Broj 303
Početna > Lepi i zdravi > Hod po oblacima

Zaljubljenost

Hod po oblacima

Zaljubljenost psiholozi definišu kao stanje hemijske neravnoteže i tvrde da traje od jedne i po do tri godine

Kada smo zaljubljeni, „plivamo” u testosteronu, estrogenu, dopaminu, norepinefrinu, serotoninu i oksitocinu.

Oni su zaslužni za neopisiv osećaj prijatnosti, kao i za ostale simptome zaljubljenosti - gubitak apetita, nesanicu... To stanje hemijske neravnoteže zove se zaljubljenost, a traje od jedne i po do tri godine, tvrde stručnjaci. 

Sve naše fantazije 

Sa psihološkog gledišta, zaljubljenost je više odnos sa samim sobom kao „objektom” zaljubljenosti - radi se o projekciji ideala na konkretnu osobu, reč je u stvari o odnosu s našim fantazijama. Za razliku od toga, ljubav je odnos s realnom osobom, koju volimo i prihvatamo sa svim vrlinama i manama.

Rešenje traume

Psiholozi tvrde da biramo partnere koji nas podsećaju na važne osobe iz detinjstva, često na jednog od roditelja. Najčešće je to onaj roditelj s kojim imamo zamršeniji odnos. U partnerskom odnosu nesvesno pokušavamo da razrešimo tu traumu, a može se dogoditi i da je samo ponavljamo. Kada želite partneru da prigovorite u stilu „ponašaš se kao moja mama”, bolje bi bilo da se zamislite i razmislite šta u tom odnosu niste razrešili. To je, naravno, teško i mnogi će radije napustiti takav odnos ili se upustiti u prevaru umesto da ga rešavaju.

Zaljubljenost ili ljubav

Tek kada prođe osećaj zaljubljenosti, realizovani su temelji za ljubav - želimo da budemo s nekim ko je onakav kakvim ga poznajemo. Naravno, taj odnos se veoma razlikuje od zavisnosti, jer se radi o odluci da ćemo biti sa nekim ko nam nije nužno potreban da bismo preživeli. U zrelom part-nerskom odnosu ljubav nadilazi potrebu za partnerom. Ljubav je promišljeno delovanje, a ne kratkotrajan osećaj ekstaze.

Naučno objašnjenje 

Delovi mozga odgovorni za rasuđivanje, strah i negativne emocije prestaju da rade u blizini osobe u koju smo zaljubljeni, tvrde stručnjaci na osnovu poslednjih naučnih ispitivanja. Zbog toga se često upuštamo u romanse sa osobama koje nisu baš idealne. Do ovog privremenog ludila dolazi zbog iskonske želje za reprodukcijom, smatraju stručnjaci. Nove tehnologije omogućile su stručnjacima da proniknu u suštinu procesa koji se dešavaju u mozgu kada se zaljubimo. Skeniranjem je utvrđeno koje se regije mozga aktiviraju i, još važnije, koje se gase tokom udvaranja. 

Zbogom pameti

Frontalni korteks, veoma važan za rasuđivanje, potpuno se isključuje kada se nalazimo u blizini osobe koja nam se dopada zbog čega prestajemo da sumnjamo i kritički razmišljamo, pokazalo je snimanje magnetnom rezonancom. 

Pojedini stručnjaci tvrde da postoje delovi mozga koje ljubav počinje da gasi. Mozak se ovako ponaša zbog više biološke svrhe, mogućnosti reprodukcije.

Nema straha i mrzovolje

Pored odlučivanja, primećeno je da su oslabljeni i delovi mozga kojima se kontrolišu strah i negativne emocije. Zbog toga lakše dolazi do fizičkog kontakta dve osobe, ali i zanemarivanja svih saveta prijatelja da „nije on(a) za tebe”.  Uprkos tome, u poslovnom okruženju zaljubljene osobe mogu sasvim normalno da rasuđuju i donose odluke. Stanje se menja jedino kada se u blizini pojavi predmet naše požude. 

Sreća i euforija

Rezultati istraživanja su, takođe, pokazali da se nivo dopamina, hemijske supstance koja se nalazi u mozgu, povećava kada smo zaljubljeni. Ta supstanca ima presudan uticaj na osećanja zadovoljstva i bola, a povezana je sa željom, privlačnošću i euforijom. Sličan efekat kao ljubav na nivo dopamina ima i uzimanje određenih narkotika poput kokaina.  

Ljubav na prvi pogled

Postoji i kategorija onih koji ne veruju da je ljubav na prvi pogled moguća, potvrdilo je jedno zanimljivo istraživanje. Većina ispitanika se složila da ljubav na prvi pogled može da bude strasna, veličanstvena, predivna, seksi, ali i veliko razočaranje. Posle nekog vremena splasne oduševljenje i shvatimo da osoba za koju smo smatrali da je najlepša i najbolja na svetu nije baš najsjajnija. Kad nestane početne čarolije, često naletimo na zid grube realnosti... Kako god, rezultati istraživanja su da većina ljudi veruje u ljubav na prvi pogled, tvrde da je snažna i da se jednostavno događa, samo je pitanje koliko je čovek spreman i otvoren za nju. 

Žaklina Milenković