Broj 303
Početna > Lepi i zdravi > Rešite se ispucalih usana

Spremne za poljupce

Rešite se ispucalih usana

U vreme kada temperatura pada i postaje sve hladnije, usne često ispucaju. Tada najbrže i najčešće posegnemo za labelom, grožđanom mašću, balzamom za usne ili karminom. To ipak nije način da ih zaštitite jer će u takvim situacijama i najmanja nesavršenost vaših usana ocrtati pod bojama karmina. Evo nekoliko saveta koje vam preporučuju stručnjaci.

 

1 Nemojte lizati usne. Tim potezom uklanjate već postojeći zaštitni sloj, jer pljuvačka sadrži enzime koje vaše usne mogu još dodatno isušiti.

 

2 Iseckajte svež krastavac na tanke kolutove i prislonite na usne. Na taj način usne će „popiti” vodu koja im nedostaje, a blago dejstvo soka krastavca umiriće vaše ispucale usne.

 

3 Nemojte uklanjati ili grickati naslage mrtve kože koja otpada sa usana. Može doći do toga da raskrvarite usnu ili da se čak i teže povredite, što posle može izazvati razne infekcije.

 

4 Pomešajte tamni šećer sa malo vode i tom smesom istrljajte usne. Pomoći će vam u otklanjanju viška kože i hidriraće vam usne.

 

5 Nemojte jesti ili piti nešto što u sebi sadrži bilo koji nivo kiselosti. Na primer, nemojte jesti limun, pomorandžu ili piti neke kiselije sokove jer će oni samo dodatno nadražiti vaše, i ovako, bolne usne.

 

6 Nemojte stavljati previše balzama za usne u bilo kom obliku. Devojke misle da će na taj način samo hidrirati usne, ali dešava se to da prevelika doza balzama ustvari crpe vodu iz usana, umesto da ih hidrira.

 

7 Unosite dosta vode u organizam. Bitno je da je celo vaše telo hidrirano i bogato vitaminom B kao i gvožđem. Održavajte sebe zdravom i vaše usne će izgledati sveže, lepo i negovano.