a pritom razvija i pozitivnu energiju. Novijim istraživanjima ustanovljeno je da poboljšava takozvani glukozni metabolizam oko 20 puta, tako da bi dijabetičari mogli da zaborave na injekcije insulina. Naime, istraživanje američkih naučnika pokazalo je da konzumiranje samo pola kašičice ovog začina dnevno drastično snižava nivo šećera u krvi. Pored toga, dokazano 

je da smanjuje i nivo masno-

ća u krvi pa se preporučuje da se dodaje u namirnicama koje svakodnevno koristimo, poput kafe, tosta, žitarica ili voćnih sokova.

Jači od gripa

U kineskoj tradicionalnoj medicini cimet ima reputaciju leka broj jedan protiv prehlade i gripa, posebno uz čaj i svež đumbir. U ovom začinu ima salicilata koji snižavaju temperaturu i imaju analgetsko i protivupalno dejstvo što ga čini neizostavnim sastojkom svakog kuhinjskog ormarića tokom zime. Takođe, istraživanja o uticaju cimeta na trombocite pokazala su da jedan od sastojaka ovog začina sprečava preterano zgrušavanje krvi.

Leči rane i uništava gljivice 

Zbog svog antiseptičkog dejstva čaj od cimeta koristi se za ispiranje posekotina i ogrebotina, a ima i fungicidno dejstvo jer uništava gljivice i sprečava njihov rast. Zahvaljujući antibakterijskom dejstvu, koristi se i kao alternativa konzervansima hrane jer njegova esencijalna ulja imaju antimikrobna svojstva.

Prijatelj vitke linije

Čest je sastojak mnogih dijeta, naročito u kombinaciji sa đumbirom, jer cimet ubrzava disanje i rad srca i tako povećava temperaturu tela, što ubrzava sagorevanje masti. Pozitivno utiče i na metabolizam, a i poboljšava varenje zbog velikog sadržaja tijamina. Ipak, veće dnevne doze ovog začina nisu preporučljive, a trudnice bi trebalo da izbegavaju ulje na bazi cimeta.

I za štrudle i za meso  

Zahvaljujući visokom sadržaju jakih etarskih ulja eugenola i sapola, koji mu daju specifičan ukus i aromu, cimet je jedan od najkorišćenijih začina u kulinarstvu. U obliku štapića najviše se upotrebljava za pripremu aromatizovanih napitaka i kompota, ali i za dinstano povrće. Mleveni cimet daje posebnu aromu svežem voću i kolačima mada se u bliskoistočnoj kuhinji i u severnoj Africi koristi za pripremu mnogih slanih jela, naročito onih s jagnjetinom, piletinom i mlevenim mesom.

 

M. Č.